Baravikas aug tieši uz palodzes! Ja vēlies, jebkurā brīdī pievieno zupai vai kartupeļiem!

Pieredzējušie sēņotāji zina baraviku cenu: tās ir grūti atrast, to garša ir neticama, tās garšo gandrīz kā vistas gaļa un ir dārgas. Vienreiz tās nobaudot, nemaz negribēsies vairs citas sēnes. Žēl, ka tik vērtīga sēne bieži nenokļūst rokās. Ja vien tu to neaudzē savā uz palodzes …

Jā, jā un vēlreiz jā: baravika lieliski jūtas vasarnīcā, dārzā vai pat puķu podā kopā ar ziediem. Varbūt īstie sēņu mednieki būs pret šādu pieeju, bet ikviens kulinārs patiesi novērtēs šo vērtīgo sastāvdaļu zupās, mērcēs, gulašā un citos ēdienos. Mēs izstāstīsim, kā izaudzēt sēnes mājā vai dārzā.

Mājas baravikas

Baraviku sezona sākas jūlijā un ilgst līdz septembra beigām. Šajā laikā tev ir jāatrod viena vai divas lielas nobriedušas sēnes, tā var būt arī veca sēne. Tiklīdz tu to esi atradusi, vari uzskatīt, ka puse darba ir jau izdarīta.

Sēnes cepurīte satur miljardiem sporu. Katra no tām atrodas miega režīmā un nav vērtīga, kamēr nepamostas. Ir vairāki faktori, kas to var ietekmēt. Bet, ja sēne nokļūst dzīvnieka vēderā (baltās sēnes ēd vāveres, zaķi, karpas u.c.), sporas pamostas fermentācijas procesā, un, nokļūstot augsnē, dod dzīvi micēlijam – sēnei.

Ņemot vērā šos aspektus, nav pārsteidzoši, ka sēnes ir jāmeklē tik ilgs laiks. Mājās tas viss notiek saskaņā ar citiem likumiem: augsnē nokļūst tikai pamodušās sporas, un iespēja, ka no tām izaugs sēnes, pieaug simtiem un tūkstošiem reižu. Un sporas pamodināt nemaz nav grūti.

Tev vajadzēs:

  • 2 vecas lielas baltas sēnes
  • 4 litri ūdens (ne no krāna, vēlams lietus ūdens vai no akas)
  • 50 g dzīvā rauga

Atrodi sēnes vai nopērc tirgū nobriedušas. Sporas atrodas sēnes cepurītes apakšā. Sēne var būt arī nedaudz sadrupusi, tam nav nekāda nozīme.

Izmal sēnes gaļas mašīnā, bet pirms tam tās nomazgā. Iegūto sēņu putras masu atšķaidi ar mazu ūdens daudzumu. Lai būtu vieglāk pārvietot, iegūto masu ieliec 5 l lielā traukā.

Pievieno raugu sēņu putrai un viegli sajauc. Visu atšķaidi ar atlikušo ūdens daudzumu, pārklāj trauku ar lupatiņu, un atstāj to tumšā un siltā vietā uz 2 nedēļām.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

COMMENTS

Pievienot komentāru