Tējas sēne: Kā to izaudzēt no nulles? Īstenībā to var katrs

Tējas sēne

Tējas sēne palīdz pagatavot gardu dzērienu, turklāt tam ir daudz noderīgu īpašību, par kurām mēs atgādināsim arī šajā rakstā. Pastāstīsim, kā patstāvīgi izaudzēt tējas sēni no melnās tējas vai mežrozītēm, kā uzglabāt tējas sēni un vēl daudzus citus trikus.

 

Tējas sēne – audzēšana no melnās tējas

Ja tev vajadzēs tējas sēni tikai garšīgam dzērienam, kuram piemīt tonizējošs efekts, tad vari audzēt to tikai no melnās tējas. Tev būs nepieciešama trīs litru burka, marles audums, tējkanna, verdošs ūdens, cukurs un melnās tējas lapas. Turklāt tējas lapām jābūt pašām parastākajām, bez jebkādām piedevām – jo lētākas, jo labāk.

Cits materiāls par šo tēmu: Tējas sēne – kā tā palīdz veselībai, receptes un kā to izaudzēt! Skaidro eksperte! SPIED ŠEIT, lai lasītu!

Pirmā lieta, kas jādara, ir rūpīgi jāizmazgātrīs litru burku, kas kļūs par tavu sēņu “dzīvesvietu”. Šī ir obligāta prasība, jo tējas sēne ļoti mīl tīrību. Pretējā gadījumā tā aizies bojā, nemaz nepaspējot izaugt. Un vēl viens ļoti svarīgs punkts: nekādā gadījumā neizmanto sintētiskos mazgāšanas līdzekļus, lai mazgātu burkas – drīzāk parastu cepamo sodu.

Tējkannā ieliec piecas ēdamkarotes melnās tējas un pārlej tās ar pus litru verdoša ūdens. Atstājlīdz tējas lapas pilnīgi atdziest.Pēc tam pievieno 7 ēdamkarotes cukura, labi samaisi un nokās caur marli. Ielej saldo spēcīgo nolējumu trīs litru burkā, augšpusi aizklāj ar marles audumu un burku ievieto siltā vietā apmēram uz pusotru mēnesi.

Aptuveni pusotras nedēļas laikā parādīsies spēcīgs etiķskābes aromāts – tas ir pilnīgi normāli, tev tas ir nedaudz jāpacieš. Pēc 5-6 dienām smarža gandrīz izzudīs, un uz šķidruma virsmas veidosies plāna plēve–tā ir tējas sēne. Katru dienu tā kļūs biezāka un biezāka – sēnītes augšana nebeidzas visas viņas dzīves laikā.

 

Tējas sēne – audzēšana no mežrozīšu augļiem

Ja tavas tējas sēnes uzdevums ir ne tikai novērst slāpes, bet arī rūpēties par tavu veselību, vislabāk ir dot priekšroku sēnes audzēšanai no mežrozītēm. Šis tējas sēne būs īsts atradums aukstuma periodos, gripas un saaukstēšanās laikā, kā arī pavasarī, kad aktivizējas avitaminoze. Augšanas princips ir tāds pats kā audzējot no vienkārša melnās tējas uzlējuma, bet ir dažas nianses, par kurām mēs tagad pastāstīsim.

Vispirms tev jāsagatavo mežrozīšu infūzija. Lai to izdarītu, vari izmantot gan svaigus, gan žāvētus augļus, ko pārdod jebkurā aptiekā. Ievieto četras ēdamkarotes mežrozīšu augļu termosā, aplej ar puslitru verdoša ūdens un termosu nosedz ar vāku. Atstāj uz piecām dienām.

Kad mežrozīšu infūzija ir gatava, tu varipievērsties sēnes audzēšanai. Izmazgā trīs litru burku, ielej sagatavoto infūziju un iepriekš pagatavoto nolējumu- ēdamkaroti melnās tējas aplej ar vienu tasi verdoša ūdens. Pievieno 5 ēdamkarotes cukura un kārtīgi samaisa. Atstāj uz vienu dienu.

Ar marles palīdzību nokās šķidrumu un izskalo burku. Pēc tam ielej šķidrumu atpakaļ tīrajā burkā. Pārklāj burku ar marli, kas iepriekš salocīta vairākos slāņos, un novieto burku siltā, tumšā vietā. Tad process attīstīsies saskaņā ar standarta shēmu – pēc apmēram divām nedēļām parādīsies spēcīgs etiķa aromāts, kas drīz pazudīs. Un pati sēnīte veidosies pēc pusotru līdz diviem mēnešiem.

 

Tējas sēnes kopšana

Izaudzēt tējas sēni mājas apstākļos  no nulles ir tikai puse no kaujas. Otra tikpat svarīga puse ir pareiza sēņu aprūpe. Pretējā gadījumā tu riskēsaņemt nevis garšīgu dzērienu, bet kaut ko, kas izskatās kā etiķis. Un vēl ļaunāk –tējas sēnes, kas audzēta sliktā aprūpē, vienkārši nomirs.

Starp citu, ir lielisks tējas sēnes veselības rādītājs – tai vienmēr jābūt uz ūdens virsmas. Ja tava sēne ir palikusi burkas apakšā vai pēc tējas lapu uzpildīšanas, tā atkal neuzpeld – ir ļoti iespējams, ka tā ir slima. Ja tējas sēne ir slima, tu esi pieļāvis kļūdu. Tātad, tā ir jāārstē, un visos gadījumos bez izņēmuma ārstēšanai ir viens uz tas pats priekšnosacījums – tīrība un pienācīga aprūpe.

 

Šķidruma tilpums

Kā tu atceries, sākotnēji burkā ir neliels šķidruma daudzums – aptuveni 0,5 litri. Bet, kad sēne jau ir paaugusies, šķidrumam jābūt daudz vairāk – apmēram trīs litriem. Pats par sevi saprotams, ka tējas sēne nav nekāds dekoratīvs priekšmets, un tu to dzersi. Tātad, neaizmirsti regulāri pievienot šķidrumu.

Lai to izdarītu, tu vari izmantot jau pagatavotas tējas lapas – aplej tās ar verdošu ūdeni, atdzesē, pievieno cukuru, tad ielej burkā. Cukurs nedrīkst būt ļoti lielā daudzumā – ne vairāk kā divas ēdamkarotes litrā šķidruma. Ja nepieciešams, tasi pievienojiet cukuru, kad dzersi sēni.

Ļoti daudzi cilvēki nefiltrē tējas lapas – viņi tās vienkārši pievieno. Sēnei nekādu kaitējumu šajā gadījumā tas nenodara, bet tev pašam vēlāk nebūs pārāk ērti dzert dzērienu. Tiesa, nebūs nekādu kaitējumu tikai tad, ja viss cukurs būs pilnībā izšķīdis – neviens cukura grauds nekad nedrīkst nonākt saskarē ar sēnītes virsmu.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

COMMENTS

Pievienot komentāru