Liepziedu tēja un tās ietekme uz cilvēka veselību

Liepziedu tēja


Liepziedu tēja un ārstnieciskie novārījumi un uzlējumi palielina svīšanu un diurēzi, aktivizē kuņģa sulas izdalīšanos, palielina žults sekrēciju un atteci, tiem piemīt pretiekaisuma un maiga nomierinoša iedarbība.

Liepu ziedu uzlējums pielieto drudža un saaukstējumu gadījumos (arī gripas un bronhu slimību ārstēšanai), lieto nieru un urīnpūšļa iekaisumu gadījumā kā arī pie pārlieku paaugstinātas nervu uzbudināmības gados jauniem vai veciem pacientiem.

Kā lokālās iedarbības līdzekli liepziedu uzlējumus izmanto kā skalošanas līdzekli mutes dobuma gļotādu vai elpceļu iekaisuma gadījumā (stomatīts, gingivīts, angīna, laringīts), savukārt komprešu veidā to izmanto apdegumu, čūlu, hemoroidālu mezglu iekaisuma gadījumos, reimatisko un podagras izraisītu locītavu sāpju remdēšanai.

Nervu slimību ārstēšanai izmanto vannas ar liepziedu novārījumiem.

Liepu ziedi ietilpst sviedrējošo tēju sastāvā, tos izmanto arī kakla skalošanai, arī kā vienu no tēju sastāvdaļām kuņģa, aknu, zarnu trakta, nieru un urīnpūšļa, nierakmeņu slimības un sieviešu slimību ārstēšanai.

Līdz putriņas konsistencei samīcītus liepu pumpurus liek pie apdegumiem, uz hemoroidāliem mezgliem un abscesiem, izmanto kompresēm mastītu un podagras gadījumos.

Augļu pulveri izmanto deguna un brūču asiņošanas apturēšanai.

Liepu augļi ir ēdami un pēc savas garšas atgādina. Bet liepu pumpurus un tikko plaukušas lapas izmanto pavasara vitamīnu salātu gatavošanai.

Ārstnieciskās receptes

 

Iekšķīgi – liepziedu uzlējumu (10 g jeb 3 ēdamkarotes ziedu uz 200 ml karstā ūdens), dzer karstu, pa 1-2 glāzēm 2-3 reizes dienā pēc ēšanas:

vienādās daļās pagatavotu liepziedu, linsēklu, lakricas un parasto kalmju sakņu, piparmētru lapu un fenheļa uzlējumu vienā glāzē verdošā ūdens lieto pa 2-3 glāzēm dienā pirms ēšanas paaugstinātas kuņģa skābes gadījumā;

2 tējkarošu liepziedu (40 g), parastā fenheļa augļu (20 g) un kumelīšu ziedu (20 g) uzlējumu vienā glāzē karstā ūdens lieto pa 1-3 glāzēm dienā pirms ēšanas kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlu gadījumā;

vienādās daļās sajaucot (pa vienai ēdamkarotei) liepu ziedus, kumelīšu un melnā plūškoka ziedus, asinszāli un savvaļas kazeņu lapas un, aplejot ar glāzi karstā ūdens, pagatavo uzlējumu, ko dzer atdzesētu pa divām glāzēm uz nakti nieru un urīnvadu iekaisumu gadījumos;

salāti: no miziņām atbrīvotus liepu pumpurus vai jaunas lapiņas mazgā aukstā ūdenī, sasmalcina (pumpurus pārgriež uz pusēm), pāri pārlej no vārītām olām, saldā krējuma, etiķa un sinepēm pagatavotu mērci, pievieno sāli un bagātīgi pārber ar sasmalcinātiem pētersīļu un diļļu zaļumiem (uz 500 g liepu pumpuru un lapiņu ņem 2 olas, glāzi saldā krējuma, ēdamkaroti sinepju un etiķa, sāli).

 

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Pievienot komentāru