Šajā datumā nav ieteicams apmeklēt mirušo tuvinieku kapavietas. Šai dienai jābūt mierīgai un klusai – uzzini, kurš datums tas ir

Pirmajā svētdienā pēc Vasarsvētkiem tiek svinēti Svētās Trīsvienības svētki, godinot visas trīs Dieva Trīsvienības personas – Dievu Tēvu, Dievu Dēlu un Dievu Svēto Garu.

Tradīcija atzīmēt šos svētkus aizsākās 9.gadsimtā franku zemēs, un laika gaitā izplatījās arī citviet Eiropā. Šogad šie svētki, ar kuriem saistīti arī daudzi tautas ticējumi, iekrīt 20.jūnijā.

Tautas ticējumi saistībā ar Trīsvienības svētkiem

Šajā dienā ir stingri aizliegts laulāties ne tikai saskaņā ar tautas tradīciju, bet arī atbilstoši baznīcas kanoniem;

Toties Trīsvienības svētkos ir ieteicams saderināties, jo ir ticējums, ka tas nodrošina pārim ilgu un laimīgu kopdzīvi;

Lai ilgstoši saglabātu jaunību un skaistumu, šajos svētkos tev jānomazgā seja rīta rasā.

Turklāt šajā dienā neprecētām sievietēm uzmanīgi jāieklausās dzeguzēs – cik reizes putns nokūkos, tik ilgi viņām vēl būs jāpaliek tēva mājās.

Lasi vēl: VIDEO: Jūs visu mūžu esat ananāsu ēduši NEPAREIZI. Lūk, video kas sagriezīs jūsu pasauli kājām gaisā!

Par ko liecina laikapstākļi šajos svētkos

Tiek uzskatīts, ka tieši Trīsvienības svētkos pavasaris “atkāpjas”, nododot “vadības grožus” vasarai. Piemēram, lietus šajā dienā sola siltu un sausu vasaru. Ir arī citi ticējumi.

Ja šajā dienā līst, tad līdztekus iepriekšminētajam var gaidīt bagātīgu kviešu un sēņu ražu;

Ja šajos svētkos sanāk nokļūt lietū, tad gaidāmi labi notikumi un sapņa piepildīšanās;

Ja debesīs ieraugi varavīksni, tas labvēlīgi ietekmēs veselību un uzlabos garastāvokli.

Pastāv arī uzskats, ka nekādā gadījumā nedrīkst peldēties ūdenstilpnēs, jo šajā dienā pa zemi klīst dažādi ļaunie gari, kuru darbības dēļ cilvēks var noslīkt.

Tāpat saskaņā ar ticējumu nav ieteicams doties uz mežu, jo tur klejo mežaiņi un raganas, kas izslāpušas pēc asinīm.

Ko ir atļauts un aizliegts darīt Trīsvienības svētkos

Šajā dienā ticīgajiem ir jāapmeklē dievkalpojums baznīcā, pateicoties Dievam par visu labo, kas jau ir viņu dzīvē, un nelūdzot neko vairāk. Atzinīgi tiek vērtēta jebkura veida labdarība un palīdzības sniegšana tiem, kam tā nepieciešama.

Trīsvienības svētkos ierasts, ka ģimene ietur kopīgas pusdienas vai vakariņas, kurās var ēst visu, ko vēlies, bet ir aizliegts lietot alkoholu, it sevišķi stipros spirtotos dzērienus. Parasti galdā ceļ vistas ēdienus, pankūkas un pīrāgus, kā arī kompotu un ķīseli.

Bet svētku galvenais atribūts vienmēr bijis maizes klaips – tajā saimnieces iecepa monētiņu, kas “izkritusi” kādam no svētku dalībniekiem. Pastāv ticējums, ka to laimīgo, kurš tiek pie maizes gabaliņa ar monētiņu, visu turpmāko gadu gaida panākumi un bagātība.

Bet – ja Trīsvienības svētkos negaidīti ierodas viesi, tev viņi noteikti jāsagaida sirsnīgi, ievērojot labākās tautas viesmīlības tradīcijas.

Pirms ģimenes maltītes galds noteikti jāpārklāj ar jaunu galdautu, kas ir spilgts labklājības simbols un piesaista veiksmi un panākumus.

Trīsvienības svētkos bija ierasts mājokļus rotāt ar bērzu zariem un ziediem, tikko nopļautu zāli – tas palīdzēja mājiniekiem pasargāt sevi no ļaunajiem gariem, nepatikšanām un nelaimēm.

Kas attiecas uz aizliegumiem, šajā dienā nedrīkst nodarboties ar rokdarbiem, veikt lauku darbus, darboties augļu dārzā, kā arī lamāties, strīdēties un novēlēt kādam ko ļaunu.

Turklāt šajā dienā nav ieteicams apmeklēt mirušo tuvinieku kapavietas, jo tam ir atvēlēts cits laiks – Trīsvienības vecāku sestdiena, tieši pirms pašiem svētkiem (šogad – 19. jūnijā).

COMMENTS

Pievienot komentāru