Aukstā gaļa – izcila Ziemassvētku recepte

Tā nu ir sanācis, ka aukstā gaļa ir kļuvusi par vienu no Ziemassvētku populārākajiem ēdieniem. Dažādās pasaules valstīs ir savas, pilnīgi savādākas šī ēdiena receptes. Arī nosaukumi ir ļoti atšķirīgi, Gruzijā tas ir „mužužu”, Bulgārijā „pača”, Ukrainā „holodec” jeb „dragļi”, Serbijā – „pihtije”.

Protams, pastāv daudz un dažādas šī gaļas ēdiena receptes. Taču pagatavot šo ēdienu tā, lai tas būtu pēc iespējas dzidrāks, bet tā garša būtu pilnībā sabalansētanav nemaz tik vienkārši. Es iepazīstināšu jūs ar ideālu un gadu gaitā pārbaudītu aukstās gaļas jeb galerta recepti.

Sastāvdaļas uz 6 kg aukstās gaļas:

  • Cūkas stilbiņi un kājas – 3 kg
  • Putnu gaļa – 1,5 kg
  • Ūdens – 6 l
  • Sīpoli – 2 gab.
  • Burkāni – 1 gab.
  • Smaržīgie pipari – 25 graudiņi
  • Ķiploki – 8 daiviņas
  • Lauru lapas – 4 gab.
  • Sāls – 3 ēd.k.

Pagatavošana

12 stundas pirms pagatavošanas sākuma divus cūku stilbiņus kopā ar cūkas kājām pārlej ar aukstu ūdeni. To dara, lai izvadītu liekās asinis. Pirms mērcēšanas kārtīgi noskrāpējam ādas virskārtu.

Cūkas kājas (noteikti kopā ar visiem nagiem) ir viena no svarīgākajā galerta sastāvdaļām, jo tieši tās rada želējošo efektu un sarecina auksto gaļu.

3 kg cūkas stilbu ar kājām sadalām vairākos gabalos un liekam tos 10 l katlā. Tāpat, sadalot to vairākos palielos gabalos, katlā liek 1,5 kg vistas vai tītara gaļas.

Ja jūs gatavojat citu aukstās gaļas daudzumu, tad galvenais ir saglabāt cūku kāju un vistas gaļas attiecību 2:1.

Protams, auksto gaļu var gatavot no jebkura cita veida gaļas – jēra, liellopa, tikai putnu, truša utt. Bet, manuprāt, pats veiksmīgākais un garšīgākais ir tieši cūkgaļas un putnu gaļas salikums.

Katlā salikto gaļu pārlej ar ūdeni. Uz 1 kg cūkgaļas lej 2 l ūdens, vistas vai tītara gaļas daudzums netiek ņemts vērā. Liek uz plīts un uzvāra.

Vārīšanas laikā radušās putas noteikti jānosmeļ. Pēc vārīšanas sākuma katlā liek divus vidēja lieluma sīpolus (labāk nemizotus, tas piešķirs buljonam skaistu nokrāsu), vienu burkānu, četras lauru lapas un 25 smaržīgo piparu graudus. Pievieno 1,5 ēdamkaroti sāls.

Uguni samazina līdz minimumam, lai katla saturs knapi vārītos un neuzliekot vāku vāra vēl 6 stundas. Pirmo trīs stundu laikā, ja ūdens iztvaiko, var pieliet verdošu ūdeni.

Stundu pirms gatavības pievieno 8 saspiestas ķiploku daiviņas un sāli pēc garšas (man sanāk vēl 1,5 karote). Jāņem vērā, ka saželējot galerts kļūst mazliet sāļāks, nekā šķidrajā veidā.

Pēc 6 stundām no buljona izņem sīpolus un burkānu. Sīpolus izmet, jo tie jau ir atdevuši visu savu garšu, bet ar burkānus izmanto gatavā ēdiena dekorēšanai. Nenodzēšot uguni, no katla sākumā izņem vistu un sadala to ne pārāk smalkās šķiedrās. Estētisku apsvērumu dēļ ādu neizmanto, lai gan daži pavāri to dara.

Lasi vēl: Satriecoši salāti „Sniega kupenas” Ziemassvētku vai Jaungada galdam

Tagad no katla izvelk cūkas kājas un stilbus un sadala arī tos. Ar papīra salvetēm no buljona virsas savāc liekos taukus.

Sajauc kopā cūkgaļu ar vistas gaļu un sadala porciju trauciņos, piepildot tos par 1/3. Tālāk, izkāšot to caur smalko sietu, gaļu pārlej ar buljonu. Galerta virsmu var dekorēt ar burkāniem, pētersīļiem vai baziliku.

Piepildītus trauciņus liek ledusskapī. Pēc apmēram 10 stundām svētku ēdiens būs gatavs lietošanai.

Auksto gaļu pasniedz ar rīvētiem mārrutkiem vai sinepēm.

Lai laba apetīte!

Avots:

womansite

Pievienot komentāru