Esmu neirobiologs, tādēļ zinu, kā nomierināt jebkuru bērnu

Neticams atklājums!

Lasi vēl: Super garšīgā biezpiena torte un turklāt bez cepšanas!

Žurnāla “Psychology Today” rakstā labi zināmais sportists un koučs, Kristofers Berglands, sniedz atbildi uz jautājumu, kas satrauc ļoti daudzas mātes: “Ja bērns raud, vai ir nepieciešams ņemt viņu rokās?” Esam iztulkojuši šo rakstu tieši saviem lasītājiem:

“Visi vecāki zina, ka bērns nomierināsies brīdī, kad viņš tiks paņemts rokās, ar viņu pastaigās pa istabu un paauklēs. Savukārt 2013. gadā veiktajā pētījumā tiek stāstīts, ka šī ir universālā bērna nomierināšanas metode, kuru izmanto ne tikai cilvēki.
Visdoršākā vieta bērniņam ir mātes apskāvienos. Kad māte redz, ka bērns ir mierīgs, laimīgs un atslābinājies, arī pati mamma nomierinās. Tāds ir bērna evolūcijas mehānisms, kas ļauj viņam izdzīvot.
Mierīgs un atslābinājies bērns bieži vien sāk raudāt tad, kad viņu ieliek gultiņā. Ļoti daudzus vecākus tas ļoti satrauc. Tagad tam ir savs paskaidrojums.

Kas rada šo nomierinošo efektu?
“Izrādās, ka šis process samazina sirds sišanās ritmu bērnam, kā rezultātā bērns automātiski un spēcīgi spēj nomierināties. Atbildes reakcija šūpošanai un nēsāšanai rokās rodas tādēļ, ka bērna sirds motorika nomierinās.
Bērna sirdsdarbība palēnināsies tikai brīdī, kad viņš tiks paņemts rokās un paauklēts. Tas nenotiks tad, ja bērns vienkārši tiks paņemts rokās un turēts.
Peļu mazuļi reaģē uz šādu darbību tāpat, kā reaģē cilvēka bērni: viņi kļūst daudz pasīvāki, mazāk bļauj un viņiem palēninās pulss.

Lasi vēl: Mamma domāja, ka dzemdēja pilnīgi veselu bērniņu. Tad viņa ielūkojās bērnam mutē un sāka raudāt

Smadzenītes funkcija šajā procesā
“Smadzenītēm ir ļoti nozīmīga loma, jo tās koordinē smalko muskulatūru un līdzsvaru. Tas vienmēr atrodas kaujas gatavībā, gatavs pasargāt cilvēka organismu no briesmām un sagatavot “sit vai mūc” gadījumiem.
Tam ir nepieciešams daudz enerģijas un smadzeņu darbības. Lai gan smadzenītes sastāda tikai 10% no kopējās smadzeņu masas, tajā atrodas vairāk nekā 50% visu neironu.
Pieaugušie var nomierināties ar meditāciju, kas spēj pareizi noregulēt smadzenītes. Šāda pati smadzenīšu nomierināšanas bērnam notiek brīdī, kad mamma viņu rokās šūpo.”

Kima Korda, kas vadīja šo pētījumu, stāsta:
“Pareiza sapratne un reakcija bērna raudāšanas brīdī ir ļoti svarīga gan bērnam, gan vecākiem, pretējā gadījumā bērna raudas var radīt risku, ka izveidojas cietsirdīga attieksme pret bērniem. Lai gan mūsu pētījums tika veikts māmiņu vidū, tas ir attiecināms uz ikvienu, kas pieskata bērniņu.”

Un kā jūs attiecaties pret pētījuma rezultātiem? Vai jūs domājat, ka bērnus vajag turēt rokās un auklēt, kamēr tie nomierinās?

avots

Pievienot komentāru