Pazīmes, ka cilvēkam šodien var notikt insults; Patiesībā simptomi ir pamanāmi jau iepriekš

Ja esat vecāks par 30 gadiem, šie ieteikumi palīdzēs jums izglābt vismaz vienu dzīvību – savējo!

Sākumā iztēlojaties kādu dzīves ainiņu. Jūs atpūšaties pilsētas parkā un redzat, kā kāds mierīgi pastaigājošais vīrietis pēkšņi nokrīt uz zemes. Jūs steidzaties viņam palīgā, taču vīrietis ir pie samaņas un apgalvo, ka ar viņu viss ir labākajā kārtībā, vienkārši paklupa.

Lai arī vīrietis izskatījās bāls un saguris, jūs noticējāt viņam. Visu atlikušo dienas daļu vīrietis nodzīvojis kā parasti. Bet vakarā viņu aizveda ātrā palīdzība. Viņš nomira no insulta.

Be ja jūs spētu sniegt viņam nepieciešamo palīdzību, viņš būtu palicis dzīvs.

Kā tas vispār ir iespējams?

Neirobiologi apgalvo, ka insults tikai šķiet negaidīts. Patiesībā tā simptomi ir pamanāmi jau iepriekš, vienkārši jāprot tos atpazīt. Tas nozīmē, ka nāvējošu lēkmi (vai lēkmi, kas ikvienu spēj pataisīt par invalīdu līdz mūža galam) var „atlikt”.

Lūk, šīs 4 pazīmes norāda, ka cilvēkam ir iespējams insults:

  1. Palūdziet cilvēkam plati uzsmaidīt. Slimnieks to nespēs, vai arī izdarīs to ar lielām grūtībām.
  2. Palūdziet paklupušam cilvēkam pateikt kaut ko elementāru, bet garāku par pāris vārdiem. Lai skaidri un gaiši pasaka: „esmu paklupis, ar mani viss ir kārtībā, nepārdzīvojiet.”.
  3. Palūdziet viņam pacelt rokas virs galvas. Slimnieks spēs vien daļēji izpildīt šo uzdevumu.
  4. Palūdziet viņam izbāzt mēli. Ja tā būs pagriezta uz sānu vai būs asimetriska, uzreiz vediet šo cilvēku uz slimnīcu.

Ja jūsu tuvinieks sūdzas par ekstremitāšu tirpšanu, galvassāpēm, reiboņiem un pēkšņu redzes pasliktināšanos, nekavējoties sauciet ārstu. Jau pēc pāris stundām šim cilvēkam var kļūt daudz sliktāk.

Lasi vēl: Saldskābi gurķi ķīniešu gaumē

Citas insulta pazīmes ir pēkšņa redzes pasliktināšanās vienai no acīm, pēkšņa vemšana bez iemesla, problēmas ar koordināciju, samaņas zudums.

Kardiologi saka, ka, pastāstot par šīm insulta pazīmēm vismaz 10 cilvēkiem, varat būt drošs, ka reiz tas izglābs dzīvību vismaz vienam no viņiem.

Avots:

nastroenie

Pievienot komentāru