Tartu tiekas Rīgas plānošanas reģiona un Dienvidigaunijas radošie uzņēmēji un pašvaldību pārstāvji

Rīgas plānošanas reģions (turpmāk – RPR) 5. un 6. martā projekta “Sociāls un radošs” ietvaros īstenoja radošo uzņēmēju un pašvaldību uzņēmējdarbības atbalsta speciālistu pieredzes apmaiņas braucienu uz Igauniju.

Vizītē piedalījās divpadsmit RPR pārstāvoši radošie uzņēmēji, kā arī Jūrmalas pilsētas un Kandavas novada pašvaldību uzņēmējdarbības atbalsta speciālisti. Vizītes galvenais mērķis bija sniegt iespēju abu valstu uzņēmējiem dalīties pieredzē un rosināt potenciālu pārrobežu sadarbību, kā arī iepazīties ar Dienvidigaunijas radošajiem uzņēmējiem un pašvaldību pārstāvjiem.

Vizīte tika atklāta ar Tartu radošo industriju centra Tartu Loomemajanduskeskus valdes loceļa Reigo Kuivjogi (Reigo Kuivjõgi) uzrunu, kurš sniedza ieskatu visdažādākajos izaicinājumos, ar kādiem sastopas jaunie uzņēmēji un kā Tartu radošo industriju centrs var palīdzēt attīstīt ilgtspējīgu uzņēmējdarbību. Latvijas pārstāvjiem bija arī iespēja personīgi iepazīties ar vairākiem Tartu radošo industriju centra atbalstītajiem uzņēmējiem Infrabim – uzņēmums, kurš kopš 2008.gada ir iesaistījies apjomīgos trīsdimensiju pilsētplānošanas prjektos, tajā skaitā starptautiskos projektos, Plank Film – dokumentālo filmu studija, kas savā darbā apvieno divdimensiju un trīsdimeniespējas, kā arī rotaslietu ražotāju Ehtemaag. Vēlāk Latvijas delegācija devās uz radošo kvartālu Aparaaditehas, kur kādreizējās rūpnīcas teritorijā šobrīd attīstītās radošas uzņēmējdarbības vide un mājas sev raduši visdažādākie radošās industrijas uzņēmēji. Latvijas uzņemējiem bija arī iespēja iepazīties ar tādiem radošajā kvartālā strādājošajiem uzņēmumiem, kā Kuul – apģērbu zīmolu, kas audumu apdrukām izmanto tipisku Igaunijas dabas ainavu fotogrāfijas, kā arī poligrāfijas uzņēmumu savienību Eesti Trüki ja Pakenditööstuse Liit, kuras galvenais darbības mērķis ir attīstīt jomas uzņēmumu sadarbību, veidot godīgu konkurenci un radīt atbilstošu ekonomisko vidi. Latvijas delegācijai bija arī iespēja apmeklēt Igaunijas Papīra muzeju, kas ir vienīgais šāda veida muzejs Eiropas ziemeļu reģionā un piedāvā ne tikai iepazīt drukas vēsturi, bet arī pašiem izmēģināt papīra izgatavošanu.

Vizītes otrajā dienā delegācija apmeklēja “Sīpolu ceļu” jeb Sibulatee, kas ir ne tikai tūrisma objektu virknējums, bet biedrība, kas apvieno vietējos uzņēmējus, īstenojot kopēju attīstības stratēģiju un veidojot reģiona atpazīstamību. Latvijas uzņēmējiem bija iespēja tikties ar vietējiem uzņēmējiem – viesu mājas Mesi Tare saimnieci, kas piedāvā unikālu iespēju nakšņot Peipusa ezera krastā esošajā Varnjas vecticībnieku ciematā tradicionālā vecticībnieku mājā, savukārt Alatskivi muižā delegācija tikās ar mājas vīnu ražotāju Alatskivi Mõisamaitsed un citiem uzņēmējiem, kuri raduši mājas restaurētās muižas pagrabos.

Vizīti noslēdza apaļā galda diskusija, kurā abu valstu pašvaldību pārstāvji un uzņēmēji diskutēja par pašvaldību pieredzi uzņēmējdarbības atbalsta jomā un par savstarpējās sadarbības iespējām un modeļiem.

Savukārt jau 12. un 13. aprīlī projekta ietvaros notiks pirmais apmācību pasākums četru moduļu apmācību programmas ciklā sociālās un radošās uzņēmējdarbības uzsācējiem un uzņēmējdarbības ideju īpašniekiem, kura mērķis būs attīstīt galveno kompetenču kopumu un nodrošināt jaunu prasmju apgūšanu sekmīgai pārrobežu sadarbībai. Apmācību pirmais modulis notiks Latvijā, tam sekos divas atbalsta (mentoringa) sesijas Igaunijā un noslēguma sesija rudenī Latvijā. Apmācību darba valoda – angļu valoda. Vairāk informācijas par apmācībām, kā arī informācija par pieteikšanos būs pieejama projekta Facebook lapā https://www.facebook.com/latestsocialandcreative/

Par projektu

Projekts “Pārrobežu sadarbības stiprināšana sociālās un radošās uzņēmējdarbības nozarēs” (Sociāls un radošs) (Boosting Cross Border Entrepreneurial Activity in Social and Creative Industries Sector (Social&Creative)) tiek īstenots ar Interreg Igaunija Latvijas programmas 2014.-2020.gadam atbalstu.

Projekta partneri: Rīgas plānošanas reģions (projekta vadošais partneris, Latvija), nodibinājums “Latvijas jauno uzņēmēju centrs “Jobs and Society”” (Latvija), Tartu universitāte (Tartu Ülikool, Igaunija) un Tartu Radošo industriju centrs (SA Tartu Loomemajanduskeskus, Igaunija).

Projekta īstenošanas laiks: 2017.gada jūnijs – 2019.gada maijs

Projekta kopējais budžets: EUR 171 555, no kuriem EUR 145 821 ir Eiropas Reģionālā attīstības fonda atbalsts.

Par Rīgas plānošanas reģionu

RPR ir viens no pieciem plānošanas reģioniem Latvijā, kuru galvenā kompetence ir nodrošināt reģiona teritorijas attīstības plānošanu, pašvaldību un citu valsts pārvaldes iestāžu sadarbības koordināciju, kā arī īstenot reģionālā un vietējā līmeņa pārstāvniecību uzņēmējdarbības, sabiedriskā transporta, izglītības un sociālas politikas veidošanā. RPR, īstenojot dažādas tematikas pārrobežu sadarbības projektus, veiksmīgi iesaistījies arī starptautiskās sadarbības partneru tīklā.

RPR teritoriju veido 30 pašvaldību administratīvo teritoriju mozaīka. RPR ir Latvijas galvaspilsētas reģions un tā funkcionālā telpa ievērojami pārsniedz reģiona robežas, kas reģiona saimnieciskajā un apdzīvojuma telpiskajā struktūrā iekļauj arī apkārtējo reģionu teritorijas. Reģionu raksturo dinamiskā galvaspilsēta Rīga, kurā organiski iekļāvušās dažādu tautu ietekmes. Nozīmīgas ir arī citas reģiona pilsētas – Jūrmala, Limbaži, Tukums, Ogre un Sigulda, kā arī industrializācijas neskartā lauku vide. Reģiona īpašā vērtība ir Baltijas jūras Rīgas līča piekraste un iekšējie ūdeņi.

Rīgas reģionā, lielā mērā pateicoties Rīgai, tiek radīts vairāk nekā 2/3 Latvijas ekonomikas vērtību – var teikt, ka RPR ir Latvijas saimnieciskās darbības dzinējspēks. Rīgas aglomerācijā koncentrējas valsts nozīmīgākie kultūras, izglītības, zinātnes, sporta, veselības aprūpes, kā arī transporta infrastruktūras objekti. RPR stratēģiski nozīmīgā atrašanās vieta, augstā iedzīvotāju piesaistes spēja un samērā lielā tirgus ietilpība veido reģiona ekonomisko potenciālu un sekmē nacionālo izaugsmi.

Pievienot komentāru