6 gadījumi, kuros kategoriski nedrīkst dzert ūdeni. Ceru, ka ņemsi vērā!

Ūdens mums ir tikpat svarīgs kā gaiss, vai pilnvērtīgs miegs. Kur ir ūdens, tur rodas dzīvība. Bez šīs svarīgas komponentes mēs nespētu nodzīvot pat pāris dienas.

Turklāt H2O dzīvinošais spēks palīdz mums izvairīties no pārēšanas un pat sadedzināt liekās kalorijas.

Tomēr katrā likumā ir savi izņēmumi.

Lūk, 6 gadījumu, kad ūdens dzeršana ir nevēlama.

  1. Kad jūs jau esat izdzēris daudz ūdens

Šī ir ārkārtīgi reta situācija, tomēr tā mēdz gadīties: izdzerot lielu daudzumu ūdens, jūs kaitējat savai veselībai un varat iedzīvoties nopietnā saslimšanā.

Lielā ūdens daudzuma dzeršana, kā arī produktu ar zemu nātrija saturu lietošana, var būt par iemeslu hiponatriemījas attīstībai.

Speciālisti apgalvo, ka pārāk liels šķidruma daudzums izraisa elektrolītu disbalansu cilvēka organismā. Ķermeņa šūnas uzsūc mūsu izdzerto ūdens daudzumu un piebriest. Tas rada milzīgu risku mūsu galvas smadzenēm un pat var izraisīt tūsku.

Tieši tāpēc tā saucamais „8 glāžu likums” ne vienmēr nāk par labu mums un mūsu organismam.

Hiponatriemīja ir bieži sastopama starp sportistiem-vieglatlētiem gadījumā, ja viņiem ir problēmas ar aknām, nierēm vai sirdi. Skrienot garās distances, viņiem rodas vēlme nemitīgi dzert ūdeni.

Savukārt izdzertā ūdens daudzums var izraisīt šūnu tūsku, sliktu dūšu un vemšanu, krampjus un pat provocēt letālu iznākumu.

Citiem vārdiem, pārāk lielu ūdens daudzumu var atļauties izdzert tikai un vienīgi absolūti vesels cilvēks.

  1. Kad jūsu urīns ir tīrs

Tātad jūs jau sapratāt, ka labāk aizmirst par 8 glāžu likumu un vienkārši ieklausīties savā organismā.

Bet vēl labāk būtu ieskatīties tualetes podā. Jā, jā, tieši tā, jūs nepārklausījāties. Patiesībā urīna krāsa var pastāstīt ļoti daudz, tai skaitā arī par jūsu organisma problēmām un par to, cik daudz ūdens īsti drīkst izdzert.

Ja jūs redzat vieglu citrondzeltenu urīna toni, jūs esat sasniedzis optimālu hidrotācijas līmeni.

Savukārt ja urīna krāsa ir tīra, bez dzeltenīga piesitiena, iespējams, jums vajadzētu samazināt ūdens patēriņu.

Tumšs urīns gluži pretēji liecina par to, ka jums vajadzētu dzert vairāk ūdens.

  1. Ēšanas laikā vai uzreiz pēc ēdienreizes

Visi zina, ka pats vieglākais veids kā samazināt uzņemto kaloriju daudzumu, irpirms ēdienreizes izdzerot glāzi negāzētā tīrā ūdens.

Tādējādi jūs apēdat krietni mazāk ēdiena, jo šķidrums aizņem zināmu vietu jūsu kuņģī.

Savukārt piedzert ūdeni ēšanas laikā vai dzert to uzreiz pēc sātīgas ēdienreizes nav tā labākā ideja. Šādā gadījumā šķidrums radīs gremošanas traucējumus un disbalansu jūsu organismā.

Lieta tāda, ka, sajaucoties ar kuņģa sulu, ūdens izjauc skābes līmeni kuņģī, kā rezultātā ēdiens tiek sliktāk sagremots.

Turklāt mūsu kuņģī ir jūtīgi receptori. Ūdenim nokļūstot kuņģī, tā saturs ļoti ātri tiek novirzīts zarnās. Runa ir arī par nepietiekami sasmalcinātu ēdienu, kas vēl nepaspēja iziet kuņģa fermentu apstrādi.

Kā sekas mēs piedzīvojam smaguma sajūtu, pūšanos, atraugu un citas nepatīkamas izjūtas.

Ūdens dzeršana ēdienreižu laikā vai īsi pēc tam novedīs pie tā, ka jūs jutīsieties vēl vairāk uzpūsts – apgalvo pareizā uztura speciālisti.

Tieši tāpēc ūdeni iesaka dzert ne ātrāk kā pusstundu pēc ēdienreizes. Ja tomēr ēšanas laikā jūs nomoka slāpes, varat izdzert pāris nelielus malciņus, lai vienkārši samitrinātu muti un atbrīvoties no sausuma sajūtas.

  1. Intensīva treniņa un palielinātas fiziskas slodzes laikā

Visticamāk, daudzi no jums ir dzirdējuši, ka intensīvu treniņu un fiziskās slodzes laikā ūdens dzeršana ir kategoriski aizliegta. Ar ko saistīts šāds aizliegums?

Lieta tāda, ka paaugstinātas un ilgstošas fiziskās slodzes laikā līdz ar sviedriem mūsu organisms izvada arī tādus svarīgus elektrolītus kā kālijs un nātrijs.

Ja jūs intensīvi svīstat treniņu laikā, jums noteikti jāatjauno zaudētās uzturvielas, kuru parastajā ūdenī vienkārši nav.

Tā vietā, lai lietotu saldu sporta dzērienu, tādu pašu bonusu varat saņemt no kokosriekstu ūdens, kas dabīgā veidā satur kāliju, magniju, nātriju un C vitamīnu.

Turklāt kokosūdens satur maz kaloriju, tai pašā laikā saturot gana daudz šķiedrvielu.

Treniņu laikā nevajadzētu dzert daudz ūdens. Pārlieku liels šķidruma daudzums var izraisīt tūsku un problēmas ar urīnceļiem.

Arī mūsu sirds izjūt palielinātu slodzi dēļ nepieciešamības pārpumpēt papildus šķidruma apjomu.

Tas rada īpašu bīstamību tiem cilvēkiem, kam ir problēmas ar sirds un asinsvadu sistēmu.

Iesaka izdzert puslitru ūdens pusstundu pirms treniņa, bet paša treniņa laikā izdzert ne vairāk par pāris ūdens malkiem, vienkārši, lai samitrinātu izkaltušu muti.

Arī pēc treniņa iesaka atjaunot ūdens balansu organismā, izdzerot vienu vai divas glāzes ūdens.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

COMMENTS

Pievienot komentāru