Kā rudenī atzarot rozes, lai tās pārziemotu un vasarā apburoši ziedētu. Puķkopības entuziasti, lieliska informācija jums!

Rožu atzarošana rudenī ir svarīgs nosacījums, lai šie ziedi būtu veselīgi, aktīvi augtu un uzziedētu pavasarī.

Bet – vai ir iespējams iztikt bez atzarošanas, kad un kā to veikt, un kas jādara pēc tās? Visas atbildes uz šiem jautājumiemtu atradīsi šajā publikācijā!

Rožu atzarošana rudenī

Atzarot vai neatzarot?

Protams, tas ir atkarīgs no tevis paša. Piemēram, savvaļas rozes var labi pārziemot arī bez atzarošanas. Tomēr kultivētās rozes. pieredzējuši dārznieki stingri iesaka atzarot. Tam ir vairāki iemesli.

Pirmkārt, atzarotā roze aug ātrāk un pēc tam labāk attīstās. No augsnes iegūtās barības vielas vienmērīgāk tiek sadalītas visās auga daļās.

Otrkārt, atzaroti augi retāk slimo. Pēc rožu krūma atbrīvošanas no veciem un kaitēkļu skartiem zariem, mēs likvidējam problēmu pat pirms tās rašanās.

Treškārt, rožu atzarošana rudenī atvieglo to ieziemošanu. Ko lai saka, bet kāta daļu pārklāt ar vairākiem pumpuriem ir daudz vieglāk nekā garos dzinumos. Saki ko gribi, bet nosegt augus, kam ir mazi pumpuri, ir daudz vieglāk nekā garus stublājus.

Atzarošanas laiks

Šajā ziņā nav vēlams steigties. Ja rozes tiek atzarotas pārāk agri, tās var sadzīt jaunus dzinumus. Tādēļ ir jākoncentrējas uz pirmo salu.

Parasti atzarošana tiek veikta oktobrī, bet precīzu datumu var atrast Mēness kalendārā. Rozes labāk apgriezt dilstoša mēness laikā, kad augu sulas tiek novirzītas uz saknēm.

atzarot

Vispirms tev vajadzīgas dārza grieznes. Veciem dzinumiem, kas ir pārkoksnējušies, –rokas zāģis. Parasti dārza rozes tiek atzarotas 3-5 pumpuru augstumā no zemes (spēcīga atzarošana).

Floribundrozes un kāpjošās rozes tik ļoti saīsināt nevajag. Tām optimāli piemērota atzarošana pusaugstumā (mērena atzarošana).

Veic iegriezumu 45 grādu leņķī un 1 centimetra attālumā virs pumpura, kas vērsts uz āru. Tas nodrošinās jauniem dzinumiem optimālu apgaismojumu. Ja zari ir biezāki par 1 centimetru, griezuma vietu labāk pārklāt ar potziedi vai potvasku.

Ko darīt pēc atzarošanas?

Novāc visas lapas zem rožu krūma, uzirdini augsni. Uzber uz saknēm sausu zemi. Veic aprušināšanu 8–10 centimetru dziļumā.

Kāpjošo rožu dzinumus sarullē gredzenā un noloki pie zemes. Lai  rozes ieziemotu, izmanto egļu zarus un sausu zāli ar slāni, kas pārsniedz 10 centimetrus; ja vēlies vari uzbūvēt papildu aizsargājošu rāmi no kartona, zariem un stieplēm.

Lasi vēl: Puisis noīrēja dzīvokli ar skatu uz kapsētu. Tu pat iedomāties, kādas šausmas viņš piedzīvoja! Hičkoka filmas cienīgs sižets

Atzarošana rudenī palīdzēs rožu krūmiem augt ar jaunu sparu pavasarī. Atrodi laiku šai vienkāršajai procedūrai, un vasarā “dārza karaliene” teiks tev paldies, plaucējot sulīgus un spilgtus ziedus.

takprosto

COMMENTS

Pievienot komentāru