Arī mežā nevajag drūzmēties

Drūzmēties nevajag! Laikā, kad Valstī ir ārkārtējā situācija saistībā ar vīrusa Covid-19 izplatības ierobežošanu un iedzīvotāji tiek mudināti nedrūzmēties veikalos, bet doties dabā, Valsts meža dienests aicina, paturēt prātā, ka arī mežā jāievēro distance un jāizvairās no tuva kontakta ar citiem cilvēkiem.

Valsts meža dienests atgādina – Dodoties uz mežu pastaigā vai vērot dabas skaistumu, sērkociņus vai šķiltavas labāk atstājiet mājās. Atrodoties mežā, nekādā gadījumā nekuriniet ugunskuru un necepiet desiņas, un, vispār, neveiciet nekādas darbības ar uguni. Atcerieties – MEŽS un uguns nav sabiedrotie!

Īpaši uzmanīgiem un atbildīgiem mežā ir jābūt motorizēto transporta līdzekļu vadītājiem. Braukājot pa mežu, nebrauciet ārpus meža ceļiem un dabīgajām brauktuvēm, jo arī mežs ļoti strauji paliek sauss un pietiek ar nokritušiem uz motora uzkarsētiem, gruzdošiem kūdras/sūnu putekļiem, lai ierosinātu meža ugunsgrēku, ko reizēm pats braucējs pat nepamana.

Covid-19 nav vienīgā sērga, kas patlaban pārstaigā mūsu Valsti. Ļoti straujiem soļiem ir pietuvojusies ikgadēji nemainīgais sliktais paradums – pērnās zāles dedzināšana. Meža tuvumā sausās zāles ugunsgrēks ir tikai solis no meža ugunsgrēka, jo pavasarī lielākā daļa meža ugunsgrēku izceļas tieši no kūlas ugunsgrēkiem. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests jau informē, ka pēdējās nedēļas laikā strauji ir pieaudzis pērnās zāles ugunsgrēku skaits. Un patlaban pēc meteorologu prognozēm, Latvijā ilgāku periodu ir gaidāms sauss laiks, kas varētu veicināt kūlas ugunsgrēku izplatīšanos. Visiem, kuriem ir vēlme dedzināt pērno zāli, ir jāzina, ka kūlas dedzināšana ir aizliegta un sodāma rīcība, par ko paredzēti nopietni sodi. Sausās zāles dedzināšana apdraud gan paša, gan citu cilvēku dzīvību, veselību un īpašumu, un nedrīkst aizmirst, ka šī aktivitāte nodara būtisku kaitējumu arī dabai.

Tāpēc Valsts meža dienests aicina –

Būsim atbildīgi! Saudzēsim sevi un mūsu visu bagātību – mežu!

Pievienot komentāru