Ārsti pastāstīja par slimībām, kuru gadījumā nav ieteicams uzturā lietot tomātus. Neriskē, ja tev ir kāda no šīm kaitēm!

Vasaras sezonā daudzi cilvēki cenšas ēst pēc iespējas vairāk tomātu, jo tie satur daudz organismam noderīgu sastāvdaļu, bet izrādās, ka dažu slimību gadījumā šos sulīgos dārzeņus nevajadzētu lietot. Ir svarīgi saprast, kad labāk atturēties no tomātu ēšanas, kā arī par to labvēlīgajām īpašībām organismam un kā vislabāk tos ēst, lai nekaitētu veselībai.

Kādu labumu tomāti sniedz cilvēka organismam

Tomātos ir daudz vitamīnu un uzturvielu, kas uzlabo sirds veselību un daudz ko citu. Ir lietderīgi zināt, kādas priekšrocības šis smaržīgais dārzenis dod cilvēka organismam, proti:

uzlabo sirds darbību kālija augstā satura dēļ, un tā rezultātā ievērojami samazinās miokarda slimību attīstības risks;

uzlabo imūnsistēmas darbību;

uzlabojas kuņģa sulas ražošana, un, pateicoties tam, gremošana kļūst labāka;

dzelzs augstā satura dēļ samazinās anēmijas attīstības risks;

uzlabojas zarnu kustīgums;

uzlabojas kuģu stāvoklis;

asinis kļūst mazāk viskozas;

toksīni tiek izvadīti no aknām;

tiek novērstas nervu sistēmas slimības.

Pastāv arī daudzas citas labas īpašības, ko tomāti sniedz cilvēka organismam.

Lasi vēl: Kā piesaistīt bagātību un panākumus, izmantojot slavenās gaišreģes Vangas ieteikumus. Nešaubies ne mirkli – tie nostrādās!

Kādu slimību gadījumā tomātus labāk nelietot uzturā

Ir slimības, kuru gadījumā tomātus nevajadzētu lietot, jo tas var pasliktināt veselību.

Alerģija. Ir diezgan daudz cilvēku, kuriem ir alerģiska reakcija uz tomātiem. Tā var attīstīties, pateicoties likopēnam un antocianīnam, ko satur šie dārzeņi. Ja cilvēkam ir alerģija pret tomātiem, viņš var saskarties ar tādām slimībām kā slikta dūša, vemšana, sāpes vēderā un citi nepatīkami stāvokļi.

Uroģenitālās sistēmas slimības. Tas ir saistīts ar faktu, ka tomāti satur skābeņskābi, kas negatīvi ietekmē ūdens un sāls līdzsvaru. Ja tu ēd svaigus vai dažādos veidos pagatavotus tomātus, palielinās nierakmeņu veidošanās risks.

Žultspūšļa slimības. Ja cilvēkam žultspūslī ir akmeņi, tad tomāti jāēd piesardzīgi, jo tie var izraisīt žultspūšļa spazmas, kā rezultātā žultsvadi tiek bloķēti.

Locītavu slimības. Ja tev ir problēmas ar locītavām, tad vajadzētu atturēties no tomātu ēšanas, jo skābeņskābes dēļ tajās var parādīties stipras sāpes.

Hipertensija. Ja cilvēkam ir augsts asinsspiediens, tad nevajadzētu ēst konservētus tomātus.

Pankreatīts. Ja cilvēks saskaras ar šo kaiti, tad nedrīkst aizrauties ar tomātu lietošanu, jo tajos esošās skābes var izraisīt aizkuņģa dziedzera gļotādas iekaisumu.

Kuņģa čūla. Ja ciet no šīs slimības, tev jāpārtrauc lietot pārtikā tomātus, jo tie veselības stāvokli var tikai pasliktināt.

Paaugstināta atkarība no nikotīna. Ja cilvēks smēķē un ēd tomātus, tas tikai saasina tieksmi pēc cigaretēm. Šādu saikni zinātnieki atklājuši, veicot pētījumus.

Vasarā ļoti grūti noturēties, lai neapēstu kādu tomātiņu, taču ir jāzina tā lietošanas noteikumi.

Nevajadzētu ēst tomātus bieži un lielos daudzumos, jo šajā gadījumā pastāv risks, ka kuņģa skābums palielināsies, kā rezultātā var rasties kuņģa un zarnu trakta iekaisums.

Ēst tomātus nav ieteicams kopā ar maizi, jo šādi var palielināties gāzu veidošanās, un tāpēc ēdiens tiks sliktāk sagremots. Starp šo abu produktu lietošanu ieteicams saglabāt vismaz divu stundu intervālu.

Ir svarīgi atcerēties, ka tomātu sula ir atsevišķa maltīte un to nedrīkst lietot kopā ar ēdienu. Tas ir saistīts ar faktu, ka tomātu sula spēj atšķaidīt kuņģa sulā esošās vielas, kā rezultātā gremošana pasliktinās.

COMMENTS

Pievienot komentāru