Cilvēki ar šo asins grupu var nebaidīties saslimt ar vēzi

Raksta, ka zviedru zinātnieki ir pierādījuši, ka pirmā asins grupa aizsargā pret kuņģa vēža attīstību. Vai tā ir taisnība?

Ne īsti. Cilvēkiem ar pirmo asins grupu nav imunitātes pret šī audzēja attīstību, taču viņiem tas veidojas retāk nekā cilvēkiem ar citām asins grupām. To parādīja ne tikai zviedru zinātnieki, bet arī viņu kolēģi no Anglijas, Dānijas un Ķīnas. Ir daudz pētījumu par asins grupu saistību ar audzējiem un daudzām citām slimībām. Vienus no pētījumu rezultātiem varat apskatīt ŠEIT!

Ir pat pētījumi par to, kā konkrēta asins grupa ietekmē noteiktu vēža veidu prognozi. Piemēram, pētījumi Ķīnā ir parādījuši, ka vislabvēlīgākā prognoze pie jau esošakuņģa vēža nav starp cilvēkiem ar pirmo asins grupu, kā varētu gaidīt, bet cilvēkiem ar ceturto asinsgrupu. Un vissliktākā prognoze bija cilvēkiem ar otro asins grupu.

Īsāk sakot, ārsti aktīvi nodarbojas ar šo tēmu. Bet vēl nav lielu izrāvienu. Eksperti nespēj līdz galam izprast par to, kā asins grupa patiešām var ietekmēt slimības attīstību. Dažiem šāda pieeja šķiet pilnīgi nezinātniska. Bet šķiet, ka asins grupai tomēr ir kāda savstarpēja saistība ar slimībām.

Piemēram, pastāv teorija, ka antigēni A un B, kas atrodas trešajā un ceturtajā asins grupā un nav pirmajā, var saistīties ar baktēriju Helicobacterpylori. Šie antigēni veicina baktērijas aizturi kuņģī. Kā jūs zināt, tieši šis mikrobs veicina kuņģa vēža attīstību. Šim faktoram var būt nozīme saistībā ar aizkuņģa dziedzera vēzi.

Lielākais pētījums, kurā novērtēta asins tipa un vēža saistība, tika veikts Zviedrijā un Dānijā. Tajā tika novērtēti 1,6 miljoni donoru, no kuriem pirmais tika reģistrēts 60. gados. Tie tika novēroti 20–42 gadus, pēc tam zinātnieki novērtēja, kādas slimības viņiem ir, salīdzinot šos datus ar asins grupām. Kopumā tika atklāti gandrīz 120 tūkstoši vēža gadījumu.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

COMMENTS

Pievienot komentāru