“Eco Baltia vide” un Latvijas Zaļais punkts izvietos pirmos 20 konteinerus tekstila šķirošanai

Eiropas Savienības (ES) Direktīvas paredz, ka no 2025.gada ES dalībvalstīm būs jānodrošina tekstila izstrādājumu dalīta vākšana. Tikmēr aptaujā noskaidrots, ka Latvijas iedzīvotāji jaunu apģērbu iegādājas biežāk, nekā atbrīvojas no iepriekš iegādātā – 63% iedzīvotāju jaunu apģērbu iegādājas vairāk nekā 3 reizes gadā, bet tikpat bieži savus apģērbu krājumus pārskata tikai 30%.

Tāpēc vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA “Eco Baltia vide” un AS “Latvijas Zaļais punkts” sāk unikālu tekstila šķirošanas pilotprojektu, kura mērķis ir praksē izvērtēt iespējas Latvijā attīstīt tekstila atkritumu šķirošanas infrastruktūru un nodrošināt to atkārtotu izmantošanu, nevis nonākšanu kopējos atkritumos. Projekta ietvaros Rīgā un vairākās Pierīgas pašvaldībās kopumā tiks izvietoti 20 speciāli konteineri apģērbu, apavu un citu tekstila izstrādājumu šķirošanai.

Projekta laikā plānots veikt izpēti par to, cik, kāda veida un kādas kvalitātes tekstila izstrādājumus Latvijas iedzīvotāji nodod kā nevajadzīgos, kādas ir to tālākās pārstrādes un realizēšanas iespējas, kā arī to, cik plašs konteineru pārklājums ir nepieciešams un kādas ir sistēmas ieviešanas un uzturēšanas izmaksas. Datu vākšana notiks vismaz pus gadu – līdz 2019.gada februārim – un pēc tam tiks veikta to analīze un izpēte, lai piedāvātu reālos Latvijas iedzīvotāju paradumos un datos balstītus risinājumus visaptverošas tekstila šķirošanas sistēmas izveidei Latvijā.

Latvijas Zaļā punkta direktors Kaspars Zakulis: “Tekstila rūpniecības nozare visā pasaulē attīstās ļoti strauji un līdz ar pasaules iedzīvotāju skaita pieaugumu, palielinās arī dažādu tekstila izstrādājumu patēriņš. Arī Latvijā līdz ar ekonomikas izaugsmi pieaug apģērbu importa apjomi – 2017.gadā tās bija jau 27 000 tonnas, no kurām 42% veidoja lietotie apģērbi. Taču apģērbu rūpniecības industrija atstāj nozīmīgas pēdas mūsu ekosistēmā, jo gan izejvielu audzēšanas procesā, gan arī pēc tam ražošanas procesā tiek patērēta virkne ķimikāliju. Pasaules prakse rāda, ka vidēji tikai 20% no mūsu nopirktā un lietotā apģērba pēc tam nonāk atkārtotā izmantošanā vai pārstrādē, bet pārējais, visticamāk, nogulst poligonos vai tiek sadedzināts. Tieši tāpēc arī mums Latvijā jau tagad jāsāk mērķtiecīgi domāt, kā varam efektīvi nošķirot apģērbus no atkritumu plūsmas un kādas ir to turpmākās izmantošanas iespējas.”

Latvijas Zaļā punkta veiktā iedzīvotāju aptauja* rāda, ka iedzīvotāji apģērbu iegādājas biežāk, nekā veic sava skapja revīziju. 29% pilngadīgo Latvijas iedzīvotāju vecumā līdz 74 gadiem apģērbu iegādājas pat 5 un vairāk reizes gadā, kamēr tikai 9% tikpat bieži pārskata arī savus esošos krājumus. Vairums iedzīvotāju jeb kopumā 69% savu garderobi atjauno 1-4 reizes gadā, bet lielākā daļa jeb 63% savus esošos apģērbu krājumus pārskata 1-2 reizes gadā.

Visaktīvāk jaunu apģērbu iegādājas sievietes (39% pērk jaunu apģērbu 5 un vairāk reizes gadā), jaunieši vecumā no 18-29 (47%), kā arī iedzīvotāji ar ienākumiem virs 1200 EUR uz ģimenes locekli (44%). Taču tikpat biežu skapja revīziju veic tikai 12% sieviešu, 3% jauniešu un 5% augstākās ienākumu grupas pārstāvju. Vienlaikus aptaujā arī secināts, ka 89% iedzīvotāju labprāt nodotu sev nederīgo apģērbu atkārtotai izmantošanai, bet visbiežāk no tā attur informācijas trūkums par nodošanas iespējām (60%) un savākšanas punktu pieejamība (30%). Informācijas trūkums aktuālāks ir reģionu lielo pilsētu iedzīvotājiem, bet nodošanas punktu trūkumu akcentē mazpilsētu un lauku iedzīvotāji.

“Aptauja rāda, ka mūsu vēlme patērēt un pirkt jaunas lietas pārsniedz mūsu vēlmi atteikties no liekā. Taču agrāk vai vēlāk arī no uzkrātā apģērba cilvēki gribēs atbrīvoties, tāpēc mums jau laikus jādomā par iespējām to izdarīt videi draudzīgā veidā. Pēc mūsu aplēsēm, sadzīves atkritumu apjomā, kas nonāk apglabāšanai poligonā, tekstila izstrādājumi veido 3-5%. Taču, kā rāda iedzīvotāju aptauja, apģērbu apjoms, kas mums krājas skapjos un gaida savu iznācienu, varētu būt ievērojami lielāks. Esam gandarīti, ka kopā ar Latvijas Zaļo punktu esam sākuši darbu, lai tuvāko gadu laikā izveidotu visaptverošu infrastruktūru arī nolietoto apģērbu šķirošanai un atkārtotai izmantošanai. Latvijā vēl šādas sistēmas nav, tāpēc izpētes periodā svarīgs posms būs praktiski iegūtie rezultāti par to, kādus materiālus iedzīvotāji nodod, kādā stāvoklī tie ir un kādas ir to tālākais iespējamais dzīves cikls,” uzsver SIA “Eco Baltia vide” valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts.

Tekstila šķirošanas konteineri projekta laikā tiks izvietoti vairākos Rīgas mikrorajonos, kā arī tuvākajā laikā vairākās Pierīgas pašvaldībās. Konteineru atrašanās vietas varēs noskaidrot Latvijas Zaļā punkta mājaslapā interaktīvajā atkritumu šķirošanas vietu kartē.

Tekstila izstrādājumu šķirošanas konteineros iedzīvotāji tiek aicināti ievietot nevajadzīgos apavus, apģērbus, aizkarus, gultas veļu un citus tekstila izstrādājumus. Konteineros nedrīkst izmest tekstila izstrādājumus, kas izmantoti tīrīšanas darbos, bijuši saskarsmē ar ķīmiskajām vielām (piemēram, autoservisu darbos, būvniecībā) vai ir slapji. Tāpat iedzīvotāji aicināti neizmest neizmazgātu apģērbu un citus atkritumus, lai nesabojātu pārstrādei vai atkārtotai izmantošanai derīgos apģērbus.

SIA “Eco Baltia vide” ir vides apsaimniekošanas uzņēmums, kas nodrošina atkritumu apsaimniekošanas, uzkopšanas un ceļu uzturēšanas pakalpojumus, otrreizējo izejvielu šķirošanu un tirdzniecību, kā arī riepu pārstrādi. SIA „Eco Baltia vide” ir daļa „Eco Baltia grupas”, kas ir apgrozījuma ziņā lielākā vides apsaimniekošanas uzņēmumu grupa Baltijas valstīs, nodrošinot pilnu atkritumu apsaimniekošanas ciklu no savākšanas līdz pārstrādei.

AS „Latvijas Zaļais punkts” ir pirmā un lielākā ražotāju atbildības organizācija Latvijā, kura rūpējas par izlietotā iepakojuma un videi kaitīgo preču šķirošanas, savākšanas un pārstrādes sistēmu izveidi visā Latvijas teritorijā. „Latvijas Zaļā punkta” vīzija ir veidot Latviju kā valsti bez atkritumiem, kurā viss tiek sašķirots, pārstrādāts un visam tiek atrasta vērtība.

Pievienot komentāru