Ēriks Apaļais. Ģimene

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Preses centra vadītāja.

2020. gada 6. februāris, plkst. 13.00.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenā ēka / Lielā izstāžu zāle un vestibils (-1. un -2. stāvā)

Jaņa Rozentāla laukums 1, Rīga

Dalībnieku reģistrācija: plkst. 12.30-13.00

Ceturtdien, 2020. gada 6. februārī, plkst. 13.00 Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (Rīgā, Jaņa Rozentāla laukumā 1) aicina mediju pārstāvjus uz tikšanos ar izstādes “Ēriks Apaļais. Ģimene” veidotājiem.

No š. g. 7. februāra līdz 29. martam Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas Lielajā zālē būs skatāma Ērika Apaļā personālizstāde “Ģimene”. Piecas ekspozīcijas sadaļas apmeklētājiem piedāvās mākslinieka līdzšinējās darbības pārskatu – no agrīnajām kompozīcijām līdz jaunajām gleznām, atklājot autora izteikti individuālo, atpazīstamo stilu, kurā apvienojas konceptuālisms un simbolisms, abstrakcija un formveide, bet kolektīvā vēsture ieplūst personalizētās atmiņās. Ērika Apaļā gleznās nojaušamo jēgu nav viegli noteikt, un tieši tas padara viņa daiļradi tik intriģējošu.

Preses pastaigā piedalīsies:

– Katerina Gregosa (Katerina Gregos, Brisele, Beļģija), izstādes kuratore, mākslas zinātniece, rakstniece – sniegs ieskatu izstādes koncepcijā un darbu atlasē;

– Ēriks Apaļais, mākslinieks – iepazīstinās ar savu mākslu un sadarbību ar izstādes kuratori Katerinu Gregosu;

– Astrīda Riņķe, galerijas “Alma” vadītāja – raksturos sadarbību ar mākslinieku Ēriku Apaļo

10 gadu garumā;

– Rihards Funts un radošās apvienības “GolfClayderman” pārstāvji, izstādes dizaina autori – pastāstīs par ekspozīcijas iekārtojuma ideju.

Pēc ievada uzrunas klātesošie kopā ar mākslinieku Ēriku Apaļo un kuratori Katerinu Gregosu dosies iepazīties ar izstādes darbiem. Pastaigas laikā žurnālisti varēs uzdot jautājumus autoriem, fotografēt un filmēt ekspozīciju. Noslēgumā būs iespēja individuāli intervēt projekta īstenošanā iesaistītās personas.

Sarunas norisināsies latviešu un angļu valodā.

Izstādes atklāšana 2020. gada 6. februārī plkst. 17.00.

PAR IZSTĀDI

Ēriks Apaļais ir viens no oriģinālākajiem un izdomas bagātākajiem jaunās paaudzes gleznotājiem, kas pēdējo gadu laikā nākuši no Latvijas. Izstāde piedāvā mākslinieka līdzšinējās darbības pārskatu piecās sadaļās. Pirmajā sadaļā “Prelūdijā” pārstāvētas autora reti redzētās agrīnās gleznas, tapušas šī gadsimta pirmās desmitgades pēdējos gados. To veido galvenokārt mazu, krāsainu, rotaļīgi mīļu, taču vienlaikus biedējošu un tumšu, brīvi izpildītu figuratīvu kompozīciju kopums ar atsaucēm uz bērnības atmiņām un traumām.

Otrajā ekspozīcijas sadaļā ietverta virkne Ērika Apaļā noslēpumaino burtu gleznu. Tās sasaucas ar mākslinieka izlasīto – sākot ar Lakānu un beidzot ar Malarmē. Lasīšana dziļi ietekmējusi viņa praksi un arī atspoguļo filoloģijas studijas. Burti slīd pelēkā gammā, tukšā gleznas telpā, atgādinot par savstarpēji saistītiem elementiem lasīšanā un rakstīšanā, jēgā un nozīmē, literatūrā un lingvistikā.

Šajās kompozīcijās, kuras, kā autors teicis, “svārstās starp saskatāmo un izlasāmo”, dekonstruētie elementi – no vārdiem izrautie burti, no konteksta nošķirtie tēli – klusināti apdzīvo audeklus kā izrakti aizmirstu atmiņu, epizožu, pieredzes fragmenti. Šis darbu kopums bija māksliniekam būtisks, jo tas nostiprināja viņa ārkārtīgi individuālo, atpazīstamo stilu, kurā apvienojas konceptuālisms, simbolisms, abstrakcija un formveide.

Vēlāk Ēriks Apaļais kļuva pazīstams ar sev raksturīgajiem neaizpildītajiem, monhromajiem krāsu laukumiem, kuros figūras un priekšmeti peld telpā, kā arī ar alūziju piesātinātiem elipsveida naratīviem, kas izvēršas uz minimālu glezniecisku “uzvedinājumu” pamata.

Minētā stilistiskā atšķirība drosmīgi parādās nākamajā sadaļā “Dienasgrāmatas no Zemes”, kurā pasaulīgi priekšmeti redzami levitē, kā šķiet, kosmosa melnumā. Bet vai tā ir? Ērika Apaļā gleznās nojaušamo jēgu nav viegli noteikt, un tieši tas padara viņa darbu tik intriģējošu. Mākslinieks dod mājienus, taču mūsu ziņā ir atšifrēt to, ko redzam. Vienīgā atslēga, ko Apaļais sniedz, ir no autobiogrāfiskās jomas; no turienes arī izstādes nosaukums – “Ģimene”. Tālāk jau skatītājs pats var radīt jēgu, aizpildīt iztukšotās atmiņas semantiskās plaisas.

Visbeidzot autors piedāvā jaunu darbu ciklu “Tukums-Tomska” (2019-2020), kurā ierokas vēl dziļāk pagātnē – gan ģimenes, gan kolektīvajā vēsturē. Gleznas reflektē par bēdīgi slaveno padomju okupācijas laika latviešu deportāciju uz Sibīriju Otrā pasaules kara laikā, kurā cieta arī Ērika vecmamma. Atmiņām atkāpjoties tālāk, mākslinieks cenšas tās izglābt, vienlaikus atzīstot, ka tās nav satveramas. Tāpēc cikla gleznas apdzīvo neskaidro telpu starp atmiņām un to rekonstruēšanas grūtībām, vēsturi un mītradi, realitāti un iztēli.

Ar šo darbu izlasi, kas pirmo reizi eksponēta kopā, Ēriks Apaļais atklāj, cik smalki viņš virzās cauri slidenajai atmiņu un pagātnes teritorijai. Var teikt, ka autoram izdodas panākt glezniecisku ekvivalentu tam, ko Leo Štrauss nosaucis par “ezotērisko rakstību”, domājot par rakstīto vārdu, kas aplinkus saziņā izvairās gan no lineāra naratīva, gan burtiska apraksta.

Izstāde beidzas ar sapņainu, krāsu piesātinātu vidi, ko veido video un gleznas instalācija, kas noslēdz šo loku. Tāpat ekspozīcijā ietverti virkne zemsvītras piezīmju, atsauces uz būtisko mākslinieka radošajā procesā, ieskaitot Andreja Tarkovska un Orsona Velsa (Orson Welles) filmu fragmentus, Marsela Brodhaera (Marcel Broodthaers) video darbu un Vijas Celmiņas grafiku.

Izstādes kuratore ir Katerina Gregosa (Katerina Gregos), kuratore pirmajai Rīgas Starptautiskajai laikmetīgās mākslas biennālei (RIBOCA), kurā bija apskatāmi arī Ērika Apaļā darbi.

Izstāde tiek organizēta sadarbībā ar galeriju “Alma”, kas vairāk nekā desmit gadus pārstāvējusi Ēriku Apaļo.

IZSTĀDES KURATORE:

Katerina Gregosa (Katerina Gregos), mākslas zinātniece, kuratore, rakstniece / Brisele, Beļģija

RADOŠĀ KOMANDA:

Astrīda Riņķe, Aksels Bruks, Rihards Funts

IZSTĀDES KOORDINATORE:

Anna Pūtele, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izglītības programmu kuratore / Rīga, Latvija

T: (+371) 67 324461, E: [email protected]

INTERNETA RESURSI:

www.lnmm.lv

FACEBOOK: Latvijas Nacionālais mākslas muzejs; Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs

TWITTER: @LNMM_muzejs; @RSunABmuzejs

INSTAGRAM: @latviannationalmuseumofart

#lnmm

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenā ēka / Jaņa Rozentāla laukums 1, Rīga

DARBA LAIKS:

Otrdienās, trešdienās, ceturtdienās 10.00-18.00, kase 10.00-17.30

Piektdienās 10.00-20.00, kase 10.00-19.30

Sestdienās, svētdienās 10.00-17.00, kase 10.00-16.30

Pirmdienās slēgts

Muzejs ir slēgts oficiālajās svētku dienās: 1. janvārī, Lielajā Piektdienā, Lieldienās, Līgo un Jāņu dienās (23.-24. jūnijā), Ziemassvētkos (25.-26. decembrī), 31. decembrī.

BIĻEŠU CENAS:

Apmeklētājiem grupā, kurā ir vismaz 10 personas (neieskaitot grupas vadītāju – pedagogu vai gidu), piemēro 20% atlaidi. Grupas vadītājam ieeja bez maksas.

Pieaugušie: 3,50 EUR

Skolēni, studenti, pensionāri 2,00 EUR

Ģimenes biļete (1-2 pieaugušie ar 1-4 bērniem vai viena daudzbērnu ģimene): 5,00-7,00 EUR

Gada biļetes īpašniekiem izstādes apskate bez maksas.

Bezmaksas ieeja: pirmsskolas vecuma bērniem; bāreņiem vai bez vecāku gādības palikušajiem bērniem (uzrādot apliecību); bērniem līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti, personām ar I un II grupas invaliditāti (uzrādot invaliditātes apliecību); vienai personai, kas pavada bērnu līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti vai personu ar I grupas invaliditāti; Latvijas mākslas skolu un mākslas profesionālās vidējās izglītības iestāžu audzēkņiem (uzrādot apliecību);

Latvijas Mākslas akadēmijas pilna laika studentiem (uzrādot apliecību); profesionālās vidējās izglītības iestāžu audzēkņiem vai augstskolu studentiem, kas apgūst vai studē vizuālo un lietišķo mākslu, dizainu, kultūras vēsturi, muzeoloģiju, arhitektūru, restaurāciju, mācību vai studiju procesa ietvaros (vismaz dienu iepriekš iesniedzot rakstveida izglītības iestādes iesniegumu muzeja direktoram); Latvijas muzeju darbiniekiem (uzrādot apliecību); Starptautiskās muzeju padomes (ICOM) biedriem (uzrādot biedra karti);

Latvijas Mākslinieku savienības biedriem (uzrādot apliecību); LNMM Drauga kartes īpašniekiem (uzrādot karti un personu apliecinošu dokumentu); plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem, kas atspoguļo norises muzejā (uzrādot preses karti); grupu (ne mazāk par 10 apmeklētājiem) vadītājam (pedagogam vai gidam); ikgadējās starptautiskās akcijas “Muzeju nakts” laikā no plkst. 19.00; visiem apmeklētājiem pastāvīgās ekspozīcijas apskate katra mēneša pēdējā svētdienā un Starptautiskajā muzeju dienā – 18. maijā.

ATTĒLI PRESEI PIELIKUMĀ (lai saņemtu lielāka izmēra, lūdzu pieprasīt atsevišķi)

1.-3. Vizuālā identitāte Ērika Apaļā personālizstādei “Ģimene” Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā. 2019. Publicitātes attēls

Pievienot komentāru