Godina Kuldīgas slimnīcas medicīnas darbiniekus

Atzīmējot 1. augustu, kas vēsturiski bijis jauno ārstu un medicīnas māsu pirmā darba diena Kuldīgas slimnīcā, Sv. Katrīnas baznīcā izskanēja koncerts “Ārsta balss arī dziedē” un medicīnas darbinieki bija aicināti uz kopīgu satikšanos Līvijas Rezevskas izstāžu zālē un veselības centra dārzā.

Sv. Katrīnas baznīcā pianistes Dženiferas Rumpānes pavadībā uzstājās Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas LOR klīnikas vadītājs Dins Sumerags, kuram dziedāšana ir hobijs dvēselei. Pēc koncerta medicīnas darbinieki pulcējās Līvijas Rezevskas izstāžu zālē, baudīja svētku kūku un aplūkoja mediķes Ingas Bundzes amatiergleznu izstādi.

Šādā pasākumā jau vairākus gadus mediķus vienkopus pulcē tēlnieces Līvijas Rezevskas muzeja vadītāja Antoņina Valeiņa. Viņa pastāstīja, ka pasākums ir kā pateicība mediķiem par viņu atdevi un sirdsdegsmi, darot savu darbu. “Man dzīvē bijušas dažādas bīstamas un dzīvību apdraudošas situācijas, kurās mediķiem izdevies mani glābt, tāpēc ikviens no viņiem jāgodina,” saka Valeiņas kundze.

Savukārt vakarpusē bijušie un esošie ārsti tika aicināti uz pikniku Kuldīgas veselības centra dārzā, Ventspils ielā 12, lai kopā atcerētos laiku, kad Kuldīgas slimnīcā uzsāktas un pavadītas darba gaitas. Šogad dārzā satikās gandrīz 50 mediķu. “Esmu ļoti priecīga visus redzēt, jo ar katru no jums saistās atmiņas. Šeit ir mūsu skolotāji, vecākie un jaunākie kolēģi, un tas ir brīnišķīgi,” uzrunā sacīja ārste Līga Vaļģe.

Lielākā daļa ārstu, kuriem Kuldīgas slimnīca bija pirmā darba vieta, iekļāvās kolektīvā un te arī palika. Taču daļai tas bija starts tālākam dzīves posmam. Kuldīgas slimnīcas endoskopiste Ināra Rozentāle pastāstīja: “Sazinājāmies ar visiem esošajiem un bijušajiem Kuldīgas ārstiem, kurus zinājām. Daļa netika veselības problēmu dēļ, daļa – citu apstākļu dēļ. Pasākuma būtība ir atkalredzēšanās, atmiņu stāsti, kā katram šodien iet un cik labi kādreiz bijis Kuldīgā.”

Vēsturiski 1. augusts bija jauno ārstu un medicīnas māsu pirmā darba diena Kuldīgas slimnīcā pēc izglītības iegūšanas. Šajā dienā ikvienam no viņiem tika uzvilkts baltais halāts. Tradīcija turpinājās līdz deviņdesmitajiem gadiem un tika pārtraukta, jo līdz 2003. gadam slimnīcas sastāvu vairs nepapildināja neviens jauns speciālists. “Savukārt šobrīd speciālisti pēc rezidentūras darbu Kuldīgas slimnīcā uzsāk dažādos laikos un datumos,” papildina I. Rozentāle. Tradīcija sapulcināt pensionētos un strādājošos ārstus atkal atjaunota 2011. gadā.

Bijušo un esošo ārstu tikšanos Kuldīgas veselības centra dārzā rīko biedrība “Savējie savējiem”. Biedrībai izveidots arī fonds ar mērķi atbalstīt medicīnas darbiniekus ar zemiem ienākumiem gadījumos, kad tiem nepieciešama ārstēšana vai izmeklējumu veikšana veselības problēmu gadījumā.

Pievienot komentāru