Grila ēdienus pārsvarā gatavo vīrieši, visvairāk grilē gaļu.

Grilēšana Latvijā vairumā gadījumu ir vīriešu pienākums, apliecina nacionālā pārtikas mazumtirdzniecības tīklā ELVI veiktā aptauja. Puse no visiem aptaujas dalībniekiem norādīja, ka ēdienus uz oglēm viņu ģimenē vienmēr gatavo vīrieši, bet tikai 10% teica, ka šī nodarbe tiek uzticēta sievietēm, savukārt 38% respondentu minēja, ka grila ēdienus gatavo abu dzimumu cilvēki. Piektā daļa aptaujas dalībnieku rakstīja, ka regulāri grilē dārzeņus, taču nemainīgi populārākie ir dažāda veida gaļas ēdieni – tos uz oglēm cep 57% iedzīvotāju.

SIA ELVI Latvija komercdirektore Laila Vārtukapteine stāsta: “ELVI veiktā aptauja apliecina, ka 98% cilvēku grilēšana ir iecienīta ēst gatavošanas metode – būtībā varam teikt, ka biežāk vai retāk, bet uz oglēm ceptus ēdienus gatavo gandrīz visi. 69% aptaujāto norāda – grila ēdieni top pašu mājās, vasarnīcās vai ciemojoties pie radiem un draugiem, piektā daļa cilvēku grilē izbraukumos pie dabas, bet 8% grila ēdienus bauda kafejnīcās un restorānos.”

L.Vārtukapteine arī papildina: “Lai gan sabiedrībā ir pieņemts uzskatīt, ka šašliku un citus uz oglēm gatavotus ēdienus vairāk cep siltā un saulainā laikā, 58% no aptaujātajiem iedzīvotājiem atzīst, ka grila produktus labprāt ēd arī tad, kad ārā ir auksts. ELVI pārdošanas dati gan nemainīgi apliecina – grilēšanai paredzētās produkcijas pārdošanas apjoms ļoti strauji pieaug tieši siltā laikā.

Nupat aizvadītajās Jāņu brīvdienās pieprasījums pēc grilējamiem produktiem pieauga gandrīz četras reizes, salīdzinot ar nedēļu pirms tam, tomēr cilvēku apziņā grilēšana vairs nav tikai vasaras nodarbe un grila ēdienus iedzīvotāji ir gatavi baudīt visu gadu, turklāt 91% norādījuši, ka nav vajadzīgs īpašs iemesls vai svētki, lai gatavotu grila ēdienus – to viņi dara arī ikdienā! 40% aptaujāto norāda – siltajā sezonā pusdienas vai vakariņas uz grila savējiem gatavo vairākas reizes mēnesī, gandrīz tikpat daudz (38,7%) to dara vismaz reizi nedēļā vai pat biežāk!”

Lai gan 70% iedzīvotāju produktus grilēšanai ik pa laikam gatavo pašu spēkiem, 85% no visiem aptaujas dalībniekiem šim mērķim reiz pa reizei iegādājas arī rūpnieciski pagatavotus produktus. Gatavie produkti grilēšanai visbiežāk tiek pirkti veikalos (52%), taču gandrīz trešdaļa aptaujāto cepšanai uz oglēm izvēlas tirgū vai pie vietējiem ražotājiem nopērkamus marinējumus. Vērtējot veikalā nopērkamo grila produktu piedāvājumu, pircēji atzīst, ka ražotāju sortimentā ir pietiekami labas kvalitātes preces, no kurām var pagatavot tiešām gardu ēdienu – tas, ka kvalitatīvu grila maltīti var iegūt, tikai visu gatavojot pašiem, viņuprāt, ir mīts!

Aptauja par iedzīvotāju grilēšanas paradumiem tika veikta interneta vidē, tajā piedalījās 294 dažāda vecuma abu dzimumu respondenti no visas Latvijas.

Ja nevēlaties saņemt informāciju par ELVI, lūdzu, atbildiet uz šo e-pastu ar vārdu “Atsakos” vai rakstiet uz [email protected].

Pievienot komentāru