Imants Tillers. Ceļojums uz nekurieni

2018. gada 7. jūlijs – 30.septembris

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenā ēka / Lielā izstāžu zāle (-2. stāvā)

Jaņa Rozentāla laukums 1, Rīga

Preses konference 2018. gada 5. jūlijā plkst. 10.30

Dalībnieku reģistrācija: plkst. 10.00-10.30

Izstādes atklāšana 2018. gada 6. jūlijā plkst. 17.00

Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros no 2018. gada 7. jūlija līdz 30. septembrim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas Lielajā zālē (Rīgā, Jaņa Rozentāla laukumā 1) būs skatāma vērienīga Imanta Tillera personālizstāde “Ceļojums uz nekurieni”.

Imants Tillers (1950) ir viens no vadošajiem Austrālijas mūsdienu māksliniekiem. Dzimis latviešu trimdinieku ģimenē Sidnejā, Sidnejas Universitātē ieguvis arhitektūras bakalaura grādu (1972). Viņa interese par laikmetīgās mākslas procesiem aizsākās studiju laikā, kā brīvprātīgajam palīgam iesaistoties Kristo (Christo) un Žannas Klodas (Jeanne-Claude) Sidnejas Mazā līča ietīšanā (1969).

Imants Tillers pārstāvējis Austrāliju Sanpaulu biennālē (1975), “Documenta 7” (1982) un 42. Venēcijas mākslas biennālē (1986). Autoram bijušas personālizstādes Mūsdienu mākslas institūtā Londonā (1988), Nacionālajā mākslas galerijā Velingtonā (1989), Nacionālajā Austrālijas mākslas galerijā Kanberā (2006). Starptautisku reputāciju Tillers ieguvis, piedaloties grupu izstādēs Gugenheima muzejā Ņujorkā, Osakas glezniecības triennālē (1990), Stedelijka muzejā Amsterdamā. Viņš regulāri piedalās Sidnejas mākslas biennālēs (1979, 1986, 1988, 2006). Saņēmis nozīmīgas mākslas balvas: Osakas triennāles balvas (zeltu – 1993, bronzu – 1996, sudrabu – 2001), Beidžinas mākslas biennālē (2003) un galveno Austrālijas mākslas balvu ainavu glezniecībā – Vinna balvu (2012, Wynne Prize). 2013. gadā iekļuva Austrālijas Arčibalda balvas finālā (Archibald Prize).

Imants Tillers tiek saukts par “domāt provocējošu mākslinieku,” un viņa jaunradi uzskata par postmodernisma kvintesenci. Tillera māksla ir intelektuāla, tā ietver atsauces uz pasaules kultūru, Rietumu mākslas vēsturi, 20. gadsimta Eiropas literatūru un filozofiju, Austrālijas iedzimto iedzīvotāju kultūru. Meistars izvēlas tematus, kas rosina jēgpilnas diskusijas.

1981. gadā Imants Tillers gleznošanai sāka izmantot nelielus ar audeklu apvilktus taisnstūra kartonus, no kuriem tiek salikti bieži vien izmēros iespaidīgi darbi. Šie kartoni (canvasboards) autoram kļuvuši par konceptuālu risinājumu. Tillers izvēlējies apropriācijas metodi – viņa gleznas veidojas no tēliem, kas atrasti citu mākslinieku darbos. Tos citējot un vienā kompozīcijā savienojot daudzus, pasaule paveras kā savstarpēji saistītu parādību sistēma. Pastāvīga Tillera daiļrades sastāvdaļa ir arī teksts – filozofu, literātu, dzejnieku un domātāju sacerējumos atrasti teikumi, kas kā būtiski vēstījumi atkārtojas no vienas gleznas otrā. Mākslinieka lielo jautājumu lokā ir indivīds, vieta un identitāte.

Latvijā pirmā tikšanās ar Imanta Tillera mākslu notika 1993. gadā, kad Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā tika eksponēta glezna no sērijas “Diaspora”. Šo sēriju iedvesmoja Latvijas 1990. gada politiskie notikumi. Tillers aizsāka episku vēstījumu par cilvēkiem, kas atrauti no dzimtenēm, izkliedēti visā pasaulē, un viņu identitāte meklē izpausmi svešā zemē. Tas ir stāsts ne tikai par latviešu diasporu, jo darbi problematizē arī Austrālijas iedzimto iedzīvotāju aborigēnu izstumšanu no viņu tradicionālajām vietām.

Imanta Tillera plašajai retrospekcijai “Ceļojums uz nekurieni” Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā izvēlēti 70 darbi no Austrālijas Nacionālās mākslas galerijas Kanberā, Jaundienvidvelsas mākslas galerijas Sidnejā, Laikmetīgās mākslas muzeja Sidnejā, Oklendas mākslas galerijas “Toi o Tāmaki” Jaunzēlandē, Eleonoras Trigubof kolekcijas Sidnejā, Vila Belē (Will Baillieu) kolekcijas Brisbenā, kā arī no autora īpašumā esošā kopuma. Izlase ļauj parādīt meistara rokraksta attīstību vairāk nekā 40 gadu garumā. No leģendārās instalācijas, kas tapa 1975. gadā, iedvesmojoties no Marsela Dišāna, un tūliņ tika izvēlēta pārstāvēt Austrāliju Sanpaulu biennālē, līdz gleznām, kurās izmantotā apropriācijas metode un īpaši aborigēnu mākslas citāti izraisīja skandalozas diskusijas Austrālijā 20. gadsimta 80. gados. Divi no izstādes darbiem tapuši sadarbībā ar Austrālijas aborigēnu mākslinieku Maiklu Nelsonu Džagamaru (Michael Nelson Tjakamarra). Ar 45 kompozīcijām ekspozīcijā būs pārstāvēts cikls “Daba runā”, kuru Tillers uzsāka gleznot 1998. gadā, kad no Sidnejas bija pārcēlies dzīvot uz nelielu ciematu Kūmu (Kooma) Monero apgabalā.

Izstādes sakarā pirmo reizi Latvijā tiks publicēta grāmata par Imanta Tillera mākslu. Meistara daiļradei ir veltīti vairāki pētījumi, tomēr neviens no tiem Latvijā. Latvijas Nacionālais mākslas muzejs sadarbībā ar Sidnejas Universitātes izdevniecību “Power Publications” gatavo bilingvālu izdevumu “Imants Tillers. Ceļojums uz nekurieni”. Grāmata apskatīs Tillera jaunrades evolūciju, kontekstus un virzienus. To ievadīs mākslinieka paša rakstīta eseja, kurai sekos Dr. Koltera Greima Smita (Coulter Graham-Smith) pārdomas par Tillera veikumu konceptuālās mākslas diskursā, Dr. Īana Maklīna (Ian McLean) raksts par aborigēnu mākslas apropriāciju un Dr. art. Elitas Ansones pētījums par atsaucēm uz Latviju autora darbos. Imants Tillers citējis ne tikai pasaules kultūru un mākslu – viņa gleznojumos sistemātiski atrodamas ar Latviju saistītas detaļas. Piemēram, tautas pasaku tēli, Jāņa Jaunsudrabiņa, Vilhelma Purvīša, Ilmāra Blumberga radošā mantojuma citāti, vārdi, dzejas rindas un literāro darbu fragmenti latviešu valodā, Latvijas vietas un vietvārdi utt.

Teksts: Elita Ansone

IZSTĀDI ATBALSTA:

Rīgas dome, Valsts kultūrkapitāla fonds

SAISTĪTIE PASĀKUMI:

* 5. jūlijā plkst. 14.00-16.00 Divas lekcijas, veltītas Imanta Tillera izstādei

Ievadot Imanta Tillera personālizstādi “Ceļojums uz nekurieni”, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā notiks divas lekcijas, ko sniegs īpašie viesi. Austrālijas komponiste Rozalinda Peidža (Rosalind Page), kura studējusi arī filozofiju, lekcijā “Esamība un laiks” (“Being and Time”) pastāstīs par savu skatījumu uz Imanta Tillera daiļradi. Savukārt latviešu izcelsmes arhitekts Andrejs Andersons (Andrew Andersons), kas dzīvo un strādā Austrālijā, nolasīs lekciju “Mākslas muzeji Austrālijā” (“Art Museums in Australia”) par Austrālijas muzeju arhitektūru.

Mērķauditorija: aicināti visi interesenti!

Norises vieta: LNMM galvenā ēka, Konferenču zāle (1. stāvā).

Ieeja bez maksas.

Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

* 5. jūlijā plkst. 19.00 Dokumentālās filmas “Iemesti pasaulē” pirmizrāde

Kinoteātrī “Spendid Palace” pasaules pirmizrādi piedzīvos Jura Podnieka studijā Antras Cilinskas režijā veidota dokumentālā filma par Imantu Tilleru “Iemesti pasaulē”, kas sniegs ieskatu mākslinieka personībā, daiļradē un viņa ģimenes vēsturē, parādot meistara saistību ar latvietību. Filmēšanas grupa arī devās uz visgrūtāk sasniedzamo vietu Austrālijā – Papunju. Šeit dzīvo aborigēnu mākslinieks Maikls Nelsons Džagamara (Michael Nelson Tjakamarra), kura darbus Tillers apropriējis savā daiļradē.

Mērķauditorija: aicināti visi interesenti!

Norises vieta: kinoteātris “Spendid Palace”, Rīga.

* 6. jūlijā plkst. 17.00 Austrālijas komponistes Rozalindas Peidžas mūzikas performance

Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā Imanta Tillera vērienīgās retrospekcijas “Ceļojums uz nekurieni” atklāšanā notiks Austrālijas komponistes Rozalindas Peidžas (Rosalind Page) īpaši meistara mākslas darbiem komponētas mūzikas performance. Pasaules pirmizrādi piedzīvos skaņdarbs “Horizonts” (“Horizon”, 2018), ko Peidža radījusi speciāli Latvijas Radio korim Imanta Tillera izstādes atklāšanai LNMM (diriģents Kaspars Putniņš). Tāpat vakara viesiem būs iespēja dzirdēt kompozīciju “Esamība un laiks” (“Being and Time”) klavierēm, čellam un klarnetei Jura Žvikova, Ērika Kiršfelda un Mārtiņa Circeņa izpildījumā.

Mērķauditorija: aicināti visi interesenti!

Norises vieta: LNMM galvenā ēka.

* 7. jūlijā plkst. 12.00 “Sarunas muzejā”

Tikšanās ar mākslinieku Imantu Tilleru un gleznotāju, tēlnieku, rakstnieku, kuratoru, mākslas galerijas “Fireworks Gallery” vadītāju Maiklu Īteru (Michael Eather).

Sarunas moderators: mākslas zinātnieks Eduards Dorofejevs

Izglītības programma “Sarunas muzejā” ir tematisks pasākums – ekskursija-stāstījums-diskusija muzeja ekspozīcijā, kas piedāvā unikālu iespēju daudzpusīgāk un dziļāk iepazīt jaunākās izstādes un dažādus ar tām kontekstuāli saistītus jautājumus. Klausoties interesantā stāstījumā un iesaistoties diskusijā, ne vien apmeklētāji, bet arī sarunu īpašie viesi – mākslinieki, dizaineri, izstāžu kuratori, mākslas vēsturnieki, filozofi u.c. – sev un citiem atklāj daudz jauna par mākslas un kultūras vērtībām un aktualitātēm.

Mērķauditorija: aicināti visi interesenti!

Dalības maksa: ieejas biļete izstādē.

Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

* 21. augustā plkst. 17.00 “Imants Tillers un māksla sasniegt”

Mākslas zinātnieka Terija Smita (Austrālija) lekcija

Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā ar lekciju par savu topošo grāmatu “Māksla sasniegt” (“Art to Come”) un Imanta Tillera daiļradi viesosies Rietumu mākslas pasaulē labi pazīstamais laikmetīgās mākslas procesu pētnieks, māksas vēsturnieks Terijs Smits (Terry Smith) no Austrālijas.

Mērķauditorija: aicināti visi interesenti!

Norises vieta: LNMM galvenā ēka, Konferenču zāle (1. stāvā).

Ieeja bez maksas.

Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

INTERNETA RESURSI:

www.lnmm.lv

www.lv100.lv

FACEBOOK: Latvijas Nacionālais mākslas muzejs; Latvija100

YOUTUBE: Latvian National Museum of Art / LNMMvideos; LV100

TWITTER: @LNMM_muzejs; @LatvijaiSimts

INSTAGRAM: @latviannationalmuseumofart

FLICKR: Latvia100

#lnmm

#LV100

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenā ēka / Jaņa Rozentāla laukums 1, Rīga

DARBA LAIKS:

Otrdienās, trešdienās, ceturtdienās 10.00-18.00, kase 10.00-17.30

Piektdienās 10.00-20.00, kase 10.00-19.30

Sestdienās, svētdienās 10.00-17.00, kase 10.00-16.30

Pirmdienās slēgts

Muzejs ir slēgts oficiālajās svētku dienās: 1. janvārī, Lielajā Piektdienā, Lieldienās, Līgo un Jāņu dienās (23.-24. jūnijā), Ziemassvētkos (25.-26. decembrī), 31. decembrī.

BIĻEŠU CENAS:

Apmeklētājiem grupā, kurā ir vismaz 10 personas (neieskaitot grupas vadītāju – pedagogu vai gidu), piemēro 20% atlaidi. Grupas vadītājam ieeja bez maksas.

Pieaugušie: 3,50 EUR

Skolēni, studenti, pensionāri 2,00 EUR

Ģimenes biļete (1-2 pieaugušie ar 1-4 bērniem vai viena daudzbērnu ģimene): 5,00-7,00 EUR

Bezmaksas ieeja: pirmsskolas vecuma bērniem; bāreņiem vai bez vecāku gādības palikušajiem bērniem (uzrādot apliecību); bērniem līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti, personām ar I un II grupas invaliditāti (uzrādot invaliditātes apliecību); vienai personai, kas pavada bērnu līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti vai personu ar I grupas invaliditāti; Latvijas mākslas skolu un mākslas profesionālās vidējās izglītības iestāžu audzēkņiem (uzrādot apliecību); Latvijas Mākslas akadēmijas pilna laika studentiem (uzrādot apliecību); profesionālās vidējās izglītības iestāžu audzēkņiem vai augstskolu studentiem, kas apgūst vai studē vizuālo un lietišķo mākslu, dizainu, kultūras vēsturi, muzeoloģiju, arhitektūru, restaurāciju, mācību vai studiju procesa ietvaros (vismaz dienu iepriekš iesniedzot rakstveida izglītības iestādes iesniegumu muzeja direktoram); Latvijas muzeju darbiniekiem (uzrādot apliecību); Starptautiskās muzeju padomes (ICOM) biedriem (uzrādot biedra karti); Latvijas Mākslinieku savienības biedriem (uzrādot apliecību); LNMM Drauga kartes īpašniekiem (uzrādot karti un personu apliecinošu dokumentu); plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem, kas atspoguļo norises muzejā (uzrādot preses karti); grupu (ne mazāk par 10 apmeklētājiem) vadītājam (pedagogam vai gidam); ikgadējās starptautiskās akcijas “Muzeju nakts” laikā no plkst. 19.00; visiem apmeklētājiem pastāvīgās ekspozīcijas apskate katra mēneša pēdējā svētdienā un Starptautiskajā muzeju dienā – 18. maijā.

Pievienot komentāru