Ja bērns ir aizrijies, viņš var nomirt; Atcerieties kādas darbības jāveic bīstamā situācijā!

Jebkurš pieaugušais vai bērns var aizrīties. Bet ar bērniem situācija ir sarežģītāka: viņi nezina, kā pareizi rīkoties ar ēdienu, viņiem viss ir jāapmāca. Diemžēl dabiskie refleksi ne vienmēr ieslēdzas, kad svešķermeņi nokļūst kaklā.

Daudzos gadījumos, ja bērns aizrijas, tas nozīmē būt pakļautamfatālām briesmām. Pieaugušajiem būtu jāzina, kā sniegt bērnam pirmo palīdzību šādā bīstamā situācijā. Saglabā mieru un izdari visu, kas no jums atkarīgs, lai glābtu mazā cilvēka dzīvi!

Bērna smakšanas un aizrīšanās simptomi

  • bērns nevar paraudāt, ieelpot gaisu, kliegt, balss gandrīz nav dzirdamas;
  • bērna acis ir plaši atvērtas, acīs ir salasāmas šausmas;
  • mute arī ir plaši atvērta, aktīvi parādās siekalas;
  • asins vadi kļūst sarkani, pēc tam zili;
  • bērns var apkamptsavu kaklu ar rokām;
  • nopietnā gadījumā ir iespējams samaņas zudums.

Šādiem simptomiem nekavējoties izsauciet ātro palīdzību un nodrošiniet bērnam pirmās palīdzības sniegšanu!

PIRMĀ PALĪDZĪBA

  1. Paceliet mazuļa roku uz augšu. Elpošanas ceļi paplašināsies, elpošanas process tiks atvieglots.
  2. Ja Nr. 1 nepalīdzēja, nolieciet mazuli uz vēdera, uz savas rokas un pasitiet 5 reizes starp plecu lāpstiņām.

Ja bērns ir aizrijies ar nelielu priekšmetu vai ēdiena gabaliņu, viņu nepieciešams pacelt aiz abām kājām vai izraisīt vemšanu, piespiežot mēles sakni.

Ja svešķermenis ir iestrēdzis elpceļos, simptomi ir nedaudz atšķirīgi. Bērns nevar kliegt, raudāt, un tajā pašā laikā aktīvi ierauj vēderu. Lai atbrīvotu bērna elpošanas ceļus, rīkojieties šādi:

KĀ ATBRĪVOT ELPCEĻUS

  1. Pagrieziet viņu ar muguru pret sevi, apskaujiet ar vienu roku, spiežot ar to uz vēdera apvidus. Nolieciet bērnu uz priekšu, pasitiet pa muguru.
  2. Ja metode Nr. 1 nedarbojās: novietojiet bērnu uz muguras tā, lai galva atrodas zemāk par ķermeni. Zem krūšu kurvja palikt vidējo un rādītājpirkstu. Veic spiedienus, pārmaiņus ar krūšu kurvja iztaisnošanu, līdz ierodas ātrā palīdzība.

Ja elpceļos iestrēdzis ciets svešķermenis – konfekte vai neliela rotaļlietas detaļa, nolieciet bērnu pār roku uz leju. Veicot šo darbību, pārliecinieties, ka viņa galva ir zemāk par krūtīm. Pasitiet mazulim starp plecu lāpstiņām. Vēl viena iespēja: pacelt bērnu aiz kājām, un arī pasist starp plecu lāpstiņām.

Nekādā gadījumā neievietojiet pirkstus bērna balsenē: jūs riskējat padziļināt objekta atrašanās vietu, līdztam būs grūtāk aizkļūt. Tas pasliktinās situāciju.

Palīdzība bērnam pēc gada vecuma

Vissvarīgākais – saglabājiet mieru, jo vecāks bērns daudz saprot. Viņam var “pārlipt” jūsu panika, kas pasliktinās visu. Lai izņemtu pārtikas gabalus un svešķermeņus bērniem, kas vecāki par gadu, tiek izmantota Helmiča metode.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Pievienot komentāru