Jāņogu un upeņu lapas dzeltē – ko darīt?

Upenes un jāņogas ir izplatītas un ļoti populāras dārznieku vidū. Iespējams, ka nav lauku saimniecības, kur šis ērkšķogu dzimtas krūms neaug. Visbiežāk var atrast sarkano un melno ogu (Ribes nigruv, rugrum). Papildus lieliskajām garšas īpašībām tie tiek izmantoti liķieru, sīrupu ražošanā, un lapiņas pievieno medicīniskiem novārījumiem un tinktūrām.

Lasi vēl: 2018. gada augusts būs labākais mēnesis konkrēti šīm 3 zodiaka zīmēm

Viena no galvenajām priekšrocībām šo krūmu ogu audzēšanā ir viņu nepretenciozitāte. Krūms labi aprodar gandrīz jebkuru augsni un neprasa lielu apūdeņošanu, aizsardzību pret tiešiem saules stariem. Bet ir arī problēmas ar šo krūmu. Kāpēc upeņu un jāņogu lapas dzeltē, ko šajā situācijā darīt? Apskatīsim šos jautājumus kopā.

Slimību avoti

Vispirms jums vajadzētu pievērst uzmanību izaugsmes apstākļiem. Lapas kļūst dzeltenas, ja augsnē ir nepietiekama mitruma un vājo barības vielu koncentrācija.

Īpaši svarīga ir problēma vasaras karstās dienās, kad saule sausina augsni, un lietus trūkums izraisa nepieciešamību pēc mēslošanas līdzekļiem.

Cits iespējamais iemesls ir nepareiza stādīšanas vieta. Ir svarīgi zināt, ka šie krūmi mīl plašu vietu. Tāpēc šī ērkšķogu suga tiek stādīta tālu no citiem lieliem dārzu iemītniekiem. Ciešā vietā krūmam nepietiek barības vielu, un tas var mirt.

Tāpat ir nepieciešams pievērst uzmanību iespējai saskarsmei ar dārzu parazītiem un kaitēkļiem. Bieži vien lapas kļūst dzeltenas, jo jāņtārpiņi grauž jaunos dzinumus un izsūc sulu no kātiem. Nebūs lieki pārbaudīt laputu, ērču, kodes un lapu graužu klātbūtni.

Sarkanas jāņogas un melnas upenes ir uzņēmīgas pret specifiskām slimībām:

pūkošanās – vīrusa nesējs kļūst par zirnekļa ērce;

plankumainība – ir sēnīšu slimība, kas attīstās uz kritušām lapām;

sferotēka – amerikāņu miltrasa inficē dzinumus, apices un augļus;

antraknoze – šīs slimības pīķis notiek maija sākumā.

Infekcijas vai vīrusu gadījumā, krūmu ne vienmēr var saglabāt. Ja pēc apstrādes ar ķimikālijām nekas neuzlabojas, labākais risinājums ir auga transplantācija jeb pārstādīšana citur.

Kā tikt galā ar slimībām un dārzu kaitēkļiem

Labākais ārstēšanas veids ir profilakse. Šis noteikums ir attiecināms arī uz dārza augiem. Lai novērstu kaitēkļu parādīšanos, jūs varat veikt vienkāršus profilakses pasākumus. Iesākumam, uzrušiniet augsni ap augu (maija sākumā, jūnijā). Tas palīdzēs aizsargāt krūmus no stiklenes, kas ir diezgan izturīgs pret ķīmiskām vielām.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Pievienot komentāru