Jelgavā notiks Baltu vienības dienas svinības

Šogad Baltu vienības dienas centrālās svinības notiks 22. septembrī Jelgavā, Latvijā. Svētku pasākumus atklās Latvijas Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Lietuvas Seima delegācijas vadītājs Ķēstutis Masjulis (Kæstutis Masiulis) un Jelgavas pilsētas mērs Andris Rāviņš.

Baltu vienības dienā Jelgavā piedalīsies Latvijas un Lietuvas parlamentārās sadraudzības grupu vadītāji Romualds Ražuks (Latvija) un Ķēstutis Masjulis (Kæstutis Masiulis, Lietuva), parlamentu deputāti, kā arī Latvijas vēstnieks Lietuvā Einars Semanis un Lietuvas vēstnieks Latvijā Artūrs Žurausks (Artūras Žurauskas). Pasākuma atklāšanā uzstāsies Latvijas un Lietuvas Diplomātiskie kori un Palangas pūtēju orķestris. Pasākuma svinīgajā daļā notiks ziedu nolikšana pie Jāņa Čakstes pieminekļa.

Kā katru gadu svētku kultūras programma piedāvās interesantu un plašu pasākumu klāstu. Pasākumi notiks vairākās Jelgavas pilsētas vietās, tādējādi interesenti varēs piedalīties sev vispiemērotākajās aktivitātēs (skatīt svētku programmas afišu). Dienas gaitā norisināsies gan tradicionālais latviešu un lietuviešu amatnieku gadatirgus, gan tautas deju kolektīvu priekšnesumi, sporta aktivitātes, radošās darbnīcas un daudz dažādu aktivitāšu.

Pie Jelgavas Vēstures un mākslas muzeja tiks atklāta piemiņas plāksne, kas veltīta Jelgavas vīriešu ģimnāzijas audzēkņiem – ievērojamiem Lietuvas valstsvīriem. Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā tiks organizēta zinātniskā konference “Kopīgais un atšķirīgais Latvijas un Lietuvas kultūrvēsturē”, kā arī mākslas festivāla “Balti” glezniecības plenēra izstādes atklāšana.

Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas tornī tiks demonstrēta režisores Viktorijas Jonkutes (Viktorija Jonkutë) dokumentālā filma “Tuvāk zemei viņpus jūras” par dzejnieku K.Skujenieka un V.Braziūnas (Vladas Braziūnas) draudzību. Filmā atainoti Latvijas un Lietuvas ciešie kultūras jomas un savstarpējie cilvēciskie kontakti. Tāpat Sv. Trīsvienības baznīcas tornī būs Lietuvas mākslinieces Jūlijas Danilauskienes (Julija Daniliauskienë) izstādes atklāšana, bet Sv. Trīsvienības baznīcas pagalmā svētku viesi aicināti piedalīties etnogrāfiskā rituāla “Kāzas” priekšnesumā, kuru izspēlēs Latvijas folkloras kopa “Dimzēns” un Lietuvas folkloras kopa “Reda”.

Pie Romas katoļu katedrāles tiks atklāta piemiņas plāksne prelātam Kazimiram Jasenam. Jelgavas amatu vidusskolā tiks organizēta latviešu un lietuviešu nacionālo ēdienu meistarklase. Jelgavas pilsētas bibliotēkā tiks organizēti vairāki pasākumi par godu ģimenes dienai.

Jelgavas Pasta salā notiks Jelgavas un Šauļu mākslas skolu audzēkņu plenērs, kā arī grandiozā mākslas festivāla “Balti” norises: koka skulptūru grupas “Baltu tautas pasakas” atklāšana un lielformāta keramikas uguns kvēlskulptūru spīdēšana.

Baltu vienības dienas noslēgumā Jelgavas kultūras namā notiks svētku noslēguma koncerts “No vienas jūras, no viena koka”. Koncerta pirmajā daļā izskanēs J.Jančevska oratorija “No letu zemes” Jelgavas kamerorķestra un jauktā kora “Ventspils” izpildījumā. Koncerta otrajā daļā muzicēs Jelgavas bigbends R.Ašmaņa vadībā, solisti pārstāves abas valstis: D.Kalniņš (Latvija) un M.Kavaliauskas (Lietuva).

Baltu vienības dienas pasākuma galvenā ideja centrējas ap kopējām rūpēm par baltu tautu valodu un kultūras mantojuma saglabāšanu un kopšanu mūsdienās. Pagājušā gadā Baltu vienības dienas svinības notika 23. septembrī Palangā, savukārt 2019. gada Baltu vienības dienu plānots organizēt Biržos. Baltu vienības diena abu valstu kalendāros tika ierakstīta 2000. gadā ar Latvijas Saeimas un Lietuvas Seima lēmumu, pieminot 1236. gadā notikušo Saules kauju. Baltu vienības dienas svinīga atzīmēšana ir viena no iniciatīvām, kas radusies, īstenojot “Ziņojuma par Latvijas un Lietuvas sadarbības perspektīvām” ieteikumus. Ziņojums tapa 2011. gadā, un tas ir viens no ierosmes avotiem Latvijas un Lietuvas sadarbības paplašināšanai dažādās jomās.

Pievienot komentāru