Kā laistīt tomātus: 5 svarīgi noteikumi, lai raža neietu bojā

Laistīšana ir viens no galvenajiem punktiem, kas ietekmē augu attīstību. Bez pareizi organizētas laistīšanas vienkārši nav iespējams audzēt veselīgus un spēcīgus augus un iegūt garšīgu un bagātīgu ražu.

Turklāt katram dārzenim ir savas vēlmes. Dažiem augiem patīk daudz mitruma, citi šajā jautājumā dod priekšroku mērenībai. Turklāt dažreiz nepieciešamība laistīt mainās atkarībā no augšanas un attīstības fāzes. Un visi šie punkti ir jāņem vērā.

Šoreiz es ierosinu runāt par tomātu apūdeņošanu: kas ir vajadzīgs šim dārzenim, kādā apjomā vajadzīgs ūdens un ar kādu biežumu. Es ceru, ka šī informācija jums būs noderīga un palīdzēs sakārtot visus nepieciešamos apstākļus tomātu normālai attīstībai.

5 svarīgi noteikumi tomātu laistīšanā

Ūdens temperatūra

Centieties tomātus laistīt ar siltu ūdeni. It īpaši, ja runa ir par jauniem vai tikai nesen pārstādītiem augiem. Tomāti ir ļoti termofīli, un spēcīgas augsnes temperatūras svārstības var izraisīt tiem nopietnu stresu un kavēt to attīstību un ziedēšanu.

Laistīšana ar ledus aukstu ūdeni ir stingri aizliegta. Tomāti ļoti asi reaģēs uz šādu stresu. Īpaši bīstami tas ir karstumā, kad starpība starp siltu augsni un ledus aukstu ūdeni var būt desmitiem grādu.

Ūdens kvalitāte

Ideālā gadījumā tomātus dzirdina ar nostādinātu ūdeni, kurā no ūdens piegādes nav kaitīgu piemaisījumu. Daudzās vietās ir mucas lietus ūdens savākšanai vai cilvēku veidoti dīķi. Un, ja tomātus no turienes ir iespējams laistīt, tad tas būs tikai lieliski.

Laistīšanas laiks

Vislabāk tomātus laistīt agri no rīta vai vēlu vakarā, kad nav spožas saules. Laistīšana dienas laikā var izraisīt augsnes pārkaršanu, un tomāti šādos apstākļos jutīsies neērti. Bet ar rīta vai vakara laistīšanu, gluži pretēji.

Lapu laistīšana

Daudzām tomātu šķirnēm ir diezgan prasīgas lapas, tāpēc lapu laistīšana ar ūdeni var tās deformēt. Tomēr tajā pašā laikā tomāti ļoti labi reaģē uz lapu izsmidzināšanu no smidzināšanas ”pistoles”.

Šādi ir īpaši labi pēc karstas dienas, kad viņi ir zaudējuši daudz mitruma. Galvenais ir tos izsmidzināt vakarā, nevis pēcpusdienā (lai izvairītos no saules apdegumiem uz lapām).

Lasi vēl: Zinātnieki ir beidzot atklājuši kā odi var tevi ”neredzēt” un lidot tev garām

Laistīšana ziedēšanas laikā

Pirms ziedēšanas un augļu veidošanās tomātiem nav nepieciešams liels daudzums mitruma. Laistīšanai jābūt mērenai – lai augsne izžūst.

Bet no paša ziedēšanas sākuma un visā ražas novākšanas laikā laistīšana jāpalielina. Zemei ap tomātiem vienmēr jābūt nedaudz mitrai, lai augi justos ērti un mierīgi varētu veidot sulīgus augļus.

Avots:

zen.yandex

COMMENTS

Pievienot komentāru