Zinātnieki ir beidzot atklājuši kā odi var tevi ”neredzēt” un lidot tev garām

Molekulārie biologi no ASV izdomāja, kā odi, meklējot jaunus upurus, atpazīst cilvēku sviedru smaku, un izdomāja, kā padarīt cilvēkus viņiem neredzamus, ziņo portāls ria.ru

Moskīti un citi asinssūcēji kukaiņi meklē upurus no oglekļa dioksīda izelpotā gaisa un ķermeņa smakas. Zinātnieki jau sen ir pētījuši ožas maņas, cenšoties radīt efektīvākus un drošākus paņēmienus kā neļaut odiem sevi sakost.

Zinātnieki var sniegt atbildi uz jautājumu, kas satrauc daudzus cilvēkus: kāpēc odi dažiem cilvēkiem klūp virsū kā traki, bet citus neaiztiek?

Zinātnieks Degennaro un viņa kolēģi atrada atbildi uz līdzīgu, bet nedaudz atšķirīgu jautājumu – kāpēc daudzi odi mērķtiecīgi meklē cilvēka asinis nevis dodas pie kāda dzīvnieka?

Kā zinātnieki jau sen uzskatīja, šos kukaiņus vada cilvēka sviedru smarža, taču līdz šim viņi nav spējuši saprast, kurš komponents piesaista odus, kā viņi to atpazīst un kā viņi atšķir cilvēkus no dzīvniekiem.

Amerikāņu molekulārie biologi ir atraduši precīzu atbildi uz šo jautājumu, eksperimentējot ar ģenētiski modificētiem odiem, kuros viņi nejauši atvienoja vienu no DNS sekcijām, kas saistītas ar viņu galveno ožas orgānu.

Izaudzējuši šādus kukaiņus, pētnieki ievietoja tos īpašā traukā, pie kura izejas bija īpaša kamera, kas bija izolēta ar moskītu tīklu, kur zinātnieki varēja iepazīstināt ar cilvēku roku un dzīvnieku sviedru paraugiem.

Novērojot, cik daudz odu mēģināja iekļūt tīklā, Degennaro un viņa komanda novērtēja “gēnu terapijas” efektivitāti un dažādu ožas receptoru lomu cilvēku smaku atpazīšanā.

Lasi vēl: Sausais likums: šīm zodiaka zīmēm lietot alkoholu nedrīkst, jo tad viņi sāk iet ‘’sviestā’’

Kā izrādījās, galveno lomu šajā procesā spēlēja IR8A gēns un olbaltumvielas, kurš strauji mazināja moskītu vēlmi meklēt upurus cilvēku vidū. Izanalizējuši tā struktūru un mijiedarbību ar citiem ožas receptoriem, zinātnieki nonāca pie secinājuma, ka tas atpazīst cilvēka smaržu, pateicoties pienskābes molekulām, kas atrodas mūsu sviedros.

Bloķējot IR8A receptoru, odi cilvēkus meklēja uzreiz. Smaržas, kas traucē tā darbu, var pievienot esošajiem repelentiem, piemēram, DEET. Šajā sakarā mēs varam teikt, ka mūsu atklājums palīdzēs cilvēkiem kļūt ”neredzamiem” asinssūcējiem.” – sacīja Metjū Degennaro (Metjū DeGennaro) no Floridas Starptautiskās universitātes Maiami (ASV).

Avots:

zen.yandex

COMMENTS

Pievienot komentāru