Kā “neiegrābties” sliktās zemenēs un cik daudz tās drīkst notiesāt, lai nekaitētu veselībai. Dietoloģes padomi

Zemeņu sezona joprojām rit pilnā sparā, taču – ja vēlies sevi palutināt ar šīm ogām, tās jāizvēlas ļoti uzmanīgi.

Kā iegādāties labākās zemenes un cik daudz tās drīkst apēst, lai nekaitētu veselībai, stāsta pazīstamā Krievijas dietoloģe Margarita Arzumaņjana.

Iegādājoties zemenes, viņa iesaka vispirms pievērst uzmanību to krāsai.

“Jo tumšāka ir ogu krāsa, jo vairāk tajās ir augu pigments antocianīns, kas ir atbildīgs par sarkano krāsu. Tieši tas aktīvi cīnās ar brīvajiem radikāļiem, aizsargā organismu no priekšlaicīgas novecošanās un tam piemīt pretiekaisuma iedarbība.

Saulē audzētas košas ogas satur arī ievērojami vairāk C vitamīnu – tas ir spēcīgs antioksidants, kurš nodrošina labāku dzelzs absorbēšanu. Tādējādi -jo spilgtākas zemenes, jo vairāk vitamīnu tajās ir. Pērkot, pārliecinieties, ka ogas ir vienmērīgi iekrāsotas. Tomēr ne vienmēr piesātināta krāsa garantē kvalitāti,” klāstīja eksperte.

Viņa brīdināja – lai ogām piešķirtu pievilcīgu izskatu,vairāki zemeņu audzētāji tāsietonē, laistot ar īpašu mēslojumu. Tāpēc līdztekus krāsai jāpievērš uzmanība arī ogu smaržai, kurai jābūt jūtamai jau tuvojoties zemeņu tirdzniecības vietai, uzsvēra Arzumaņjana.

Pēc viņas paustā, šķiet, visvairāk par zemeņu kvalitāti pateiks kātiņš, kuram jābūt tikai zaļam. Tas nozīmē, ka ogas nolasītas nesen un attiecīgi ir saglabājušas visas barības vielas. Starp citu, zemeņu kātiņus var izžāvēt un pievienot tējai, ieteica ārste.

Viņa uzsvēra, ka ideālā gadījumā ieteicams iegādāties svaigas ogas no vietējiem zemniekiem, kuras novāktas ne vairāk kā pirms trim dienām un izaudzētas bez pesticīdiem. Ja uz kātiņa ir balta svītriņa, tas liecina, ka ogas noteikti apstrādātas ar ķīmiskām vielām, brīdināja speciāliste.

“Tagad piedāvājumā ir daudz importētu zemeņu. Ir grūti spriest, no kurienes tās ievestas. Uz kastēm var uzrakstīt vienu, bet dokumentos kaut ko citu, taču jūs vienmēr varat lūgt pārdevējam uzrādīt sanitārā un veterinārā dienesta izsniegtu sertifikātu. Ja tirgotājam šāda dokumenta nav, skaidrs, ka ar ogām kaut kas nav kārtībā,” skaidroja speciāliste.

Viņa arī norādīja, ka dienā drīkst apēst vienu vai divas glāzes zemeņu jeb apmēram 250–300 gramus. Maksimālais daudzums, ko varat notiesāt nekaitējot veselībai, ir aptuveni puskilograms.

Zemenes provocē histamīna ražošanu un var provocēt alerģiskas reakcijas. Turklāt alerģijas var izraisīt ne tikai pašas zemenes, bet arī ķīmiskās vielas, ar kurām tās apstrādātas, vai citu augu ziedputekšņi, kas labi iesūcas ogas porainajā struktūrā, brīdināja dietoloģe.

Lasi vēl: Augu laistīšana karstā laikā. Kā nepieļaut kļūdas, kas var sabojāt ražu. Šī viena kļūda var sabojāt pilnīgi visu!

“Tāpēc riskam ir pakļauti cilvēki, kuriem ir alerģija pret koku ziedputekšņiem. Saskaņā ar Pasaules veselības organizāciju statistiku 28 procenti cilvēku nepanes zemenes. Turklāt vairums alerģiju ir novērojamas jau pieaugušā vecumā. Tāpēc labāk ir sākt ar mazām zemeņu porcijām un novērot organisma reakciju,” rezumējaArzumaņjana.

Avots:

ria.ru

COMMENTS

Pievienot komentāru