Kā pareizi iesālīt gurķus: pieredzējušas saimnieces padomi, lai burkas ”neuzsprāgtu” un turētos ļoti ilgi

Sālīšana ir viens no populārākajiem veidiem, lai izveidotu gurķu krājumus ziemai. Tas ir diezgan darbietilpīgs process – audzēšana, ražas novākšana, apstrāde. Un ir ļoti nepatīkami, ja tavs darbs tiek veltīgi izšķiests un konservētie gurķi iet zudībā “uzsprāgušu” burku vāciņu dēļ.

Kāda pieredzējusi saimniece savā blogā uzsver – lai izvairītos no bēdīga rezultāta, jāzina vairākas konservēšanas viltībiņas un jāievēro vienkārši norādījumi. Jo – kad patogēnie mikrobi nonāk marinādē, notiek fermentācija, oglekļa dioksīda uzkrāšanās un burku vāciņu “eksplozija”.

Kā izvairīties no “nepatikšanām” gurķu konservēšanā? Atbildes meklēsim kopā!

Kompetenta pieeja, izvēloties gurķus konservēšanai

Konservēšanai ir piemēroti tikai svaigi, kvalitatīvi, veselīgi gurķi bez puves, pelējuma un bojājumiem. Pat tad, ja tu nolem izgriezt bojātās gurķa vietas, tu nevari gaidīt, ka šo konservu izdosies saglabāt ilgstoši.

Veic konservēšanu iespējami ātri pēc gurķu novākšanas vai iegādes

Ja tu nolem iegādāties gurķus sālīšanai, tev jāzina viens noteikums: šos dārzeņus pirms konservēšanas var uzglabāt ne ilgāk kā trīs dienas.

Rūpīgi nomazgā gurķus

Noskalo gurķus, vairākas reizes mainot ūdeni. Pēcāk ieteicams tos kārtīgi nosusināt, izvietojot uz dvieļa. Tev arī jāsašķiro un jānomazgā garšaugi, kurus plāno pievienot marinādei.

Noņem visas dzeltenās vai bojātās daļas, savītušās lapas un kātiņus.

Burku sterilizācija

Burkas rūpīgi jāizmazgā un pēc tam pusstundu jāsterilizē cepeškrāsnī aptuveni 130 grādu temperatūrā vai arī jātur 15 minūtes karstā ūdens peldē ar kakliņiem uz leju.

Vāciņu sagatavošana

Konservēšanai vislabāk izmantot jaunus vāciņus, novārot tos 5 minūtes. Veci, lietoti vāciņi jauniem konserviem nav piemēroti, jo tie ir deformējušies, atverot konservu burkas.

Aizvākotu burku sterilizācija

Sterilizācijas process ir sekojošs: burkas ar tajos ievietotajiem gurķiem novieto uz statīva augstā un palielā kastrolī, līdz burku kakliņam pielej ūdeni un to uzvāra. Pēc tam atkarībā no tilpuma burkas tiek sterilizētas: litrs – apmēram 15 minūtes, divi litri – apmēram 25 minūtes, trīs litri – apmēram pusstundu.

Lasi vēl: Iemesli, kādēļ gurķi aug un zied slikti. Raugi, kāpēc tā notiek!

Tādējādi marinādē tiek iznīcināti visi patogēnie mikroorganismi, baktērijas un citas kaitīgas vielas, kas noved pie tā, ka vāciņi var “eksplodēt” Labi sterilizētus konservus var uzglabāt pat ilgāk par gadu.

Dzesēšanas process

Dzesēšanas procesam nevajadzētu būt straujam, bet pakāpeniskam. Lai to panāktu, tev jāapgriež aizvākotās gurķu burkas otrādi un jāpārklāj ar dvieli. Tieši tā tu vari panākt lēnu konservu atdzišanu.

Ja ievērosi visus min konservēšanas ieteikumus, gurķi uzglabāsies ilgu laiku, tiem būs lieliska garša un varēsi baudīt lieliskas uzkodas visā ziemas sezonas garumā.

Avots:

fermer

COMMENTS

Pievienot komentāru