Kā pareizi sagaidīt Jāņus, lai turpmākais gads būtu ražens un izdevies, gan tev, gan tuviniekiem? Ņem vērā!

Pērno ozollapu vainagu – pirmo

Jāņu vainagus glabā līdz nākamajām gadskārtām: Ziemassvētkiem, Metenim, Lieldienām vai atkal Jāņiem, kad vecos vainagus sadedzina. Pērno ozollapu vainagu kā saules un pasaules simbolu var iesiet no meijām taisītajos vārtos, kas vērsti pret rietiem. Kad riet saule, tas ir pirmais, ko aizdedzina.

Rituālie objekti – šajā gadījumā Jāņu vainags – kalpo noteiktu laiku, pēc tam tie jāsadedzina. Ja gribam, lai dzīvē ienāk kaut kas jauns, no vecā jāatsakās.

Pērnos Jāņu vainagus var izmantot dziednieciskā nolūkā – vārīt zāļu tējas. Tās palīdz pret saaukstēšanās slimībām, kad moka klepus.

Kuplā pulkā

Jāņi pieprasa diezgan kuplu svinētāju pulku. Jo augstāku dievību gribam uzrunāt, jo rituālā jāpiedalās lielākam dalībnieku skaitam. Mazākā svinētāju pulciņā tiek uzrunātas zemākas dievības.

Senčus, kas ir tādi kā starpnieki starp dievībām un cilvēkiem, var pieminēt un godināt dzimtas un ģimenes lokā. Ja divi vien līgo, līgošana lāga nevedas, bet, kad sanāk liels pulks, svētki iegūst citu jaudu.

Šos svētkus svinam Dieva dēlam un Jānim – debesu dievību pārstāvim – par godu. Viņu piesaucam un godinām. Ja ir divas rituāla sastāvdaļas – uguns un dziesma, notiek komunikācija ar augstākajiem spēkiem. Var iztikt ar pāris līgodziesmu melodijām, bet dziesmu tekstus gan vajadzētu zināt precīzi.

Šiem tekstiem ir vairāki slāņi, kuros ietvertas kosmiskās likumsakarības, kas ir mūžīgas. Diemžēl mēs esam pazaudējuši kaut kādus atslēgas kodus, taču tas netraucē līgodziesmās ietvertās likumsakarības izdziedāt – izrunājot tekstā pausto novēlējumu, lietas notiek.

Piemēram, Jāņa mātei un Jāņa tēvam novēlot simt govju un vēršu, šis novēlējums nav jāsaprot konkrēti, bet gan simboliski kā novēlējums nodzīvot garu mūžu.

Līgošana pati par sevi ir auglības rituāls – apdzied laukus un dārzus, puiši apdzied meitas, kaimiņi – kaimiņus.

Lasi vēl: Nekad nevalkājiet šīs drēbes, to starp ”humpalu” drēbes! 5 lietas, kas grauj jūsu enerģētiku

Peld un vārtās rasā

Īsākajā gada naktī viss ir īpašā stāvoklī: zeme, gaiss, uguns un ūdens. Dabā it kā notiek Dieva dēla un Saules meitas kāzas. Tas ir robežlaiks, kad iespējams paņemt spēku no mistiskās citpasaules. To var panākt, saplūstot ar dabas stihijām, piemēram, ūdeni. Jāņu nakts pelde un vārtīšanās rasā kalpo veselībai, skaistumam un auglībai.

Jāsagaida saullēkts

Svētki ir jāsvin. Jāņos jāsagaida saullēkts, citādi gulēsi visu vasariņu un darbi nevedīsies, jo šajā maģiskajā naktī nebūs iegūta enerģija un uzkrāts spēks.

Avots:

COMMENTS

Pievienot komentāru