Kad ir ieteicamākas laiks kāpostu skābēšanai šāgada oktobrī. Labvēlīgās dienas pēc Mēness kalendāra

Saskaņā ar Mēness kalendāru 2020. gada oktobrim tu vari noteikt, kad ir labvēlīgākais laiks kāpostu skābēšanai. Tiek uzskatīts, ka tikai noteiktos datumos skābēti kāposti izdosies garšīgi un veselīgi.

Ar kāpostu skābēšanu jānodarbojas dienās, kad Mēness ir augošā fāzē, noteiktu zodiaka zīmju pārvaldībā un tā dēvētajos “vīriešu” datumos – pirmdienās, otrdienās un ceturtdienās.

Tabulā tiek sniegta plašāka informācija par piemērotākajām dienām, kad iegūt vislabākos skābētos kāpostus.

Faktori, kas ietekmē kvalitatīvas sagataves. Veiksmīgs periods

Augošs Mēness no 1.-13.oktobrim

no 29.-31.oktobrim

Mēness Aunā, Vērsī, Mežāzī5., 6., 12., 13. oktobris

Norādītajos datumos fermentācijas process ir visaktīvākais – sālījumā esošās pienskābes baktērijas vairojas vēl ātrāk. Kāpostu skābēšana norit īsā laikā un rezultātā produkts uzglabājas ilgu laiku.

Kad nav ieteicams skābēt kāpostus

Ir dienas, kad kāpostu skābēšana nedos labu rezultātu. Dārzenis sanāks bezgaršīgs un pliekans. Lapas būs savītušas, bet kaceniem izveidosies pelējums un tie ilgi neglabāsies. Šādu produktu lietot nedrīkst.

Kāpostus nedrīkst skābēt sekojošos datumos:

14.10.2014 – Pilnmēness;

10., 11., 20., 21., 24., 25. oktobrī – Mēness atrodas Vēža, Zivju, Jaunavas zvaigznājos.

Veiksmīgas kāpostu skābēšanas noslēpumi

Lai ziemā mielotos ar garšīgām un veselīgām skābētu kāpostu sagatavēm, tev jāievēro vairāki pieredzējušu mājsaimnieču padomi.

Skābēšanas trauks

Skābējot kāpostus, īpaša uzmanība jāpievērš traukam, kurā kāposti tiek skābēti. Piemēroti būs sekojoši trauki:

koka vanniņa;

emaljēti trauki bez plaisām un skrāpējumiem;

stikla trauki.

Svarīgi! Nedrīkst skābēt kāpostus alumīnija traukos vai tvertnēs, kas pārklātas ar alumīniju. Pienskābes ietekmē metāls sadalīsies un izdalīs cilvēka veselībai bīstamus elementus.

Sāls

Ir svarīgi pievienot nepieciešamo sāls daudzumu. Ir jāsaprot, ka pārmērīgs garšvielu daudzums vai trūkums negatīvi ietekmēs produktu:

Ja garšvielu trūkst, kāposti kļūs mīksti.

Ja būs pārlieku liels garšvielu daudzums, dzīvās baktērijas ies bojā.

Lai kāposti nekļūtu mīksti, tev vajadzēs sāli vismaz 2% apmērā no kopējā kāpostu svara. Sasmalcinātos kāpostus pēc iespējas jāsapresē un jāuzglabā vēsā telpā.

Ko vēl pievienot kāpostiem

Kāposti ir C vitamīna avots. Tie glabāsies daudz ilgāk, ja fermentācijas laikā pievienosi papriku.

Lai iegūtu skaistu krāsu un garšīgus kāpostus, ⅕ sāls daļas vietā jāpievieno granulēts cukurs. Pateicoties cukuram, fermentācija notiek ātrāk. Process beidzas, kad uz skābētu dārzeņu virsmas neparādās burbuļi un sālījums kļūst tīrs.

Kā lietot pārtikā skābētos kāpostus

Pirms nobaudīt skābētus kāpostus, noskalo tos aukstā ūdenī. Uzglabā kāpostus nulles temperatūrā un pilnīgā sālījumā. Ja noņemsi šķidrumu, pēc 3 stundām kāpostiem būs par 33% mazāk C vitamīna. Pēc 12 stundām – 50%. Skābētus kāpostu vajadzētu ēst uzreiz vai tos pagatavot.

Lasi vēl: Dakteris pastāsta cik daudz nepieciešams gulēt dažādai bērnu vecuma grupai. Vai tavs bērns guļ pietiekoši?

Oktobris ir mēnesis, kad nogatavojas vēlās kāpostu šķirnes. Sagatavju veidošanai ieteicams izmantot sekojošas šķirnes – “Midor”, “Ženēva”, “Slava”, “Belorusskaja”.

Ievērojot ieteikumus, kad kāpostus skābēt pēc Mēness kalendāra 2020. gada oktobrī, pēc iespējas precīzāk vari noteikt, vai konkrēta diena ir piemērota kāpostu sagatavju veidošanai šajā mēnesī.

Avots: vesiskitim.ru

Pievienot komentāru