Ķīnieši masveidā atstāj valsti, radot bažas par koronavīrusa uzliesmojumu visā pasaulē

Nāvējošais koronavīruss, kas zināmu laiku plosās Ķīnā, uzņem apgriezienus. Ar šo vīrusu, kas izraisa pneimoniju un elpošanas ceļu slimības, Ķīnā inficējušies teju 6000 cilvēku un vairāk nekā 100 ir miruši; arī citviet pasaulē konstatē arvien jaunus nāves un saslimšanas gadījumus, vēsta ārvalstu plašsaziņas līdzekļi.

Tikmēr kļuvis zināms, daudzi ķīnieši (kuriem tas ir atļauts) masveidā izbrauc no dzimtenes, kas rada bažas, ka vīruss vēl plašāk uzliesmos arī citās valstīs, ziņo vietne znaj.ua. Tiesa, jāatzīmē, ka izbraukt atļauts vien tiem, kas nenāk no smagāk skartajiem reģioniem.

Tāpat no Ķīnas atgreižas liels tūristu un ārvalstnieku skaits, ka tur uzturējās. Piemēram, Vācijā zināms, ka viņus atbildīgie dienesti šobrīd iedala trīs kategorijās, kā luksoforā (par to ziņo vācu portāls bild.de) –  zaļa, oranža un sarkana. Tie, kas  atzīmēti ar zaļu, var nesatraukties, un viņiem nav bijis kontakta ar inficētajiem. Savukārt ar sarkano krāsu atzīmētie tiekot uzreiz nogādāti uz speciāli izveidotu klīniku.

Tikmēr daudzās valstīs audzis noskaņojums pret ķīniešu ielaišanu citās valstīs. Piemēram, kāda Francijas reģionālā avīze uz pirmā lapas uzlikusi virsrakstu “dzeltenais drauds”, ka izraisījis pamatīgu antiķīniska noskaņojuma vilni.

Vairākās valstīs varas iestādes tiek aicinātas uz laiku pārtraukt vīzu izsniegšanu ceļotājiem no Ķīnas. Vēl viens piemērs – kādā Toronto skolā vecāki aicinājuši uz 14 dienām nepieļaut skolnieku ielaišanu, kas nesen atgriezušies no Ķīnas (Toronto dzīvo liela ķīniešu diaspora)!

Vīrusam ir plaušu karsonim līdzīgi simptomi, un konstatēts, ka sākotnējais avots šim vīrusam ir dzīvnieks, bet tā suga pagaidām nav skaidra. Lielākā daļa upuru ir vecāka gadagājuma cilvēki, kas cieta no citām hroniskām slimībām, tostarp Parkinsona un diabēta.

Veselības institūcijas visā pasaulē rīkojas, lai novērstu pandēmiju, jo arvien vairāk valstu ziņo par saslimšanas gadījumiem. Jaunā vīrusa infekcijas gadījumi ir reģistrēti Japānā, Filipīnās, Dienvidkorejā, Taivānā, Taizemē, Vjetnamā, Saūda Arābijā, Singapūrā, ASV, Austrālijā.

Turpinajumu lasiet nākošajā lapā

COMMENTS

Pievienot komentāru