Ko ārstē kumelīšu tēja: 12 medicīniski pierādītas īpašības. Izcils dzēriens

Es jau sen atteicos no tabletēm! Vienkārši iebēru sietiņā karoti ziedu un apleju ar verdošu ūdeni. Pēc 5 minūtēm izbaudu un kūstu kā medus kumelīšu tējā.

Tēja ieņem pirmo vietu, pēc ūdens, protams, starp pasaulē izplatītākajiem dzērieniem. Īpaši, ja ņem vērā faktu, ka par tēju var saukt jebkuru dzērienu, kas pagatavots no iepriekš izkaltētām un tad aplietām ar verdošu ūdeni augu izcelsmes izejvielām. Šādiem produktiem pavisam nesen ir radies arī atbilstošs apzīmējums – fitotēja.

Un laikam jau tieši kumelīšu tēja ir pats populārākais no šiem dzērieniem! Aukstajā gada laikā tā apvij ar savu siltumu un omulīgu smaržu, bet karstumā gluži otrādi atveldzē un remdē sāpes. Taču ar to kumelīšu tējas priekšrocības nebeidzas.

Kumelītes satur spēcīgus antioksidantus flavonoīdus un seskviterpēnus. Kopā ar iespaidīgu vitamīnu un mikroelementu daudzumu tie sniedz jūtamu organismu atveseļojošu un profilaktisku efektu.  Izpētiet šo zinātniski pierādītu kumelīšu tējas īpašību sarakstu – jums uzreiz kļūs skaidrs, par kādiem nopelniem cilvēce jau gadsimtiem ilgi mīl un novērtē šo dzērienu.

Kumelīšu tēja jūsu veselībai

1. Kuņģa un zarnu trakta saslimšanas

Kumelītes stimulē kuņģa sulas un žults izdalīšanos, nomāc rūgšanas procesus zarnās, noņem sāpes, noņem iekaisumu. Kumelīšu tēju un uzlējumu izmanto kolītu, gastrīta, caurejas ārstēšanai un sliktas dūšas novēršanai. Klizmu veidā to izmanto zarnu trakta attīrīšanai.

 

2. Sāpīgās mēnešreizes

Kumelītēm piemīt atslābinoša iedarbība un dzemdes sieniņām, as palīdz mazināt sāpes un spazmas. Turklāt augs satur fitohormonus, kas palīdz regulēt ciklu un asiņošanas stiprumu. Kumelīšu tēju nozīmē gadījumos, kad mēnešreižu cikls nojūk stresa, klimata joslas maiņas vai intensīvu sporta nodarbību dēļ.

 

3. Bezmiegs

Tase kumelīšu tējas ar medu spēj pilnībā aizstāt nomierinošus pilienus vai miegazāles. Tā neizraisa pieradumu un tai piemīt maiga iedarbība. Kumelītes atslābina prātu un ķermeni, atbrīvo no uzmācīgām domām un trauksmes sajūtas, uzlabo miega kvalitāti: no rīta jūs pamodīsieties patiesi atpūties un mundrs.

 

4. Stresu un nervu pārslodzes gadījumā

Dabīgs antidepresants. Paaugstina serotonīna un melatonīna līmeni organismā – šie hormoni atbild par nervu sistēmas stabilizāciju un spējam pretoties stresa slodzēm. Dažādas piedevas (melisa, piparmētra, mārsils, lavanda) pastiprinās sedatīvo efektu.

 

5. Migrēna

Nojaušot, ka tuvojas migrēna, vienkārši izdzeriet tasīti vienādās proporcijās sajauktu kumelīšu, mārsila un piparmētru tējas. Palīdzēs arī silta un atslābinoša vanna ar kumelīšu novārījuma piedevu.

 

6. Novājināta imūnsistēma

Kumelītes satur ēteriskās eļļas un taukskābes, kas sekmē limfocītu aktivāciju un nogalina patogēnos mikrobus. Efektīvs profilaktisks līdzeklis organisma aizsargspēju uzlabošanai.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

COMMENTS

Pievienot komentāru