Ko lielāki un mazāki biznesi var mācīties no jaunuzņēmumiem

Ikviens, kas vēlas būt sekmīgs savā darbā, uzdod sev jautājumu – kā to panākt ar vismazāko “zilumu” skaitu, proti, visātrāk un efektīvāk? Eksperti iesaka iedvesmu meklēt jaunuzņēmumu kopienas atziņās, jo stārtaperi ar savu enerģisko vēlmi sagraut veco kārtību, lai tā vietā uzbūvētu ko labāku, piedāvā citu redzējumu uz pasauli.

Par to ir pārliecināts Silīcija ielejas uzņēmējs, pasniedzējs un autors Stīvs Blanks un viņa kolēģis Bobs Dorfs, viens no pasaulē ietekmīgākajiem klientu un biznesa modelēšanas ekspertiem. Jau novembra beigās Dorfs ar vairākiem priekšlasījumiem uzstāsies Rīgā.

“Pēdējos desmit gados Dorfs ir ieguldījis laiku un naudu 27 jaunuzņēmumiem, no kuriem septiņi kotējas biržā, savukārt seši “noskaloti podā”. Taču kopumā Dorfs ir apmācījis un trenējis vairāk nekā 1000 jaunuzņēmumu, darbojies kopā ar tādiem milžiem kā “General Electric”, “Merck”, “NewsCorp” un “Carvajal SA”, tāpēc pavisam droši var teikt, ka arī pieredzējušiem biznesiem joprojām ir ko mācīties no jaunuzņēmumiem vai vismaz atcerēties to entuziasmu, ar ko viņi reiz sāka,” teica “Events Worth Attending”, kas organizē Dorfa uzstāšanos Rīgā, vadītājs Antons Adamovičs.

Pēc Adamoviča sacītā, faktiski Dorfs aicina arī vidējiem un lieliem uzņēmumiem savā darbībā izmantot jaunuzņēmumu “lean” metodi, kas ļauj tiem kļūt vairāk klientu orientētiem un elastīgākiem.

# Nedomā, ka zini, ko vēlas klienti

Viena no svarīgākajām atziņām, ko atkal un atkal atgādina Dorfs: biroja sienās neviens patiesību neatradīs. Uzņēmumam ir jārunā ar saviem klientiem, atkal un atkal jātestē savs piedāvājums, vai tas, kas ir radīts, ir patiesi vajadzīgs pircējam.

Lielisks piemērs ir viens no pašreizējiem celmlaužiem lauksaimniecības digitalizācijas jomā ASV ir “Blue River Technology”. Kā vēsta “Hardward Business Review”, tad sākotnējā uzņēmuma dibinātāju ideja esot bijusi piedāvāt golfa kursus, taču pēc 10 nedēļās nointervētiem klientiem no potenciālās mērķauditorijas, viņi saprata, ka pakalpojums nebūs konkurētspējīgs. Tā vietā, viņi sāka izzināt lauksaimnieku vajadzības un noskaidroja, ka šajā būtisks izaicinājums ir nezāļu iznīdēšana bez ķimikālijām. “Blue River Technology” sāka aktīvu darbu šajā virzienā – pēc 10 nedēļām bija izveidots un notestēts pirmais prototips. Pēc deviņiem mēnešiem uzņēmums savai attīstībai piesaistīja trīs miljonus ASV dolāru.

“Doma, ka mēs jau zinām labāk, ko vēlas un ko vajag klientam, bieži vien raksturīga uzņēmējiem ar ilggadēju pieredzi. Taču Bobs Dorfs jebkuram uzņēmumam jebkurā attīstības stadijā, radot jaunu produktu vai pakalpojumu, iesaka uzklausīt klientu. Nevis fokusa grupās vai aptaujās, bet vienlaicīgi intervējot tikai vienu cilvēku,” skaidroja Adamovičs.

# Iedvesmo inovācijām – esi ātrs, elastīgs un riskē

Citējot Bobu Dorfu, viss sākas ar fantastisku un inovatīvu ideju. Taču radīt idejas ir vienkārši – izveidot lieliskus uzņēmumus tā ir grūtākā daļa.

“Šī ir daļa no jaunuzņēmumu izveides “lean” metodes, kas pārņemta no IT pasaules, proti, tā dēvētā elastīgā jeb “agile” projektu vadība. Tas reizēm nav tik vienkārši, kā izklausās, jo lielākā daļa no uzņēmējiem ir pieraduši turēties pie plāna – biznesa vai produkta izstrādes, neraugoties uz to, ka realitāte apkārt mainās.

Savā ziņā tieši “agile” pieeja un, protams, arī risks ļāva “Apple” nostiprināt savas pozīcijas kā pirmajam viedtālruņa radītājam – produkta laišanas klajā mirklis bija izšķirošs. Pats pirmais “iPhone”, kas pie lietotājiem nonāca 2007.gada otrajā pusē nebūt nebija ideāls un “Apple” to apzinājās. Jau 2008.gada sākumā pie lietotājiem nonāca otrais “iPhone” uzlabots un jau 3G standartam atbilstošs. Risks atmaksājās – “iPhone” iemantoja kulta zīmola statusu.

# Pārvērt risku savā izdevībā

2013.gadā attēlu kopīgošanas sociālā tīkla “Snapchat” īpašniekiem bija iespēja pārdot savu uzņēmumu par trīs miljardiem ASV dolāru. Viņi tomēr izvēlējās to nedarīt. Tagad uzņēmuma vērtība ir pieaugusi desmitkārt.

“Šāds lēmums, protams, bija riskants, taču vienlaikus, ja uzņēmums ir pārliecināts par sava produkta vai pakalpojuma kvalitāti, kā arī ir skaidri zināms klientu viedoklis un ka klientiem tas ir vajadzīgs, tad risks atmaksājas,” piebilst Adamovičs.

# Atrodiet kļūdas un iespējami ātrāk tās novērsiet

Jaunuzņēmumi visbiežāk tiek radīti ar mērķi iztestēt kādu noteiktu ideju. Ja tā “nestrādā”, pārtraukt tās izstrādi, mācīties no kļūdām un pieredzes, lai uzlabotu turpmāko darbību.

“Šī ir vērtīga mācība, jo bieži vien uzņēmumi turpina produkta izstrādi tikai tāpēc, ka tajā daudz ieguldīts. Vienlaikus tas nozīmē attīstīt kļūdu pieņemšanas kultūru uzņēmumā. Piemēram, “Conelum” savu darbību sāka ar to, lai attīstītu tehnoloģijas baktēriju noteikšanai ūdenī. Taču drīz vien sapratām, ka tas ir sarežģīts tirgus un mazam “stārtapam” būs grūti izrauties. Tāpēc mēs nomainījām fokusu uz mikroorganismu noteikšanu pārtikas produktos un tas deva tūlītēju rezultātu”, stāsta Adamovičs.

Adamovičs pauž, ka šīs mācības un vēl vairāk varēs uzzināt jau pavisam drīz no Boba Dorfa paša. Plašākai publikai vēl ir iespēja 28. un 29.novembrī piedalīties divu dienu ilgā Boba Dorfa meistarklasē “Train the Trainers”. Pasākums notiks viesnīcā “Radisson Blu Latvija”. Šo programmu pielieto 450 pasaules universitātēs, kā arī tūkstošiem biznesa inkubatoros. Meistarklases mērķis ir sniegt rūpīgu izpratni par praktiskām klientu izzināšanas metodēm. Šī programma ir palīdzējusi tapt neskaitāmiem veiksmīgiem jaunuzņēmumiem, taču tās zināšanas un rīki noderēs arī tiem, kas vēlas paplašināt savas zināšanas uzņēmējdarbībā.

“Events Worth Attending” jeb EWA ir izveidota ar mērķi ilgtermiņā attīstīt Latvijā uz zināšanām balstītu ekonomiku, piesaistot pasaules līmeņa ekspertus, lai celtu Latvijas uzņēmēju zināšanu un kvalifikācijas bāzi, un sekmējot augstas pievienotās vērtības jaunuzņēmumu un uzņēmēju vidi. EWA vadītājs ir uzņēmējs, tehnoloģiju komercializētājs un biotehnoloģiju uzņēmuma “Conelum” dibinātājs un izpilddirektors Antons Adamovičs. 2014.gadā Adamovičs bija iekļauts “Forbes Latvija” sarakstā “Talents of 2014: Under 30”. 2018.gadā iekļauts “Forbes” Eiropas nākotnes līderu sarakstā “30UNDER30” kategorijā “Rūpniecība”.

Vairāk informācijas www.eventsworthattending.com

Pievienot komentāru