Ko vēsā laikā nedrīkst darīt dārzā, lai raža būtu bagātīga. Izlasi, un liec aiz auss!

Protams, vēss un lietains laiks rada diezgan lielu stresu siltumu mīlošu dārzeņu augšanai. Šo apstākli ir ļoti svarīgi atcerēties, rūpējoties par tiem.

Es tev pastāstīšu, ko nevajadzētu darīt dārzā vēsā laikā, lai nekaitētu nākamajai ražai un tā būtu bagātīga.

Siltumu mīlošu kultūru izstādīšana

Nesteidzies izstādīt atklātā augsnē tomātu, gurķu, paprikas un baklažānu stādus, ja nevari tiem nodrošināt atbilstošu temperatūru. Šie kultūraugi ir ārkārtīgi cimperlīgi – tie slikti iedzīvojas jaunā vietā, ja sajūtas nekomfortabli un nespēj normāli attīstīties.

Turklāt ir vērts atlikt tādu dārzeņu un aromātisko augu sēklu sēšanu, kurām vajadzīgi silti laika apstākļi, lai izdīgtu. Ja tu tos iesēsi vēsā laikā, dīgšanas process var stipri aizkavēties.

Bet tas var izraisīt sēklu puvi (it īpaši, ja laiks ir lietains), vai novest pie tā, ka sēklas šajā laikā paspēsapēst citi dobju “iemītnieki”. Un gan vienā, gan otrā gadījumā būs atkārtoti jāsēj sēklas un jāveic dubults darbs.

Nepārspīlē ar augu laistīšanu

Nevajag bagātīgi laistīt stādījumus vēsā laikā. Zemā gaisa temperatūrā mitrums no augsnes iztvaiko daudz lēnāk. Turklāt pašiem augiem šajā periodā ir nepieciešams daudz mazāk mitruma nekā parasti.

Pārlaistīšana un pārmērīgs mitrums var izraisīt sakņu puvi un pelējumu augsnē. Lai no tā izvairītos, laisti augus mēreni, kad redzi, ka augsnes virskārta ir izžuvusi.

Ja iespējams, ierīko saviem augiem pilienveida apūdeņošanas sistēmu. Ar tās palīdzību būs daudz vieglāk uzturēt vēlamo augsnes mitrumu. Mūsdienās ir daudz variantu – ir pieejamas dažādu veidu sistēmas, kas atbilst jebkuram maciņam. Tu vari izvēlēties to, kas tev ir piemērots no visu parametru viedokļa.Attēlā var aplūkot dažādus variantus.

Nelaisti augu lapas

Centies nelaistīt augu lapas un neapūdeņot tās ar smidzināšanas pistoli. Aukstā laikā mitrums ilgstoši saglabājas uz lapām un var palikt uz tām līdz pat vakaram. Ja nakts ir auksta, tas var izraisīt lapu apsalšanu, bet rezultātā augu attīstība var aizkavēties.

Augu veidošana

Vēsā laikā neveic augu apkniebšanu vai apgriešanu. It īpaši tad, ja līdztekus zemai temperatūrai līst arī lietus. Šādos apstākļos brūces uz augiem dzist daudz lēnāk nekā siltā laikā. Tāpēc pastāv liels risks, ka caur šīm brūcēm augos iemitināsies slimības un kaitēkļi.

Mēslošana

Lielākā daļa siltumu mīlošo dārzeņu kultūru slikti absorbē barības vielas no augsnes dienas temperatūrā, kas zemāka par +15 grādiem pēc Celsija.

Lasi vēl: Zinājāt, ka vecos, nolietotos makus un vēl četras šīs lietas kategoriski aizliegts izmest atkritumos?

Tāpēc, ja pamani, ka augu attīstība ir apstājusies, vai ka tie sākuši mainīt lapu krāsu aukstā laikā, nesteidzies bērt uz tiem mēslojumu. Tas var izraisīt barības pārmērīgu barības daudzumu augsnē un ļoti negatīvi ietekmēt dārzeņu attīstību, kad aukstums beidzas, un augi beidzot sāk absorbēt visu augsnē esošo barību.

Avots:

zen.yandex

COMMENTS

Pievienot komentāru