Koncerts Igaunijai 100

Atzīmējot Igaunijas 100-gades svinības, Rīgas Vecajā Sv.Ģertrūdes baznīcā sestdien, 28.aprīlī pl.18.00 izskanēs igauņu komponistu ērģeļmūzikas koncerts. Pie ērģelēm ērģelniece Elke Unta (Igaunija).

Programmā ietverti gan igauņu klasiķu, gan arī mūsdienu komponistu mūzika ērģelēm solo. Koncertā pārstāvētais Pēters Sūda (Peeter Süda) ir Igaunijas nacionālās ērģeļskolas pamatlicējs, komponists un arī tautas dziesmu vācējs. Mūzikai pārsvarā ir polifoniska uzbūve, bet ar tautiska melodisma elementiem. Studējot Pēterburgas konservatorijā, starp citu mācījies arī pie mūsu Jāzepa Vītola. Savukārt Edgars Arro (Edgar Arro) tautasdziesmas izmantojis arī savās oriģinālkompozīcijās. Pie tam komponists sarakstījis tautasdziesmu ciklus ne tikai ar igauņu melodijām, bet arī latviešu tautas dziesmām. 20.gs.pirmajā pusē dzīvojušais Alfrēds Karindi (Alfred Karindi) bijis izdaudzināts ērģeļu virtuozs un improvizators. Lai arī viņa mūzika ir diezgan sarežģīta un maz atskaņota, tomēr viņa ērģeļu sonātes 3.daļa ir viena no populārākajām igauņu ērģeļliteratūrā. Programmas noslēgumā izskanēs mūsdienu autores Celijas Rooses cikls “Igauņu ganiņu dziesmu svīta” ērģelēm un balsij. Igaunijas ērģeļliteratūru caurstrāvojošais tautiskums īpaši labi sasaucas ar latviešu mūziku. Jo vairāk – abu valstu 100 gadu svinību laikā.

Igauņu ērģelniece Elke Unta ir šobrīd viena no aktīvākajām igauņu ērģeļmūzikas popularizētājām. Studējusi baznīcas mūzikas nodaļā Sibeliusa Mūzikas Akadēmijā, Helsinkos, kur absolvējusi Kari Jusulas ērģeļu klasi 1998.gadā. Kopš Viņa ir ērģelniece un mūzikas direktore Tallinas Sv.Jāņa baznīcā. Regulāri organizē ērģeļkoncertus, kā arī vasaras ērģeļmūzikas koncertciklu “Vasaras skaņas” (Summer sounds) Iganijas baznīcās, Tartu ziemas mūzikas festivālu (Tartu Winter Music festival) un arī Peipsi Ērģeļu festivālu (Peipsi Organ festival). Māksliniece ir arī Baznīcas mūzikas pasniedzēja Vīlandes Kultūras Akadēmijā, kā arī viņa ir Hugo Lepnurma mūzikas savienības dibinātāja. Eke Unta darbojas arī kā komponiste. Viņas redzes laukā pārsvarā ir mūzika ērģelēm solo un garīga satura skaņdarbi koriem un solistiem. 2012.gadā ieguvusi Igaunijas kultūras balvu, par viņas radošo darbību.

Ieeja par ziedojumiem

Pievienot komentāru