Nekādā gadījumā nepērciet sieru, ja uz iepakojuma ieraudzīsiet šādu uzrakstu!

Pārtikas preču tirgū jūs tagad varat atrast ne tikai sieru, bet arī produktu ar dīvainu nosaukumu  “siera izstrādājums”. Galvenā atšķirība starp dabīgo sieru un siera izstrādājumu ir tās sastāvs. Dabīgaisīstais siers bez jebkādiem piemaisījumiem ir izgatavots no dabīgā piena, tas ietver siera fermentu vai tā analogus. Tāpat tas satur skābā piena ieraugu un sāls šķipsniņu. Labākām raudzēšanas procesam,sastāvam dažreiz pievieno kalcija hlorīdu. Visas šīs sastāvdaļas ir labi piemērotas cilvēka ķermenim, kas lieliski un ātri tos sagremo. Tieši tāpēc siers ir ļoti vērtīgs produkts.

Bet kas tad ir sieraizstrādājums? Tā ir pārtika, kas nesatur organismam nepieciešamas vielas. Tas ir līdzīgs sieram pēc garšas, krāsas, formas un ārējā izskata. Bet pēc sastāva tas ir pilnīgi atšķirīgs produkts. Ja īstais siers satur lielu piena daudzumu, tad siera izstrādājumā piens ir  mazāks nekā 20%. Pārējie 80% ir olbaltumvielas un tauki, kas nav iegūti no piena. Tas ir,  nedabiskā veidā.

Tie, kas ražo siera produktu, tā ražošanai parasti izmanto kokosriekstu eļļu. Dažreiz viņi izmanto arī palmu eļļu. Šeit jūs varat iebilst, ka augu izcelsmes eļļas arī ir labas cilvēka veselībai. Tā ir taisnība, bet atkarībā no tā, kādas eļļas tas ir. Ja jūs lietojat palmu, kokosriekstu vai rapšu eļļas, kurās ir augsts tauku saturs ar augstu procentuālo sastāvu, tie var izraisīt neveselīgus procesus organismā.

Šādas eļļas pārvēršas par trans-izomēriem vai transgēnu taukiem. Šie tauki viegli izraisa sirds un asinsvadu slimības, holecistīta parādīšanos, ātru aptaukošanos, aterosklerozi vai dažos gadījumos asinsvadu trombozi. Un tā ir tikai daļa no iespējamām slimībām.

Tāpēc, izvēloties sieru, jāatceras par vairākiem noteikumiem:

  1. Pirms pirkt sieru rūpīgi izpētietprodukta sastāvu. Tam ir jābūt uz siera etiķetes. Īstā siera gadījumā sadaļā “sastāvdaļas” jums nevajadzētu atrast informāciju par augu izcelsmes taukiem, tur nav jābūt ne palmu, ne kokosriekstu eļļai. Īstā un veselīgā siera sastāvā ir tauki tikai no dabīgā piena.
  2. Pievērsiet uzmanību cenai. Ja siers ir izgatavots no augu eļļas, tas būs lētāks nekā siersno dabīgām sastāvdaļām. Ja produkta sastāvā dominē augu eļļas, tad tas ir siera izstrādājums. Šādas eļļas var būt gan lielā, gan mazā procentuālā daudzumā. Eiropā siera izstrādājumus pārdod daudzos lielveikalos “ekonomiskās klases” segmentā.

 

  1. Ja jūs iegādājāties sieru pēc svara, tad jūs nevarat droši zināt tā sastāvu. Etiķetes taču nav. Tādēļ šajā situācijā jums ir jāpaļaujas tikai uz jūsu pieredzi, izvēloties produktu, un zināšanām, kas ir īsts siers un kā tas izskatās. Ir viena viltība. Jūs varat viegli saspiest sieru ar pirkstgaliem. Ja pēc siera saspiešanas no tā sāks tecēt šķidrums, tad jūsu priekšā ir dabīgais siers, kura sastāvā ir augu izcelsmes tauki.
  2. Dabīgā siera krāsa ir samērā vienāda visā virsmā. Ja tas izskatās pārāk dzeltens, tas nozīmē, ka sieram tika pievienotas krāsvielas.
  3. Tāpat jums vajadzētu apskatīt siera izmēru un siera actiņas, tas ir, caurumiņus. Ja caurumiņi centrā ir lielāki par caurumiņiem siera malā, tad jūsu priekšā ir siera izstrādājums. Neņemiet to.
  4. Siera garoziņā nedrīkst būt plaisas vai pat gandrīz neredzamai, nelielai pelējuma kārtai. Ja pelējuma kārta ir, tas nozīmē, ka, uzglabājot sieru, tika pieļauti pārkāpumi. Tas varētu tikt sabojāts, tāpēc labāk to nepirkt.

Labs un kvalitatīvs siers ir vienveidīgs, ar vienmērīgu zīmējumu visā virsmā. Tam ir vienmērīga struktūra, un caurumi ir sakārtoti simetriski. Ja jums garšoparmezāns vai citas šķirnes, tad ir vērts aplūkot produkta cenu un ražotāju. Jo augstāka cena un augstāka ražotāja reputācija, jo labāka būs siera kvalitāte. Citās situācijās, kad jūs nezināt, kuru sieru izvēlēties un nevēlaties kļūdīties, ņemiet vērā mūsu ieteikumus.

Kad jūs jau iegādājāties sieru, varat to pārbaudīt uz dabiskumuarī mājās. Lai to izdarītu, paņemiet nelielu siera gabaliņu un pamēģiniet to salocīt 90 grādu leņķī. Ja tas nesalūzīs locījumu vietā, tad jūsu priekšā ir dabisks produkts. Ja tas salūzīs, tad jūs turiet savās rokās nedabīgu siera izstrādājumu no palmu eļļas, kas tika sajaukta ar sausu pienu un krāsvielām.

Pērciet tikai veselīgus produktus. Bet ja sekosiet mūsu padomiem, varēsiet atšķirt kvalitatīvus sierus no viltojuma. Lai jums laba veselība!

avots

Pievienot komentāru