No brīža, kad cilvēks devies tajā saulē, svarīgākās ir pirmās 9 dienas. Nedrīkst ilgi bēdāties un raudāt

Kristieši uzskata, ka cilvēks nomirst fiziski, bet viņa dvēsele ir nemirstīga. Saskaņā ar pareizticīgo tradīciju deviņas dienas pēc cilvēka nāves ir jāveic atbilstoši rituāli, lai mirušais varētu doties uz debesu valstību un satiktos ar Dievu.

Šajā rakstā mēs runāsim par šā datuma nozīmi, piemiņas pasākumu rīkošanu, kā arī prasībām, kas jāzina aizgājēja tuviniekiem.

Deviņu dienu nozīme kristietībā

Skaitlis deviņi ir galvenais posms pēcnāves ceļojumā. Devītnieks kristietībā ir atzīts par svētu skaitli. Tiek uzskatīts, ka tieši tik daudz enģeļu aizlūdz par mirušo un darbojas kā viņa aizbildņi Dieva tiesā. Papildu mierinājumu sniedz lūgšanas, silti radu un draugu vārdi.

Atmiņas par aizgājēja labajiem darbiem šai saulē, visu aizvainojumu piedošana dāvā iespēju tikt apžēlotam. Baznīca ir pret to, ka mirušā tuvinieki pastāvīgi raud, jo asaras un drūmas domas pasliktina mirušā situāciju. Pakaļpalicēju egoisms “bloķē” mirušā ceļu uz citu pasauli. Tāpēc labāk izrādīt pazemību un pasūtīt lūgšanu dievkalpojumu, kas aizgājējam nāks par labu.

Lasi vēl: 27 gadus veca sieviete vienlaikus dzīvo ar trim vīriešiem. Viņa paskaidro kāpēc un kā tas izskatās

Kas jādara kapsētā

Jāsakārto vainagi, jānoliek svaigs ziedu pušķis;

Ja iespējams, jāsavāc atkritumi pie kapa;

Ja uz dievkalpojumu nav uzaicināts baznīcas kalpotājs, tuvinieki lasa tēvreizi;

Sarunas par citām tēmām nav ieteicamas, labāk ir koncentrēties uz mirušā personību;

Trūkumcietāji tiek cienāti ar saldumiem vai konditorejas izstrādājumiem, lai pieminētu mirušo. Ja ir vēlēšanās, var arī ziedot viņiem sīknaudu.

Kas jādara mājās

Tuvinieki tiek aicināti lasīt 17. kathisma Psalteru, litiju, akatistu, kanonu par aizgājējiem. Istabā jāiededz gaismeklis vai svece. Tā jānovieto pie mirušā fotogrāfijas, kas rotāta ar sēru lenti. Blakus jānovieto maizes gabaliņš un glāze ūdens. Pēc 40 dienām atlikušo šķidrumu jāizlej zem koka, bet ar maizes drupatām jābaro putnus.

Piemiņas maltīte ir ceremonijas pēdējā daļa, kad atvadās no mirušā. Pirms pusdienām kāds no tuviniekiem nolasa īsu runu, pieminot aizgājēju. Jāpatur prātā, ka trešdienas un piektdienas ir gavēņa dienas, kad nav atļauts pasniegt galdā ēdienus, kas satur olas, gaļu, sviestu, sieru un piena produktus.

COMMENTS

Pievienot komentāru