NOA – etno dīva

NOA (Ačionamas Nini/ Achionam Nini) biogrāfija ir laba romāna vērta: Izraēlas vadošā māksliniece; dzimusi ebreju ģimenē Jemenā un uzaugusi Ņujorkā; pēc atgriešanās Izraēlā divus gadus dienējusi armijā, bet vēlāk iestājusies Rimona Mūzikas skolā (Rimon School of Jazz and Contemporary Music), kur satikusi Gilu Doru (Gil Dor) – komponistu un atskaņotājmākslinieku, kurš ilgu laiku bija viņas partneris dzīvē un mūzikā.

NOA daiļradi spēcīgi ietekmējušas tādas sešdesmito gadu zvaigznes kā Pols Saimons (Paul Simon), Džonija Mičela (Joni Mitchell) un Leonards Koens (Leonard Cohen). Jemeniskās saknes un Gila Dora pieredze džezā, klasikā un rokmūzikā radījusi unikālu skanējumu simtiem kompozīciju, kas kļuvušas populāras visā pasaulē.

1998.gadā NOA franču valodā ieskaņojusi Esmeraldas partiju Rikardo Kočantes (Riccardo Cocciante) un Lika Plamondona (Luc Plamondon) mūziklā „Parīzes Dievmātes katedrāle” (Notre Dame de Paris) – šis ieraksts ieguvis vairākus platīna diskus. Viņas dziesma „Bābele” (Babel) tāda paša nosaukuma Žerāra Pulličīno (Gerard Pullicino) filmai (2006) ar tekstu jidišā, angļu un franču valodā, vairāk nekā gadu bija Francijas dziesmu aptaujas saraksta galvgalī.

Sadarbojoties ar franču komponistu Eriku Serrā (Éric Serra), Noa ir ieskaņojusi viņa dziesmu „Mīlas pieredze” (The Experience of Love) Mārtina Kempbela (Martin Campbell) bondiānas filmai „Zeltacs” (GoldenEye, 1995) un dziesmu „Sirds aicinājums”(My Heart Is Calling) Lika Besona (Luc Besson) filmai „Žanna d’Arka” (The Messanger: The Story of Joan of Arc, 1999).

Viens no viņas daudzajiem diskiem „Vēstules Baham” (Letters to Bach, 2019) ticis iekļauts GRAMMY balvas nominantu sarakstā.

NOA ir uzstājusies kopā ar Šarlu Aznavūru (Charles Aznavour) un rokmūzikas superzvaigzni Stingu, duetā ar Stīviju Vonderu (Stevie Wonder) atskaņojusi savu dziesmu „Cilvēka bērns” (Child of Man, 1998) un daudzkārt muzicējusi kopā ar tādām megazvaigznēm kā Kvinsijs Džonss (Quincy Jones), Bobijs Makferins (Boby McFerrin) un Čiks Korea (Chick Corea).

NOA spēlē klavieres, sitaminstrumentus un ģitāru.

To visu mēs dzirdēsim viņas vienīgajā koncertā Latvijā!

Pievienot komentāru