Pabriks tiksies ar Dānijas aizsardzības ministru

Rīt, 8.martā, aizsardzības ministrs Artis Pabriks tiksies ar Dānijas aizsardzības ministru Klausu Jortu Frederiksenu (Claus Hjort Frederiksen), lai apspriestu reģionālās drošības situāciju un turpmāko divpusējo sadarbību aizsardzības jomā.

Tikšanās laikā amatpersonas pārrunās sadarbību daudznacionālā divīzijas štāba “Ziemeļi” darbības nodrošināšanā Ādažu bāzē, tā uzdevumus un lomu reģionālās aizsardzības stiprināšanā.

Tāpat Latvijas un Dānijas aizsardzības ministri apspriedīs abu valstu sadarbību, piedaloties pret teroristisko organizāciju “Daesh” vērstajā starptautiskās koalīcijas Apvienoto spēku militārajā operācijā “Inherent Resolve” Irākā.

Jau ziņots, ka rīt, 8.martā, plkst. 12.30 Ādažu bāzē atklās daudznacionālo divīzijas štābu “Ziemeļi”, kura izveides mērķis ir uzlabot Baltijas valstu aizsardzību un stiprināt NATO kolektīvo atturēšanu un aizsardzību, nodrošinot komandvadības elementu Baltijas reģionā. Štāba uzdevumi būs aizsardzības plānošana, militāro mācību un aktivitāšu organizēšana un īstenošana, lai palielinātu iesaistīto valstu savstarpējo savietojamību un spēju kopīgi veikt aizsardzības uzdevumus.

Daudznacionālais divīzijas štābs “Ziemeļi” būs efektīvs, militāri spējīgs štābs, kas nodrošinās vienotu komandvadību un būs gatavs komandēt divīzijas lieluma vienību, tostarp štāba ietvarvalstu bruņoto spēku vienības un Baltijas valstīs izvietotās NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas. Sākotnēji divīzijas štābā dienesta pienākumus veiks virsnieki no ietvarvalstīm – Dānijas, Latvijas, Igaunijas. Iecerēts, ka štābam pievienosies arī citi NATO sabiedrotie.

Latvija divīzijas štāba darbībai nodrošinās virsniekus un administratīvo personālu štāba uzdevuma veikšanai, kā arī nepieciešamo infrastruktūru Ādažu bāzē.

Lai koordinētu starptautiskās sabiedrības rīcību cīņai pret grupējumu “Daesh”, ASV sadarbībā ar sabiedrotajiem ir izveidojušas starptautisku koalīciju, vienlaikus izveidojot arī Apvienotos spēkus, kuri Irākā un Sīrijā īsteno ASV vadīto operāciju “Inherent Resolve”, kurā kopš 2016. gada piedalās arī Latvija.

Nacionālie bruņotie spēki starptautiskās operācijas “Inherent Resolve” ietvaros īsteno Irākas drošības spēku apmācību, pilnībā iekļaujoties Dānijas kontingenta sastāvā.

Dānija ir viens no nozīmīgākajiem Latvijas partneriem aizsardzības jomā. Tā ir sniegusi būtisku atbalstu Latvijas aizsardzības sistēmas un bruņoto spēku attīstībā.

Dānijas un Latvijas bruņoto spēku karavīru dalība kopējos vingrinājumos nodrošina veiksmīgas sadarbības iespējas, kā arī uzlabo sadarbību ar citām NATO dalībvalstīm starptautisko operāciju laikā.

Pievienot komentāru