Pazīmes, ka skābēti kāposti ir sabojājušies un nav derīgi lietošanai

skābēti kāposti

Skābēti kāposti ir ļoti garšīgi. Tas attiecas uz visiem skābētiem produktiem, ieskaitot kāpostus. Bojāta skābēta produkta pazīmes nav īpaši specifiskas, tādēļ tās nav viegli noteikt, taču ir vērts rūpīgi aplūkot to ārējo izskatu.

Pazīmes, kas liecina – skābēti kāposti ir sabojājušies

Fermentēta pārtika ir ideāla augsne dažādiem mikroorganismiem. Kaitīgās baktērijas izraisa saindēšanos. Tāpēc gatavošanas laikā ir svarīgi ievērot visus higiēnas noteikumus, lai novērstu patogēnu attīstību.

Daudzi uzskata, ka saindēties var tikai ar gaļas vai zivju konserviem, taču tas nepavisam tā nav. Dārzeņi arī ir uzņēmīgi pret botulismu. Kopā ar lapām burkās var nokļūt klostrīdiju sporas.

Tās sāk aktīvi attīstīties hermētiski noslēgtā burkā, tāpēc vāciņš uzpūšas un produkts sāk izdalīt visnotaļ nepatīkamu smaku. Tāpēc pirms pagatavot sālījumus, visi produkti ir rūpīgi jānoskalo, vēlams, karstā ūdenī. Burkas un citi konservēšanas vai fermentēšanas trauki ir jāsterilizē.

Pirms pasniegt galdā skābētus kāpostus, tev jāpārliecinās, ka tie nav sabojājušies. Pirmkārt, jāpievērš uzmanība to izskatam. Kāpostu sulai jābūt ar nedaudz skābu smaržu un caurspīdīgai ar nelielu baltumiņu. Ja kāposti ir mainījuši krāsu un tiem ir nepatīkamas gļotas, tad šādu produktu labāk nelietot pārtikā.

Ja skābēti kāposti, kas ievietoti burkā, ir sabojājušies, tie uzreiz sāk slikti dvakot. Smaku izraisa baktērijas, kas var būt bīstamas cilvēka dzīvībai.

Ja kāposti izskatās labi un smarža ir normāla, bet ir šaubas par to svaigumu, tad šādu produktu var termiski apstrādāt. Šos skābētos kāpostus var apcept, pievienojot etiķi, un pēc tam izmantot pīrāgu gatavošanā. Skābēti kāposti ir jāpagatavo temperatūrā, kas pārsniedz 120 grādus pēc Celsija – tad visi kaitīgie mikroorganismi ies bojā un produktu varēs lietot pārtikā.

Citos gadījumos labāk neriskēt, pretējā gadījumā tu vari stipri saindēties.

Simptomi, kas liecina par saindēšanos ar bojātiem skābētiem kāpostiem

Biežākie saindēšanās simptomi:

– vēdera uzpūšanās;

– vājums;

– paaugstināta temperatūra;

– galvassāpes;

– slikta dūša un vemšana;

– caureja.

Dažreiz saindēšanās ar skābētiem kāpostiem var izraisīt pankreatīta vai holecistīta attīstību.

Lasi vēl: Pārsteidzoši garda kāpostu recepte imunitātes stiprināšanai. Neviens vīruss tevi neuzveiks!

Pēc pirmajiem saindēšanās simptomiem ir nepieciešams izskalot kuņģi un pēc tam lietot aktīvo ogli proporcionāli vienai tabletei uz 10 kilogramiem cilvēka svara. Dzer daudz ūdens visas dienas garumā. Smagos gadījumos neveic pašārstēšanos, bet labāk konsultējies ar ārstu, īpaši tad, ja saindēšanos papildina vemšana un drudzis.

Saindēšanās gadījumā nevajadzētu apslāpēt sāpes vēderā ar pretsāpju līdzekļu palīdzību, jo tas var tikai saasināt situāciju, bet problēmu nekādā veidā neatrisinās. Kā pirmās palīdzības līdzekli var lietot nošpu (NO-SPA).

Interesanti vēl: Kāpostu skābēšana: Labākā recepte! Ļoti ātri pagatavojami skābēti kāposti

COMMENTS

Pievienot komentāru