Pensionāre sūrojas: šogad man mazdārziņā gandrīz nekas nav izaudzis. Nezinu, ko ēdīšu ziemā. Lūk, ko jādara, lai viss izaugtu!

Gandrīz visu pagājušo ziemu sapņoju par to, ka šovasar gan nopietni ķeršos klāt dārzeņu konservēšanai – biju ieplānojusi sagatavot ziemai tik daudz dažādu salātu un sālījumu, krāju receptes, kuras uzgāju internetā.

Bet trāpīgs ir tautas teiciens – “Ja vēlies sasmīdināt Dievu, tad pastāsti viņam par saviem plāniem.”

Šogad tomātus un papriku iestādīju gandrīz divreiz vairāk, “ucinājos” ar šo augu stādiem, mēsloju un uzmanīju, jo biju izvirzījusi sev mērķi – līdz ziemai sagatavotdaudz dārzeņu konservu,lai ziemā teju visa pensija nebūtu jāatstāj veikalā, stāsta kāda pensionāre un pieredzējusi dārzkope vārdā Ludmila.

Un kāds ir rezultāts? Pacentīšos izstāstīt īsi. Man ir1200 m2 liels zemes gabals.

Tomāti. Iestādīju vienā vietā kādus trīsdesmit zemos krūmus, bet citā, atklātā laukā, vēl 25 augstos krūmus(dažādu šķirņu). Aizbraucu darīšanās uz piecām dienām. Atbraucu un izmisumā secināju – gandrīz visus zemos tomātu stādus piebeigusi sēnīšu slimība fitoflora (fitosporīns nepalīdzēja!). Šķiet citi stādineslimo, bet tomāti aug lēni un joprojām vēl pilnīgi zaļi.

Gurķi. Smiekli un asaras, bet, lai neuzdīgtu gurķi – to vajag mācēt! Es šogad dažādos laikos iestādīju sešas (!) paciņas, izmērcētas un nemērcētas. Neaug un viss. Tā arī neuzdīga! Pirmo reizi man kaut kas tāds gadījies. Un darbojos dārzā jau 20 gadu.

Kabači. To arī vajag mācēt, lai neizaugtu kabači! Šogad es biju pirmrindniece šajā jomā. Daļa kabaču sapuva, daļa izžuva. Nevienu savu kabaci neizaudzēju.

Loki izauga ļoti sīki, gandrīz visas avenes apēda vaboles un zemenes apēda kaut kādi jauni gliemeži. Nu vismaz ābelē āboli vēl ir, kaut tie arī nogatavojušies jau pirms laika.

Arī kaimiņiene saķērusi galvu. Viņai vismaz gurķi siltumnīcā izauguši, bet arī – visi greizi un rūgti, zaļos zirnīšus apēda tārpi, bet tomātiem uzklupa virsējā puve.

Tas viss jau varbūt arī nebūtu tik skumji, bet tikai, ko mēs ēdīsim ziemā, cienījamie pensionāri?

Piezvanīju māsai. Viņa stāstīja, ka pat kartupeļi viņai slikti aug un tomātu šogad būs maz. Viņa joprojām tur kazas, paši novāc sienu. Arī siens šajā vasarā, pēc viņas teiktā, būs ļoti slikts.

Nezinu, varbūt vainīgs garais gads vai es kaut ko izdarīju nepareizi. Nav taču pirmāreize, kad dārzu stādu. Jā, laika apstākļi šogad arī tādi: te karsts, te lietusgāzes, ej un saproti!

Vakar tā sagribējās grilētus dārzeņus. Devos uz veikalu, par dārgu naudu nopirku baklažānus, papriku, tomātus un pieēdos tos, sēdēdama savā dārzā.

Tagad vācu piparmētru un melisu, izžāvēšu, lai ziemā varētu dzert tēju,nomierināt nervus. Nezālēm es vairs uzmanību nepievēršu, lai aug uz nebēdu. Kaut kam vismaz taču dārzā jāaug!

Kopumā domāju, ka mana dārza sezona ir pirms laika gandrīz beigusies. Drausmīgs gads. Varbūt vēl zaļumus sasēt? Dēls saka, lai pārdodu vasarnīcu un nenodarbojos vairs ar niekiem. Bet man bail – esmu pieradusi, ka vasarā varu dzīvot un darboties vasarnīcā.

Lasi vēl: Pieredzējuši dārzkopji iesaka augustā laistīt gurķus ar šo šķīdumu. Raža būs branga!

Un kā tev šovasar ar ražu? Ir ar ko palielīties? Vai arī viss ir slikti? Lūdzu, raksti komentāros!

Avots:

zen.yandex

COMMENTS

Pievienot komentāru