Pētnieki atklājuši, ka baktērijas nāves laikā ”kliedz”. Un šādi tas izpaužas

Tu paņem putekļu lupatu, uzklāj tīrīšanas līdzekli uz virsmām, noslauki tās un tad izbaudi tīrību visapkārt. Bet izrādās, ka šajā brīdī miers nevalda visur.

Kā saka zinātnieki, mikrobu pasaulē ar “sāpju kliedzieniem” norisinās īsta apokalipse! Jauns pētījums ir parādījis, ka baktērijas mirstot var “kliegt”, izstarojot ķīmiskus trauksmes signālus, kas brīdina “līdzbiedrus” par briesmām.

Baktērijas, piemēram, “E. Coli” (zarnu nūjiņa) mirstot spēj sajust draudus un nosūtīt atbilstošus signālus citām, veiksmīgākām baktērijām, lai tās varētu sākt mutēt un attīstīt pretestību jeb rezistenci pret mikrobu apkarošanas līdzekļiem.

Zinātnieki no Teksasas universitātes Ostinā sāka darbu, kad pamanīja, ka antibiotikas bieži iznīcina tikai daļu baktēriju. Iedziļinoties šajā procesā, speciālisti atklāja – kad antibiotikas nonāk zarnu nūjiņas vidē, mirstošās baktērijas sūta ķīmisku signālu, kas liek citiem mikrobiem ātri pielāgoties draudiem, palielinot to izdzīvošanas iespējas.

Darba autori saka, ka šis ir pārsteidzošs un intriģējošs prosociālas uzvedības piemērs mikroskopiskā līmenī. Šāds “varoņdarbs” nepalīdz indivīdam izdzīvot, bet ļauj tam izmantot savu nāvi citu labā, padarot visu koloniju spēcīgāku un sniedzot tai lielākas izredzes vairoties.

Lasi vēl: Kāpēc nav vēlams dāvināt puķes podiņā, lai arī varētu likties, ka tās ir labākas par grieztajiem ziediem

Pētnieki arī atzīmēja, ka iepriekš bija zināms par baktēriju koloniju esamību, kurās mirušie organismi spēj nodot barības vielas dzīvajiem. Tomēr pirmo reizi zinātnieki ir konstatējuši, ka mirstošie organismi spēj aktīvi informēt savus sugas brāļus par briesmām.
Avots: popmech.ru

Avots:

popmech

Pievienot komentāru