Solis tuvāk Baltijas valstu elektrotīkla integrēšanai ar Eiropu

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (Regulatora) padome šodien apstiprinājusi elektroenerģijas pārvades sistēmas operatora AS „Augstsprieguma tīkls” (AST) iesniegto elektroenerģijas pārvades sistēmas attīstības plānu laika periodam no 2019. gada līdz 2028. gadam (plāns). AST izstrādātais plānošanas dokuments nosaka pārvades sistēmas attīstību un nepieciešamos finanšu ieguldījumus pārvades sistēmas infrastruktūrā turpmākajiem 10 gadiem.

Regulators vērš uzmanību, ka attīstības plāna izpilde ir nozīmīga Baltijas valstu elektrotīkla integrēšanai kontinentālās Eiropas tīklā un tālākai sadarbībai ar Ziemeļvalstu un Centrālās Eiropas elektroenerģijas tirgiem.

Kā nozīmīgākie attīstības plānā ietvertie pasākumi jāmin kopīgu interešu projekti, kas nodrošinās Latvijas turpmāku integrāciju vienotajā ES tirgū:

– Iekšzemes līnija posmā Ventspils, Tume un Imanta (LV)” (“330kV līniju savienojums “Kurzemes loks”);

– “Latvijas – Igaunijas trešā starpsavienojuma izbūve”;

– “Iekšēja līnija starp Rīgas TEC2 – Rīgas HES (LV)”;

– “Baltijas valstu elektroenerģijas pārvades sistēmas integrācija un sinhronizēšana ar Eiropas tīkliem 1.posms”.

Plānā ietverti arī 330kV pārvades tīkla pastiprināšanas projekti – elektropārvades līnijas Tartu (EE) – Valmiera (LV), Tsirgulina (EE) – Valmiera (LV), kas ietilpst Eiropas nacionālo elektroenerģijas pārvades sistēmas operatoru asociācijas plāna 2018 projektā kā prioritārais koridors “Baltijas enerģijas tirgus starpsavienojuma plāns”. Minētie projekti palielinās pārvades tīkla caurlaides spēju un Baltijas reģiona elektroapgādes drošumu.

Minētie projekti veidos stabilu elektroenerģijas tranzīta koridoru caur Baltijas valstīm, palielinās elektroapgādes drošumu reģionā, kā arī veicinās elektroenerģijas tirdzniecību.

Plānā ietverto kopīgo interešu projektu kopējais plānotais ieguldījumu apjoms ir 169,57 miljoni euro, no kuriem 50%- 61% paredzēts ES līdzfinansējums. Vienlaikus plānā ir iekļauti projekti, lai apturētu pārvades tīklu novecošanās tendences, nodrošinot pārvades sistēmas stabilu darbību, un projekti, kas vērsti uz pārvades sistēmas darba spēju uzturēšanu.

Regulators šī gada 11.jūlijā organizēja uzklausīšanas sanāksmi par AS “Augstsprieguma tīkls” iesniegto elektroenerģijas pārvades sistēmas attīstības 10 gadu plānu, kurā piedalījās AS “Latvenergo” un AS “Sadales tīkls” pārstāvji.

Izvērtējot AST iesniegto attīstības plānu Regulators secina, ka tajā ietvertie pasākumi vērsti uz sekmīgu Elektroenerģijas tirgus likumā noteikto pārvades sistēmas operatora pienākumu izpildi. Regulatora ieskatā plāns atbilst arī Eiropas Kopienas tīkla attīstības plānam un Tīkla kodeksā noteiktajām prasībām. Līdz ar to Regulatora padome nolēma apstiprināt elektroenerģijas pārvades sistēmas attīstības plānu laika periodam no 2019. gada līdz 2028. gadam.

Saskaņā ar Elektroenerģijas tirgus likumu Regulators nosaka pārvades sistēmas attīstības 10 gadu plānā iekļaujamo informāciju, plāna iesniegšanas kārtību, apstiprina to un uzrauga tā izpildi. Pārvades sistēmas attīstības plāna izvērtēšanu un apstiprināšanu Regulators veic no 2012. gada, katru gadu izvērtējot AST izstrādāto attīstības plānu nākamajam 10 gadu periodam.

Plašāk par elektroenerģijas pārvades sistēmas attīstības plānu:

– AST elektroenerģijas pārvades sistēmas attīstības plāns 2019-2028 .

Pievienot komentāru