Tradicionālā japāņu mūzika zem Jaunās Sv. Ģertrūdes baznīcas arkām

25.martā, svētdien, Rīgas Jaunajā Sv. Ģertrūdes baznīcā, Brīvības ielā 119 (sabiedriskā transporta pietura “Tallinas”) notiks neparasts mūzikas vakars.

Pirmo reizi Latviju apmeklēs viens no labākajiem krieviski runājošiem tradicionālās japāņu bambusa flautas shakuhachi spēles meistariem – Aleksandrs Ivašins.

Ar flautas skaņām viņš kuplinās krievvalodīgās evaņģēliski luteriskās Epifānijas draudzes dievkalpojumu, un pēc tam sniegs tradicionālās japāņu mūzikas solokoncertu.

Dievkalpojuma sākums pulksten 16:00.

Koncerta sākum pulksten 17:00.

Ieeja pret ziedojumiem.

Gandrīz 20 gadus Aleksandrs ir veltījis šī apbrīnojamā instrumenta spēles prasmju apguvei, kura izcelsmes daba pēc japāņu sapratnes nāk no… zvaniņa. Nāk no mūka Pu-hua “tukšuma zvana”. Precīzāk sakot, nāk par godu šim zvanam.

Bambusa flautas ir viens no vecākajiem instrumentiem pasaulē.

Par Shakuhachi flautas priekšteci uzskata Tiba (Čiba) flautu no senās Ēģiptes, kura vēl pirms mūsu ēras parādijās Ķīnā bet mūsu ēras 7. gadsimtā Imperatora galma ansambļa Gagaku sastāvā emigrēja uz Japānu .

Un, iespējams, vēl Bībeles pravietis Mozus varējis muzicēt uz japāņu shakuhachi tālā radinieka.

.

2016.gadā Aleksandrs ir nopelnījis augstākās pakāpes diplomu un Shihan rangu, kā arī viņam tika piešķirts skatuves vārds “Koru” ? ?, kas burtiski tulkojams kā “Rasas tukšums” ? ?”.

Patreiz Aleksandrs pilda Sensei Kohei Shimizu palīga pienākumus Shakuhachi klasē Maskavas konservatorijas zinātniskajā un radošajā centrā “Pasaules Mūzikas Kultūras”, kā arī ir Shakuhachi mūziķis Maskavas cīņas mākslas klubā “Maskavas Kodokan”, ko vada olimpiskais džudo čempions Sergejs Aleksandrovičs Kosorotov .

Viņš regulāri uzstājas Maskavas konservatorijas zālēs Japānas mūzikas ansambļa “Wa-On” sastāvā, piedalās mūzikas festivāla “Japānas dvēsele” koncertos, devās uz koncertiem Turcijā, Baltrievijā, Japānā un dažādās pilsētās Krievijā.

Japāņu zinātnieki pierādījuši, ka japāņu Shakuhachi bambusa flautas skaņām ir tik pat labvēlīga iedarbība uz ķermeni, kā dabas skaņām – priežu galotņu šalkas, strautu čuksti, jūras krasta viļņu skaņas, putnu dziedājumus, ogļu kraukšķēšana ugunī un t.t.

Shakuhachi flauta spēj imitēt gandrīz visas dabas skaņas, bet skaņas, tembri un virstoņi, kas pieder pašai flautai, spēj harmonizēt cilvēka ķermeņa bioloģiskus ritmus.

Tāpēc, kad klausāmies vai muzicējam ar shakuhachi flautu notiek:

– atmiņas uzlabošana

– miegs kļūst dziļāks un mierīgāks;

– tiek nostiprināta imūnsistēma;

– tiek aktivizēta domāšanas spēja;

– palielinās spēja apgūt svešvalodas;

– attīstās pašapziņa, pazūd bailes;

– uzlabojas garastāvoklis;

– palielinās aktivitāte un izturība pret stresiem

Daži Aleksandra Ivašina novērojumi par to, kas notiek klausoties Shakuhachi flautas priekšnesumus:

“Es pamanīju vienu lietu – cilvēki nāk klausīties klasiskos Shakuhachi skaņdarbus, par ko tiek informēti reklāmās, bet kādu iemeslu dēļ grib tomēr dzirdēt mūziku eiropejiešu gaumē, kas skanētu Shakuhachi flautas skaņās, bet tā kā honkyoku stils nav mūzika viņu izpratnē , viņi jūtas vīlušies.

Kas tad īsti šeit notiek?

Lieta ir tāda, ka mūzika mūsu izpratnē ir kaut kas melodisks, kas veido noteiktas asociācijas un attēlus mūsu prātos.

Bet honkyoku stils neveido tēlus un neizklaidē klausītāja iztēli ar melodiskiem paveidiem, bet iegremdē personību tajā vai citā ekzistencionālā stāvoklī.

Piemēram, kompozīcija Cocu (Empty Sky) neparedz debesu tēla atspoguļošanu, bet iegremdē cilvēku stāvoklī, kur arī atrodas pašas debesis – stāvoklī , kas ir pats tukšums.

Un vispār vārds “tukšums” ir atslēgvārds, kas saistīts ar shakuhachi tradīcijām.

Shakuhachi nozīmē – tukšuma zvans;

Komuso -tie ir tukšuma un neesamības mūki, kuri muzicē uz shakuhachi;

Shakuhachi skaņas ir klusuma skaņas; tukšums;

Tāpēc mans viedoklis ir tāds, ka, lai klausītos un sadzirdēt galveno Shakuhachi, jo īpaši honkyoku, ir nepieciešams pacensties atbrīvoties no Eiropas mūzikas stereotipiem un atbrīvot prātu no domām, bažām un no apkārtējās pasaules analīzes.

Lai jūsu galva būtu kā pilnīgi tukša telpa, ļaujiet flautas skaņām pārņemt jūsu uzmanību bez jebkādas intelektuālās nozīmes.

Un tad jēga, kura mājo Shakuhachi skaņās pati iekļūs jūsu sagatavotajā tukšumā, mainīs jūsu garastāvokli un ļauj saprast un baudīt šīs apbrīnojamās skaņas.”

Pievienot komentāru