Vai var dezinficēt vienreizlietojamo masku? Speciālistu viedokļi dalās

Šobrīd masku tēma ir aktuāla un daudz apspriesta. Speciālistu domas dalās saistībā ar šo tēmu. 

“Ir izvēle, kuras maskas lietot: atkārtoti, kuras drīkst vilkt vai vienreizlietojamas, labāk ir dot priekšroku pēdējām. Pēc derīguma termiņa beigām to var vienkārši aizstāt ar jaunu.

Atkārtota izmantošana, kā arī jebkāda veida vienreiz lietojamo masku dezinfekcija nav pieļaujama, ”saka ārste, augstākās kategorijas skolotāja Svetlana Aleksandrovna Agkatseva. Viņa ir absolvējusi vispārējās medicīnas grādu, ir mācību medicīnas literatūras autore, kā arī vada medicīnas stundas”.

“Masku var izmantot tikai līdz brīdim, kad jūti, ka tā kļūst mitra. Karstā laikā šis process notiek daudz ātrāk. Tiklīdz elpošanas maska ​​kļūst mitra, tā pārstāj pildīt savas funkcijas un nedarbojas. Mitra vide veicina ātru mikrobu un baktēriju vairošanos, ”brīdina Svetlana Aleksandrovna. Viņa neiesaka visu laiku valkāt masku ārā. “Tas jālieto tikai pārpildītās vietās,” saka ārste.

Runājot par atkārtoti lietojamām maskām, Svetlana Aleksandrovna vērš uzmanību uz to, ka tai jābūt daudzslāņu (četrām marles kārtām), kā arī jānosedz deguns un jāiet aiz zoda. Atkārtoti lietojamas maskas, tāpat kā vienreizējās lietošanas maskas, regulāri jāmaina.

“Labākais veids, kā dezinficēt atkārtoti lietojamu masku, ir mazgāt ar rokām ar parastām antibakteriālām ziepēm. Tad tas ir jāizžāvē un jāgludina. Gludināšanas temperatūŗai jābūt vismaz 40 grādiem.

Svetlana Aleksandrovna apšaubīja veikalā iegādāto atkārtoti lietojamo masku dezinfekcijas uzticamību ultravioletajās spuldzēs: “To efektivitāte nav pierādīta. Dezinficēt var ar īpašām ultravioletajām spuldzēm, kuras tiek uzstādītas medicīnas iestāžu ārstniecības telpās. ”

Kirils Larins, Maskavas Valsts universitātes Fundamentālās medicīnas fakultātes absolvents, otrā kursa audzēknis, piekrīt Svetlanas Agkatcevas viedoklim, ka labāk izvēlēties vienreizējās maskas.

Lasi vēl: Lūk, kā pareizi nēsāt sejas aizsargmasku. Atceries pats un iemāci citiem!

“Labāk ir izmantot augstas kvalitātes vienreizējās lietošanas maskas. Tās aizsargā pret vīrusu gandrīz tāpat kā dārgi respiratori, kuriem savukārt ir lielāka aizsardzība pret putekļiem, ziedputekšņiem, baktērijām. Ja jūs nevarat atļauties iegādāties vienreiz lietojamu masku, varat iegādāties atkārtoti lietojamu neoprēna masku, taču tās efektivitāte nebūs tik augsta. Labākais veids, kā dezinficēt atkārtoti lietojamas maskas, ir kvalitatīva UV lampa. Tos var arī iemērc alkoholā, ne mazāk kā 70%, ”stāsta Kirils.

Avots:

na-zapade

COMMENTS

Pievienot komentāru