Ārlietu ministrijas paziņojums par situāciju Kalnu Karabahā

Latvijas Republikas Ārlietu ministrija pauž bažas par situācijas saasināšanos un savstarpējām apšaudēm Kalnu Karabahā starp Azerbaidžānas un Armēnijas bruņotajiem spēkiem Tavušas reģionā. Minētie incidenti radījuši nopietnus draudus mieram un stabilitātei un prasījuši upurus abās pusēs.

Ārlietu ministrija (ĀM) aicina abas puses nekavējoties pārtraukt karadarbību un atjaunot pamieru. Armēnijai un Azerbaidžānai nepieciešams izvairīties no jebkādas tālākas darbības vai paziņojumiem, kas varētu radīt turpmāku konflikta eskalāciju.

Latvijas pozīcija Kalnu Karabahas konflikta jautājumā ir zināma. Latvija atbalsta ikvienas valsts suverenitāti un teritoriālo integritāti, kā tas noteikts Helsinku nobeiguma aktā un EDSO Parīzes hartā. Latvija uzskata, ka Kalnu Karabahas konfliktu var atrisināt vienīgi ar miermīlīgiem līdzekļiem un balstoties uz vispārēji atzītiem starptautisko tiesību principiem EDSO Minskas grupas ietvaros.

ĀM pilnībā atbalsta EDSO Minskas grupu un tās trīs līdzpriekšsēdētājus viņu pūlēs atjaunot pamieru. ĀM sagaida, ka abas puses atturēsies no spēka pielietošanas un pievērsīsies mierīgam Kalnu Karabaha konflikta atrisinājumam.

Pievienot komentāru