Augi, kurus vislabāk stādīt kapavietās. Aizgājēji no mākoņa maliņas pateiksies jums par to!

Vietne zen.yandex publicējusi interesantu ziņu par to kādus augus vajadzētu stādīt kapiņos. Daudzām tautām kapavietas kopšanai ir sakrāla nozīme. Lai godinātu mirušā piemiņu, tiek izveidoti pieminekļi, stādīti ziedi, kas daudzu paaudžu tikuši apveltīti ar īpašu nozīmi un jēgu.

Bet jāzina, ka ne visus augus var stādīt uz kapu kopiņām vai pie tām. Vienus vienkārši nav pieņemts stādīt, jo ​​kapsēta ir skumju un bēdu vieta. Bet citi var neizdzīvot bez pienācīgas aprūpes. Galvenais izvēles princips ir sekojošs – ieviest tādus augus, kas ir pieticīgi un neprasa īpašu kopšanu.

Daudzgadīgi ziedi

Kapos ļoti labi ir iestādīt īrisus, narcises, un kliņģerītes. Šiem ziediem nav nepieciešama īpaša kopšana un tie aug daudz gadu.

– Īrisi labi panes salu un sausumu, un tos ilgstoši nav nepieciešams pārstādīt. Šos ziedus stāda pie pieminekļa, jo tie personificē skumjas, kuras cilvēks izjūt par mirušo.

– Narcises ir spilgts pavasara atdzimšanas zieds. Tas vienlaikus ir nāves, augšāmcelšanās un dzīves īslaicīguma simbols. Narcises zied koši, taču ļoti īsu laiku, bet pēc tam, nākamajā pavasarī, tās dzinumi atkal izlaužas cauri zemei. Narcises ir nedaudz sarežģītākas nekā īrisi. Augsts mitrums var izraisīt sīpolu puvi. Spožā saules gaismā zieds nokalst daudz ātrāk. Tāpēc labāk to stādīt ēnainā vietā, kur neuzkrājas ūdens.

– Kliņģerītes ieteicams stādīt saulainās vietās. Tās zied ilgu laiku, izdaiļojot apkārtnes ainavu. Šiem ziediem nav nepieciešama nepārtraukta kopšana, tās nebaidās no sausuma un sliktiem laika apstākļiem.

Viengadīgi ziedi

No viengadīgiem ziediem stādīšanai kapos ir piemērotas trejkrāsu vijolītes, neaizmirstules un dzelzenes.

– Trejkrāsu vijolītes mēdz būt dažādos toņos. Šis augs mīl sauli, lai gan ēna arī nav šķērslis. Ziediem nepatīk mitrums, tāpēc tos nav nepieciešams bieži laistīt. Turklāt var iztikt bez atkārtotas stādīšanas – auga nokritušās sēklas izaug nākamajā gadā.

– Kad cilvēks nomirst, radinieki un draugi izjūt spēcīgas bēdas, bet laiks iet un paliek gaišas skumjas. Tas ir ļoti simboliski, ja aizgājēja atdusas vietā tiek iestādītas neaizmirstules. Šie ziedi apzīmē uzticību un atmiņu. Neaizmirstules ir pieticīgi augi, kuriem nav jāpievērš īpaša uzmanība. Vislabāk ir stādīt tās ēnā, iespējami mitrā augsnē.

Ogu krūmi uz kapu kopiņām

Zemenes ir augs, kurš uz kapa kopiņas reti ieraugām. Tagad katrs izvēlas to, kas viņam patīk, nevis vadoties no vecām tradīcijām. Senākos laikos uz kapu kopiņām obligāti tika stādītas zemenes.

Tas bija sava veida cienasts – apēdu ogu un atcerējos mirušo.

Zemeņu krūmi strauji aug, veidojot apstādījumu paklāju, un vasarā parādās nogatavojušies augļi. Zemeņu stādīšana nav jāsaskaņo ar kapsētas administrāciju.

Piemēroti krūmi un koki

Atšķirībā no ziediem vai krūmiem ar kokiem ir sarežģītāk. Pirmkārt, daudziem kokiem ir ļoti spēcīga sakņu sistēma, kas var iznīcināt kapakmeni. Otrkārt, kritušās lapas palielina kapavietas tīrīšanas nepieciešamību.

Ja tiek pieņemts lēmums stādīt koku, tad ideāli piemērota ir ciprese. Pat grieķiem un romiešiem ciprese bija kapa koks. Mūžzaļo augu uzskatīja par nemirstības simbolu.

Tās saknes nekaitē piemineklim. Koka patīkamā smarža tevi nomierinās un iznīcinās kaitīgos izgarojumus. Būs jauki sēdēt cipreses paēnā un atcerēties mirušo. Vienīgais mīnuss ir tas, ka ciprese ir siltummīlošs mīlošs augs, kuru ziemā noteikti ir jāapklāj ar skujām.

Avots:

zen.yandex.ru

Pievienot komentāru