Kāpēc precētam pārim vajadzētu labāk gulēt atsevišķi? Viduslaiku Eiropas muižniecības laikos vīrs pie sevis aicināja sievu tikai tuvības mirkļos

Vietne news dalījās ar interesantu ziņu par precēta pāra gulēšanas ieradumiem. Ja paskatās vēsturiskos dokumentus, tad daudzām tautām māja tradicionāli tika sadalīta vīriešu un sieviešu pusēs.

Intīmām attiecībām vīrs vai nu uzaicināja sievu pie sevis, kā Senajā Ēģiptē, vai arī pats devās uz viņas guļamistabu, kā starp senajiem grieķiem un romiešiem, vai viduslaiku Eiropas muižniecību.

Mūsdienās daudzās turīgās ģimenēs atsevišķas guļamistabas laulātajiem ir ikdiena. Ir arī daudzi, kas pat savrupmājā nevar iedomāties, kā vīrs un sieva var gulēt dažādās telpās.

Bet galu galā, precējušies, pāris nevar vienu stundu nodzīvot atsevišķi, īpaši jaunieši. Dažiem medusmēnesis ilgst vairākus gadus. Kad un kāda iemesla dēļ pienāk brīdis, pēc kura pāris nolemj gulēt atsevišķi?

“Divi gultā. Pāru sociālā sistēma, kuri guļ vienā gultā ”- šo grāmatu ir sarakstījis pētnieks, psihologs Pols Rozenblats. Tajā viņš mēģina rast atbildi uz jautājumu, kāpēc laulātie nolemj gulēt atsevišķi. Pēc autora domām, šādu iemeslu var būt daudz.

Viens no tiem ir krākšana, kas ne tikai neļauj otrai pusei gulēt, bet, izraisot kairinājumu, var izraisīt hipertensiju un aterosklerozi. Britu zinātnieki ir noskaidrojuši, ka krākšana mazina dzimumtieksmi katram ceturtajam pārim. Un amerikāņu pētnieki ir nonākuši pie secinājuma, ka sieva, kas guļ blakus vīram, negatīvi ietekmē viņa smadzenes.

Tomēr saskaņā ar Amerikas Nacionālā miega fonda datiem vairāk nekā 60 procenti amerikāņu izvēlas gulēt kopā. Aptaujas Krievijā liecina, ka šis rādītājs ir aptuveni 50 procenti. 40 procenti krievu dod priekšroku atsevišķam miegam, un 10 procenti nav izlēmuši tieši to, kas viņiem ir ērtāk. Krievu psihologi ir pārliecināti, ka to cilvēku skaits, kuri vēlas gulēt atsevišķi, būtu lielāks, ja ļautu mājokļa kvadrātmetri.

Lēmumu gulēt atsevišķi var ietekmēt daudzi faktori, piemēram, temperatūra telpā – kādam patīk, ka pūš sniegu pa atvērtu logu, savukārt kāds dod priekšroku, lai istabā būtu ļoti silts. Vīra vai sievas nemierīgais miegs neveicina pienācīgu otrās pusītes atpūtu – tas nav ļoti patīkami, ja viņi vairākas reizes nakts laikā jums uzmet kājas, ar elkoņiem iespiež sānos vai pieskaras ar rokām uz sejas.

Sarunas sapnī ir raksturīga arī nemierīgajiem cilvēkiem (vīrieši, kuri ir izgājuši cauri karstajiem punktiem, daudzus gadus sapņos “dodas uzbrukumā”, aicina doties kaujā, “glābj” ievainotos – un tas viss ar skaļu kliedzienu). Psiholoģe Anetta Orlova neredz neko sliktu tajā, ka laulātie guļ kopā. Bet tas nekādā ziņā nevar liecināt par ciešām laulības saitēm un vēl jo vairāk par lielu mīlestību.

Avots:

news

Pievienot komentāru