Biedējoši sapņi par nāvi, ko tie var liecināt? Diemžēl tie dažkārt piepildās vai brīdina tevi par nelaimi

Sapņi par nāvi mūs biedē. Par laimi, lielāko daļu no tiem var interpretēt simboliskā nozīmē. Bet kā attiekties pret šķietami pravietiskiem sapņiem, kuri prognozē reālu nāvi? Amerikāņu filozofe un grāmatu autore Šārona Rouleta ir mēģinājusi izprast šo tēmu, izmantojot nesena pētījuma datus.

1975.gada decembrī sieviete vārdā Elisona pamodās no murga, kurā viņas četrgadīgā meita Tesa atradās uz dzelzceļa sliedēm. Kad sieviete mēģināja aizvest bērnu uz drošu vietu, vilciens notrieca viņu pašu. Elisona pamodās asarās un pastāstīja par sapnī redzēto vīram.

Nepagāja ne divas nedēļas, kad Elisona un viņas meita devās uz dzelzceļa staciju, lai brauktu uz vasarnīcu. Pēkšņi uz sliedēm nokrita kāds priekšmets, un meitene lēca tam pakaļ, lai paceltu. Viņas mamma ieraudzīja, ka strauji tuvojas vilciens, un metās glābt meitu. Vilciens abas sabrauca.

Vēlāk Elisonas vīrs par notikušo pastāstīja sapņu pētniekam Deividam Raibekam. Bēdu sagrauztais vīrietis atklāja, ka brīdinājums, kuru viņš un sieva saņēma neilgi pirms traģēdijas, sniedzot viņam sava veida mierinājumu. Tas “liek man justies tuvāk Elisonai un Tesai, jo kaut kas, ko es nesaprotu, brīdināja manu sievu”.

Ir daudz stāstu par sapņiem, kas brīdina par nāvi, norāda filozofe Rouleta. “Ļoti iespējams, ka tu vai tavi draugimiegā redzēja šādu murgu. Bet vai tā var būt tikai sakritība? Galu galā daudzi sapņi par nāvi nekad nepiepildās – reti kurš vispār tiem pievērš uzmanību,” viņa pauž.

Bet izrādās, ka vismaz viens cilvēks ir rūpīgi pasekojis līdzi saviem sapņiem. Zinātnieks Endrjū Pakets skeptiski vērtēja domu, ka sapņi var paredzēt nākotni. Viņš sāka rakstīt detalizētu sapņu dienasgrāmatu, lai pierādītu, ka viņa “pravietiskie” sapņi nav nekas cits kā nejaušismadzeņu aktivitātes produkti.

25 gadus, no 1989. līdz 2014.gadam, Pakets ierakstīja dienasgrāmatā 11 779 savus sapņus. Viņš veica piezīmes tūlīt pēc pamošanās un 2015. gadā publicēja materiālu, kurā analizēja savus sapņus par nāvi. Reiz redzot sapnī kāda drauga nāvi, zinātnieks pamodās ar pilnu pārliecību, ka šis sapnis ir pravietisks.

Pakets sāka pētījumu, pārbaudot pats savu “datu bāzi”. Tajā viņš izdalīja sapņus, kuros bija redzējis kādu nomirstam.Zinātnieks meklēja savos ierakstos sapņus, kurus bija redzējis pirms saņēma informāciju par sapnī redzētā cilvēka nāvi. Dienasgrāmatā viņš atrada 87 šādus sapņus, kuros redzēja 50 viņam pazīstamu cilvēku nāvi. Laikā, kad viņš veica analīzi, 12 no 50 cilvēkiem jeb 24% bija miruši.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Pievienot komentāru