Briesmīgas un drastiskas medicīniskās procedūras – pat neticas, ka līdz šim nav izdomāts nekas labāks

Dzemdes tīrīšana
Lielākā daļa sieviešu agri vai vēlu sastopas ar procedūru, kas zināma kā dzemdes tīrīšana jeb dzemdes dobuma abrāzija. Šis procedūras laikā dzemdē tiek ievadīti instrumenti, ar kuru palīdzību tiek tīrīt dzemdes iekšējā daļa. Pēcāk šīs uztriepes tiek sūtītas uz analīzēm, lai pārliecinātos, ka sievietei nav dzemdes kakla vēzis. Šāda pat procedūra tiek veikta pēc spontānā aborta, lai pārliecinātos, ka sievietes dzemdē nav palikušas augļa atliekas. Vai tad tiešām līdz šim nav bijis iespējams izdomāt kaut ko ne tik biedējošu?

Audu kauterizācija jeb piededzināšana
Agrāk atvērtas brūces tika piededzinātas ar sakarsēta dzelzs palīdzību. Šo pašu metodi praktizē arī mūsdienās, taču labi, ka tā ir daudz pārdomātāka un nav tik drastiska. Tagad šim nolūkam tiek izmantota elektrība un pārnēsājamie elektrodi.

Caurules ievadīšana smadzenēs
Šāda procedūra var šķist ārkārtīgi dīvaina, taču to veic pacientiem, kuriem ir hidrocefālija jeb tā saucamā ūdensgalva — smadzeņu šķidruma daudzuma palielināšanās galvaskausa dobumā, vai arī augsts ķermeņa iekšējais spiediens. Atliek vien iedomāties to visu, ka dūša jau tiek sašķebināta…

Trahejas intubācija
Lai arī cik tālu mūsdienās būtu attīstījusies medicīna, vislabākais, ātrākais un vienlaikus arī drastiskākais veids, kā atjaunot cilvēkam elpošanu, ir trahejas intubācija – tā ir caurules ievadīšana dobā orgānā, lai turētu to atvērtu, sevišķi trahejā tūskas vai difterijas iekaisuma gadījumā, kā arī narkozes nolūkā operācijas laikā. Skats nav no patīkamākajiem…

Apstarošana ar radiāciju
Vēzis ir pārāk maz izpētīta slimība, kuru pašlaik ārstē un apārstē ar visdažādāko ķīmijas terapiju kombināciju, staru terapijām un ķirurģiskām iejaukšanām. Īsāk sakot – cilvēkam tiek vērsta virsū staru radiācija, kas var tiešā veidā sabojāt arī veselos orgānus.

Invazīvā ķirurģija
Mūsdienās aizvien retāk nākas veikt šādas operācijas, proti, kad ārstam nākas veikt operāciju nevis tādēļ, lai izārstētu, bet tādēļ, lai noteiktu problēmas iemeslu.

Kanulācija kaulā
Milzīga diametra adata tiek iedurta pa taisno ceļgalā, lai tiešā veidā ielaistu asins sistēmā zāles. Asins sistēma ceļgalā ir ļoti sazarota, tādēļ nākas veikt šādu procedūru. Mūsdienās šo metodi gan dara reti – tad, ja tiešām nav citas iespējas.

Kaulu novietošana sākotnējā stāvoklī
Šī procedūra ir ļoti sāpīga. Pats interesantākais ir tas, ka šī metode nav mainījusies jau tūkstošiem gadu. Šķiet, ka te medicīniskais progress ir apstājies.

Amputācija
Nekas nav mainījies arī gadījumos, ja cilvēka ekstremitātes sākušas bojāties vai ir smagi slimas. To vienkārši ņem un amputē – tāpat, kā pirms vairākiem gadsimtiem.

Mums atliek vien cerēt, ka pavisam drīz šajā visā kaut kas tiks mainīts, izmantojot daudz mūsdienīgākas ārstēšanas metodes.

avots

Pievienot komentāru