Dabīgs līdzeklis pret paaugstinātu asinsspiedienu, aizsērējušiem asinsvadiem un aptaukošanos! Es pievienoju to pat zupai

Sezama sēklu veselīgās īpašības ir pazīstamas jau vairāk nekā trīsarpus tūkstošus gadu.

Austrumu valstīs to sauc par „sim-sim”, „sezamu” un „eļļas augu”. Un arī frāze „Sezam, atveries” no pasakas par Ali Babu un 40 laupītājiem nav nejauša.

Burvju parole kļūst saprotama, ja zinām, ka nogatavinātā sezama kārbiņas var negaidīti pārsprāgt, atvērot savu saturu – garšīgas un dziedinošās sēkliņas.

Kā garšvielu sezama sēklas pievieno dažādiem ēdieniem un konditorejas izstrādājumiem, no tām iegūst vērtīgu eļļu un pagatavo tahini pastu. Izņemot kulināriju, to pielieto arī kosmetoloģijā un medicīnā. Šodien mēs sīkāk pastāstīsim par tā īpašībām.

Sezama sastāvs un tā labvēlīgā ietekme uz organismu

Sezama sēklas par 60% sastāv no taukvielām (glicerīna ēteri, piesātinātas un nepiesātinātās taukskābes, triglicerīdi). Sastāvā ir apmēram 25% olbaltumvielu – tās ir aminoskābes. Produktā ir minimāls daudzums ogļhidrātu. Sezama sēklas satur veselu virkni vērtīgu vitamīnu un minerālvielu, šķiedrvielas, organiskās skābes, kā arī lecitīnu, fitīnu un beta-sitosterīnu.

100 g sēklu satur praktiski veselu pieaugušā cilvēka diennakts kalcija devu. Līdzīgs daudzums ir tikai sierā. Kompleksā ar fosforu un cinku šis produkts ir labākās zāles osteoporozes un locītavu slimību profilaksei.

Beta-sitosterīns normalizē vielmaiņu un sekmē svara samazināšanos. PP vitamīns labvēlīgi ietekmē gremošanas sistēmas darbību. Bet viegls vēderu mīkstinošs efekts palīdz organismam atbrīvoties no šlakvielām un toksīniem.

Fitosterīns palīdz normalizēt asinsspiedienu, likvidē holesterīna nogulsnes asinsvados un kapilāros.

Riboflavīnsun tiamīns uzlabo nervu sistēmas darbību.

Sezama sēklas ir īpaši labas sieviešu veselībai: normalizē hormonālo fonu, samazina mastopātijas risku, paātrina asins piepūtumu mazā iegurņa orgāniem. Turklāt šis produkts paaugstina dzimumtieksmi, to nodrošina fitoestrogēni – dabīgie sievišķo hormonu aizstājēji.

Atjaunojošais un tonizējošais līdzeklis ar sezamu

Jums vajadzēs:

  • 1 ēd.k. sezama sēklu
  • 1 t.k. ingvera pulvera
  • 1 t.k. pūdercukura

Visas sastāvdaļas rūpīgi sajauc un lieto pa 1 t.k. maisījuma 1 reizi dienā. Varat pievienot to desertiem, bet pagatavojot to bez cukura – arī citiem ēdieniem.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

COMMENTS

Pievienot komentāru