Gulēt ar bērnu vienā gultā ir ļoti bīstami – lūk, kādēļ!

Jauno māmiņu un jaundzimušo pētījums, kas ilga vairāk nekā 25 gadus (pārsvarā tieši barošanas laikā ar krūti), parādīja, ka tiešs un nepārtraukts mātes un bērna kontakts, arī naktī, ir ārkārtīgi svarīgs. Tāds kontakts attīsta bērna smadzenes un nostiprina saikni bērna un mātes starpā.
Pētnieki piedāvā “Miegs pie krūts” kā atbildi kampaņai “Par drošu mazuļu miegu”, kuru uzsāka ASV un ar entuziasmu izplata visā pasaulē. Kapmaņas pamatā ir kategorisks aizliegums jebkādam kopistiskam miegam, kas paredz mātes un zīdaiņa gulēšanu uz vienas virsmas.

Lasi vēl: “Jaunais tēvs” – kā palīdzēt bērnam viņu pieņemt, kādu lomu tajā visā spēlē mammaAntropologi ne bez iemesla apgalvo, ka šī kapmaņa samazina krūts barošanas lielo nozīmi un dezorientē māmiņas. Tieši šī iemesla dēļ māmiņas, izvairoties no gulēšanas vienuviet, izvēlas gulēt daudzās citās vietās, kas ir vēl bīstamākas: dīvānos, izvelkamajos krēslos, šūpuļkrēslos.
Makens un Getlers apgalvo, ka “miegs pie krūts” ir ļoti veselīgs kā māmiņām, tā mazuļiem.
To iespējams vien paskaidrot ar to, ka pēdejo desmit gadu laikā to cilvēku skaits, kas kas nepakļaujas propagandai negulēt līdzās saviem bērniem, ne tikai nav samazinājies, bet ir pat kā minimums divkāršojies.
Izrādās, ka kampaņa “Par drošu mazuļu miegu” ir pretrunā ar drošības principiem – neskaitot to, ka viņi ziņo, kā nedrīkst gulēt kopā ar mazuli, viņi nebūt nepaziņo to, kā vecākiem vajadzētu rīkoties vispareizāk.
Vienlaikus šī kampaņa nonāca nesaskaņās, saistībā ar bērna barošanu ar krūti, kā rezultātā nācās pieņemt dažādus mērus, kas saistīti ar šīs kampaņas iegrožošanu: saskaņā ar draudiem tikt atlaistiem, viņiem ir aizliegts dalīties ar informāciju ar vecākiem, kas liecina par to, kā samazināt risku bērna gulēšanai kopā ar vecākiem.
Vairāku gadu gājumā ilgstošais pētījums ir pierādījis to, ka māmiņas, kuras izmanto “miegu pie krūts”, pat visdziļākajā miegā apzinās bērna klātbūtni, šādi rūpīgi reaģējot uz viņa prasībām.

Jaunākajā pētījumā par pēkšņās zīdaiņu nāves risku un zīdaiņa pēkšņās nāves sindromu, kas veikts Apvienotajā Karalistē, ka, bērna ar krūti barošanas laikā, nevajadzētu atturēties no gulēšanas ar bērnu vienā gultā.
Atšķirībā no citiem epidemioloģiskajiem pētījumiem, šajā tika pievērsta uzmanība iepriekš īpaši nepievērstā faktorā: bērna zīdīšana un vecāku alkoholisko dzērienu un/vai narkotiku lietošana.
Šajā pētījumā tika atklāts, ka kopīgs miegs ar zīdaini vienā gultā nerada riska fakturu pēkšņās zīdaiņa nāves sindromam, ja tiek ievēroti visi pārējie drošības pasākumi. Pēc tam, kad bērnam būs jau palikuši trīs mēneši, bērna aizsardzības refleksi kopīga miega laikā saglabāsies.

Lasi vēl: 9 veidi kā uz visiem laikiem palikt mīļotajam prātā pēc kaislīgas nakts. Viņš tev noteikti vēl piezvanīs!
ASV pētniecības dati liecina par to, ka zīdaiņa pēkšņās nāves sindroms nav atkarīgs tik ļoti no tā, kur bērns guļ, bet vairāk gan no tā, kāda ir bērnu vecāku uzvedība.
Šajā tabulā pie zemas riska grupas attiecas mazuļi, kuriem ir vidēja ķermeņa masa un kas ir dzimuši 30 gadus vecai sievietei, kura nedzer un nepīpē. Pie augstas riska grupas pieder mazuļi, kas piedzimstot ļoti maz svēra, kura vecāki smēķē un māte viņus piedzemdēja 21 gada vecumā, ikdienā izdzerot vairāk nekā divas alkohola porcijas.
Ir zināms, ka barošana ar krūti samazina pēkšņo zīdaiņa nāves sindroma iespējamību. Kad bērns krūts barošanas laikā guļ kopā ar mammu, tam izveidojas daudz notūrīgāks un dabīgāks miegs – bērns guļ ātrajā sapnī, biežāk naktī mostoties un biežāk pieejot atpakaļ pie krūts.


Miegs pie krūts bērnam ir arī drošāks, jo tādā veidā viņam uzlabojas miegs un viņiem tas ir daudz veselīgāks nekā tiem bērniem, kas guļ atsevišķi no vecākiem un tiek barots mākslīgi.
Ņemot vērā šos pētījumus, aizvien vairāk pasaules valstīs, ne tikai ASV, rodas problēmas ar tām iestādēm, kas strikti apgalvo, ka bērna gulēšana blakus mātei ir bīstama. Ļoti daudzas iestādes, īpaši ASV, apliecina to, ka bērna gulēšana blakus māmiņai esot bērna dzīvībai bīstama, taču neviens no šiem pētījumiem nav zinātniski apliecināts.
Makeins un Getlers uzskata, ka viņu ieteikums palīdzēs radīt diskusiju, kas ierāda arī citādus bērna barošanas un gulēšanas principus. Viņi uzskata, ka varas un citas iestādes visos to līmeņos ieklausīsies tajā un kļūs daudz atvērtākas zinātniskiem pētījumiem.
Katra ģimene ir tiesīga izvērtēt visus “par” un “pret” – izmantot vai neizmantot šādu metodi. Ja jūs tomēr nolemjat par labu gulēšanai ar bērnu vienā gultā, ievērojiet pāris drošības pasākumus jūsu pašu bērnu labad:
bērnam jāatrodas pozā, kādā tas barojas no mammas krūts;
nedrīkst bērnu likt pa starpu vecākiem vai arī tā, ka tas var izripot ārā no gultas;
lieciet bērnu gulēt uz muguras;
matracim, uz kura jūs guļat, jābūt stingram;
nepārkarsējiet un neietiniet bērnu pārāk traki;
šajā gultā nevajadzētu gulēt vecākiem bērniem vai dzīvniekiem;
mātei nevajadzētu pa nakti atstāt garas rotaslietas, bet uz drēbēm nedrīkst būt lentes vai aukliņas, kas ir garākas par 20 cm;
vecākiem nevajadzētu lietot alkoholu, narkotikas vai nomierinošos līdzekļus;
vecākiem nevajadzētu būt ar lieko svaru;
vecākiem nevajadzētu pārāk cieši gulēt;
vecāki nedrīkst būt pārāk noguruši.

Un ko jūs domājat par gulēšanu vienā gultā ar bērniem?

avots

Pievienot komentāru