Ikviena uzņēmuma pievienotā vērtība – gudri pārvaldītas finanses

Laikā, kad pieejamas plašs tehnoloģiju klāsts, finanšu jautājumi kļūst aizvien vieglāk risināmi. Sakārtotas finanses un ērti pārskatāmi finanšu rādītāji var atvieglot jebkura uzņēmuma darbību.

Taču, ar kādiem rīkiem gudrāk sakārtot finanšu jomu uzņēmumā? Kādas finanšu tehnoloģijas ir aktuālas šodien, ko varam sagaidīt no rītdienas un ar kādiem izaicinājumiem nāksies sastapties? Par to visu tika diskutēts biznesa tehnoloģiju platformas BiSMART rīkotajā konferencē “Finanses”.

28. novembrī viesnīcā Islande Hotel Riga norisinājās nozares konference “Finanses”. Smelties zināšanas sava uzņēmuma gudrākai un pārdomātākai nākotnei finanšu jomā bija ieradušies vairāk nekā 130 klātienes skatītāju, un 6500 interesentu konferenci vēroja tiešsaistē. Pasākumā varēja iegūt vērtīgas zināšanas vairākos finanšu jomā aktuālos jautājumos, piemēram, kādi biznesa inteliģences risinājumi ir visvērtīgākie un kādas funkcijas tie piedāvā; kāda ir mākslīgā intelekta, mašīnmācīšanās, lielo datu un nākotnes tehnoloģiju vieta finanšu nozarē; ar kādām tendencēm un izaicinājumiem saskarsimies, pārvaldot finanses nākotnē un daudz ko citu.

Par lielo datu priekšrocībām un izaicinājumiem finanšu sektorā pastāstīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora vietniece Vita Narnicka. Runājot par lielo datu priekšrocībām un potenciālu, viņa par piemēru ņēma VID pieredzi darbā ar datiem. VID ģenerāldirektora vietniece norādīja, ka lielie dati palīdz pieņemt lieliskus lēmumus un sniedz ievērojamu pievienoto vērtību biznesam. Taču lielos datus biznesā jāprot integrēt gudri – to par iespējamu padara organizācijas briedums un datu zinātnieki. Izmantojot lielos datus, var nākties saskarties ar dažādiem izaicinājumiem, tāpēc tika sniegti vairāki padomi to gudrākā un pārdomātākā izmantošanā.

Jedox partneris Jānis Ozoliņš konferences skatītājiem pastāstīja par digitalizāciju un mākslīgā intelekta lomu finanšu nozarē, kā arī to, kādā veidā un uz kuru pusi transformējas finanšu industrija. Jedox partneris atklāja lielākos izaicinājumus finanšu jomā mūsdienās, kas saistās, piemēram, ar datu bāzēm. Tāpat tika noskaidrots, kādas izmaiņas sagaidāmas finanšu vadībā un kas ir jaunā digitālā finanšu vadības pasaule – kā tā izskatīsies un kā funkcionēs. Konferences skatītāji arī tika iepazīstināti ar Jedox piedāvāto risinājumu, kas ir lielisks palīgs grāmatvedībā un finanšu plānošanā.

Corporate Solutions vadošais ERP un analītikas risinājumu konsultants Lauris Prikulis tuvāk pastāstīja par biznesa inteliģences risinājumu, tā funkcijām un sniegtajām priekšrocībām lēmumu pieņemšanā un finanšu jomā kopumā. Viņš norādīja, ka – Biznesa inteliģence ir veids, kā no dažādiem datu avotiem paņemt informāciju un atspoguļot to saprotamā veidā. Tāpat tika pastāstīts par faktoriem un kritērijiem, kas ir būtiski, ieviešot biznesa inteliģences risinājumus savā uzņēmumā. Corporate Solutions pārstāvis arī sniedza vairākus praktiskus piemērus biznesa inteliģences risinājuma izmantošanai. Piemēram, pielietojot to finanšu nozarē, iespējams iegūt pievilcīgi atspoguļotus datus, plašas vizualizācijas un datu apstrādes iespējas.

Uz jautājumu – Kāda būs finanšu pārskatu nākotne? atbildēja PwC revīzijas vecākā vadītāja Terēze Labzova – Ceicāne. Viņa sniedza ieskatu par uzņēmumos visbiežāk izmantotajiem finanšu pārskatiem, to trūkumiem un iespējamajām alternatīvām. Viņa arī norādīja, ka pašreiz lielākoties tiek veidoti tādi finanšu pārskati, kuros ir daudz terminoloģijas, grūti lasāmi un ne vienmēr baudāmi. Kā alternatīva tiek ieteikti tā sauktie ilgtspējas pārskati. To veidošanā izmanto informāciju no dažādām finanšu jomas perspektīvām, piemēram, mērķi, plāni, arī nodarbinātība, sociālie aspekti, uzņēmuma vide un citi. PwC revīzijas vecākā vadītāja uzsvēra, ka gala variantā tiek izveidots viegli lasāms ziņojums, kas aptver dažādas uzņēmumā esošās finanšu jomas perspektīvas jeb tas ir stāsts par uzņēmuma iecerēm, uzņēmuma nākotni.

Scandic Fusion vadītājs Kārlis Vītols pastāstīja par gudru finanšu plānošanu, mērīšanu un paredzēšanu. Runājot par finansēm un datiem, viņš uzskaitīja astoņas atziņas, ko iespējams novērot datu analīzes jomā mūsdienās. Scandic Fusion vadītājs arī sniedza savu ieskatu biznesa inteliģences risinājumu jomā, konkrētāk, par šī rīka lomu datu analīzē. Tika uzsvērts, ka šobrīd datu analīzes risinājumi klientiem ir palikuši pieejamāki, taču arī laiks, kas ir pieejams, lai izdarītu lēmumus, kļūst aizvien īsāks. Laikā, kad atbildes jāprot sniegt ātri un vienlaikus pārdomāti, talkā nāk biznesa inteliģences risinājums, kura spēja iedot laicīgus datus ir kļuvusi par ikdienu. Tas ir finanšu analītikas risinājums, kas darbojas kopā ar mašīnmācīšanās algoritmu, par kuru Scandic Fusion vadītājs pastāstīja sīkāk.

Par finanšu tehnoloģijām un prasmēm mainīt domāšanu pastāstīja SEB valdes loceklis Kārlis Danēvičs. Viņš uzsvēra to, ka tehnoloģijas pasaulē rada fundamentālas pārmaiņas un tā iespaidā būtu jāmainās arī pašai domāšanai, lai tehnoloģiju radītās priekšrocības spētu izmantot pēc iespējas gudrāk. SEB valdes loceklis arī norādīja, ka pārmaiņu procesā, ieviešot biznesa tehnoloģijas uzņēmumā, ir nepieciešamas divas būtiskas īpašības – taktika un stratēģija. Pie lielām pārmaiņām nepieciešams arī piesaistīt divu veidu cilvēkus zoom in un zoom out. Kā piemērs gudrām un pārdomātām pārmaiņām tika minēta SEB ieviestā mašīnmācīšanās tehnoloģija, kas ievērojami ātrāk un vienlīdz kvalitatīvi veic ikdienas darbus bankā.

Pievienot komentāru